Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Betiltották a fűszerpaprika árusítását

Rákkeltő gombaméreg miatt begyűjtik az összes paprikaőrleményt az üzletek polcairól csütörötktől.
Rácz Jenő egészségügyi miniszter azt javasolja, hogy a vizsgálatok elvégzéséig senki ne fogyasszon a fűszerpaprikából. A kormány azért döntött így, mert három cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben az aflatoxin, egy mérgező anyag mennyisége meghaladja a megengedett szintet. Az a fűszerpaprika viszont fogyasztható, amelynek szavatossági ideje 2005. április 15. után jár le.

Betiltották a fűszerpaprika árusítását Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: az intézkedésről azt követően döntöttek, miután egyértelművé vált, hogy a májká rosító és immunrendszert gátló, valamint az emberek számára rákkeltő aflatoxin kimutatható a közraktárakban tárolt paprikaké szítményekben.

Az anyag nagyobb dózisban májrákot okozhat. A miniszter közlése szerint a méreg egy, a trópusokon élő gomba által termelt káros anyag, a gomba Magyarországon nem él meg, így a csak magyar paprika őrlemény nem tartalmazhatja a mérgező anyagot.

Eljárás a cégek ellen

Az ÁNTSZ és a fogyasztóvédelmi felügyelőség folyamatosan ellenőr zi a boltokat, a vendéglátóhelyeket és a közétkeztetési intézményeket, hogy használnak vagy árulnak-e fűszerpaprikát. A szabályt megsze gő boltok szigorú büntetésre szá míthatnak.
Rácz Jenő hozzátette: az emlí tett cégek a lakosságot megté vesztve kevertek bele termékeikbe Dél-Amerikából származó papri kát, a fogyasztóvédelmi felügyelő ség ezért eljárást kezdeményezett a három vállalat ellen. Az importra egyébként a tavalyi rossz termés miatt volt szükség; a gyártó cégek a hazai őrleményhez adagolták a külföldről behozott paprikát.

A tárcavezető közlése szerint az ÁNTSZ megvizsgálta a bolti forgalomban lévő paprikaké szítményeket, és megállapította, hogy a Magyarországon forgal mazott fűszerpaprika némelyi kében az aflatoxin mennyisége a megengedett szint 10–15-szö röse. A Világgazdaság szerdai számában ugyanakkor arról szá molt be, hogy a megengedettnél nyolcvanszor több aflatoxin gombamérget találtak az ellen őrzések során a boltokban kap ható paprikaőrleményekben. A hatóságok folyamatosan el lenőrzik a forgalomból kivont termékeket, és ha többször meg ismételt vizsgálat után beigazo lódik, hogy nem tartalmaznak mérgező anyagot, akkor engedé lyezik forgalmazásukat. A kormány tájékoztatta az Európai Unió érintett élelmi szer-biztonsági hatóságait.

Egy hónapja is előfordult

 A tisztiorvosi szolgálat az ÁNTSZ honlapján (www.antsz.hu) tájékoztatja a lakosságot, illetve közérdekű felvilágosítás kapható a „Dr. info" kék számon (06-40/374-636). Fotó: Szük Ödön A paprikákat és az azt tartalmazó fűszerkeverékeket a ma reggeli boltnyitásig kellett eltüntetni a polcokról.
A mérget először szeptember ben mutatták ki. Akkor két Ka locsa környéki cég által Brazí- liából és Spanyolországból im portált 60 tonnányi fűszer afla toxintartalma a megengedett tízszeresét érte el, ezért a hatósá gok megsemmisítést vagy vis szaszállítást írtak elő. A tisztior vosi szolgálatok az agrártárcá hoz tartozó szakemberekkel együtt azóta széles körben vé geztek vizsgálatokat, s most – a Világgazdaság értesülései szerint – a méreg nyolcvanszorosát is kimutatták. Ezt az információt cáfolta Szigeti Sándor, a Csong rád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgató főállatorvosa.

Mint mondotta, a nyolcvanszoros mennyiség abszurdum, ilyen tö ménységben nem találtak afla toxint. Az igazgató főállatorvos hozzátette, az egy hónappal ez előtt történtek miatt „mint a vadászkutyák, úgy mentek a paprika után". Csongrád me gyei gyártókat és üzleteket el lenőriztek, zár alá helyezték a Szegedi Paprika Rt. és a szőregi Rubin Kft. importpaprikáját, de az első vizsgálatok során nem találtak bennük gombamérget.

A Szegedi Paprikánál a legutol só mérések során viszont egy pozitív mintát felfedeztek. Az élelmiszer-ellenőrző állo más különben akkor válik ille tékessé paprikatémában, ha azt élelmiszerként forgalomba hoz zák. Ez az oka annak, hogy több hatóság nyomoz ebben a pilla natban egyszerre: a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal éppúgy, mint a tisztiorvosi szol gálat.

A szegedi csak hazaiból?

Bartos András, a Szegedi Pap rika Rt. vezérigazgatója tegnap a sajtótól tudta meg, milyen döntés született a kormányülé sen. A hír meglepte, és informá ciók híján nem tudott választ adni, mi várható, mekkora kár éri a céget és a hazai paprika- piacot. Eddig a vizsgálatok eredményeiről sem tájékoztat ták. Arra azért felhívta a fo gyasztók figyelmét, hogy a már kás termék, vagyis a szegedi paprika csak hazai alapanyagból készül, nem kevernek hozzá im portőrleményt. Arra a kérdésre, hogy az ISO minőségbiztosítási rendszer miért nem szűri ki a gombamérget, a következőket válaszolta: évente 4 millió darab paprikatasakot töltenek meg őr leménnyel, eddig ezen mennyi ségnek a töredéke akadt fenn a szűrőn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruhán is átlát a mobilos kamera

Egy japán cég olyan speciális szűrőt fejlesztett ki digitális kamerával szerelt mobiltelefonokhoz,… Tovább olvasom