Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Betört a tél Európába

Ha megkésve is, de betört a tél Európa nagy részére: a kedd este óta tartó havazás vastag hóréteggel borította be a kontinens nyugati és középső részének kiterjedt térségeit; az időjárással összefüggésben legalább öten vesztették életüket.
Három autós vesztette életét a téliesre fordult időben Németországban, ahol a hó súlyos fennakadásokat okozott az országi déli részének közúti és légi közlekedésében. A havazás megszakította egy időre a légi forgalmat a stuttgarti és a müncheni repülőtéren. Kedd este mintegy ezer utas rekedt a stuttgarti repülőtéren, mivel 22 óra után nem tudtak járatokat indítani, szerda délelőtt azonban már újraindult a forgalom. Késésekről, illetve járatkimaradásokról érkeztek jelentések a müncheni, sőt, a drezdai és lipcsei repülőtérről is. Az előrejelzések szerint a havazás csütörtökre eléri az ország északi részeit is és várhatóan szombatig tart.
Hatezer autós töltötte gépkocsijában vagy alkalmi szálláshelyen a szerdára virradó éjszakát Franciaországban a Párizstól dél felé haladó A6-os autópálya 140 kilométeres szakaszán az egy napja tartó havazás és a csúszós utak okozta fennakadások miatt. Az ország keleti részén, amelyet szerda reggelre 25 cm-es hó borított be, a teherautók előtt lezárták a nagyobb közlekedési útvonalakat. A havazást kísérő hideg levegő következtében az utak jegessé váltak. Szerda délutántól elsősorban Lyon környékén okozott fennakadásokat a havazás a csúszóssá váló utakon és akadozik a vasúti közlekedés is.
Az órákon át tartó sűrű hóesés kaotikus állapotokat idézett elő Karintia és Tirol osztrák tartományok egyes részein. Számos hóborította utat le kellett zárni, köztük az A19-es autópálya két szakaszát is Villach és az olasz határ között. 12 ezer otthon maradt áram nélkül szerdán reggel a Dráva völgyében. A hatóságok felkérték a lakosságot, hogy kerüljék el a majd egyméteres hóborította Karintia közútjait. A Dráva völgyében Berg és Greifenburg között mintegy 300 teherautó akadt el, és torlaszolja el részben az utat.
Egyetlen helikopter sem tudott leszállni a havazás miatt szerdán a kelet-svájci Davosban, ahova épp ezen a napon várták a nemzetközi politikai és üzleti élet magas rangú képviselőit a Világgazdasági Fórumra. A zürichi és a baseli repülőtér kénytelen volt törölni több európai járatát.
A szerdára virradóra lehullott vastag hó miatt a baszkföldi tengerpartot Pamplonával összekötő A15-ös autópálya és mintegy húsz magashegyi hágó vált járhatatlanná Spanyolországban. A polgári védelem készültséget rendelt el a rendkívüli időjárás által leginkább sújtott kilenc északi tartományban, de erősen havazott szerdán a közép- és dél-spanyolországi hegységekben is. Még a Baleár-szigetekhez tartozó Mallorcán is esett a hó az 500 méteres tengerszint feletti magasságon túl. A Pireneusok, az andalúziai Sierra Nevada és a Madrid környéki hegyek síközpontjaiban végre üzembe helyezhették a sílifteket. Az andalúziai Sevillában életét vesztette egy idős nő, akire rázuhant egy, a hó súlya alatt letört faág.
Az idei tél első havazása zavarokat okozott a brit fővárosban és környékén, ahol késtek a vonatok, lelassult a közúti közlekedés és még a metró is akadozott. Vékony hóréteg borította be szerdára Anglia keleti és déli vidékeit.
Olaszország északi részére esőzésekkel érkezett meg a tél, havazás jobbára csak a magasan fekvő részeken fordult elő. Az utóbbi tavaszias napokat követő hirtelen fordulat a következő 24 órában átterjed az ország középső és déli részeire is, és a havazás is gyakoribbá válik. Nápoly és Ischia szigete között az erős szél, illetve a szél által felkorbácsolt magas hullámok miatt máris megszűnt a kishajók átkelése. Az olasz Alpok számos részén meghaladta a hó vastagsága az 50 centimétert, így szinte minden ismert sípálya jól használható a térségben.
A nagy havazás kaotikus állapotokat teremtett szerdán Csehországban, ahol a prágai nemzetközi repülőtéren mintegy 100 járatot kellett törölni. Éjszaka lezárták egy időre a Prága és Brünn (Brno) közti D1 jelzésű autópálya nagy részét is, mert számos baleset történt rajta a sűrű hóesésben. Nem járható a német és az osztrák határátkelőkhöz vezető utak egy része. Ostravában a hóviharban több súlyos baleset is történt, amely egy emberéletet is követelt.
Az erős havazás járhatatlanná tett szerdára több dél-lengyelországi határátkelőhelyet. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárol szezon végi kiárusításokon?

Tovább olvasom