Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Betegszállítás: minden kórházunkban várnunk kell

Győr-Moson-Sopron - Átlagosan három órát kell várniuk a magyar betegeknek a kórházakban a betegszállítókra, ráadásul sokszor az empátia hiánya is panaszként merül fel - ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet tegnap kiadott jelentéséből. A megye minden kórházában – kisebb-nagyobb arányban – várnia kell a betegnek, míg hazaviszik.
Nehezen elérhető betegszállító, több órás várakozás és olykor az empátia hiánya – ilyen és ehhez hasonló panaszok érkeztek az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF) az elmúlt fél évben. A kivizsgált esetek többségében kiderült, hogy a kifogások jogosak. A legtöbb bejelentés az év elejére tehető, amikortól az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben álló „maszek" cégek elkezdték a betegszállítást.

Az EBF munkatársai ezért idén februárban adatokat kértek a kórházaktól a tapasztalatokról: mikor mennyit kell várni a betegeknek a szállítókra. Százhúsznál is több intézmény adott válaszokat. Az adatokból az derül ki, hogy a kórházak és szakrendelők több mint felénél előfordul, hogy három óránál is tovább kell várnia a betegnek. Az intézmények negyedénél pedig az is gyakori, hogy még ennél is többet kénytelenek várakozni az emberek a kórházakban, míg hazaviszik őket.

Győr-Moson-Sopron valamennyi kórháza válaszolt arra a kérdésre: a betegek hány százalékának kell három óránál többet várni arra, míg hazavigyék őket. A mosonmagyaróvári Karolina-kórház, a soproni Erzsébet-kórház, valamint a kapuvári Lumniczer-kórház azt válaszolta, pacienseik 0-9,9 százaléka kénytelen ennyit várni a betegszállíókra.

A csornai Margit-kórház 10-29,9 százalékra becsülte ezt az arányt; a győri Petz-kórház és a soproni állami szanatórium pedig 30-49,9 százalékot mondott. Vagyis ez utóbbi két helyen a betegek legalább harmada, van, hogy a fele is több mint három órát vár, míg végre hazajut a kórházból.

A felügyelet véleménye szerint az intézmények és a betegszállítók közötti kommunikáció javításával a várakozási idő ugyan csökkenthető, de nem szüntethető meg teljesen. Ugyanis a hatékony működésre is tekintettel kell lenni, ez pedig úgy érhető el, ha egy-egy járművel több beteget is szállítanak azonos irányba. Így tehát a betegeknek sokszor egymásra is várniuk kell.

Olvasóink írták

 • 5. Ifj. Duschanek Péter 2008. július 17. 15:24
  „Azt gondolom, hogy a statisztikai felmérést nem túl körültekintően végezték el.

  Mi sem bizonyítja ezt joban az, hogy a "soproni állami szanatórium betegeinek30-49,9 %-a több mint 3 órát vár a betegszálíltásra."

  Azok kedvéért, akik nem szakmabeliek jelzem, hogy a szanatóriumban lévő betegek 99%-a 2-3 hetes kúra után kerül hazaszállításra.
  A szállítási igény bejelentése mindíg 1-2 nappal hamarabb történik.

  Magyarul ha ma de. megrendelik Kis Buci Bence holnapi hazaszállítását, a bejelentéstől számítva akár több mint 24 óra is eltelik.

  Úgyhogy csak csínján bánjunk a statisztikával

  Szép napot”
 • 4. Nazire 2008. július 17. 13:06
  „A 3-as hozzászólás elég cinikus. "Ha nincs beteg, nincs kit szállítani!" Itt reklámozza magát a szabadúszó volt állatorvos és azt gondolja, hogy aki nem túlsúlyos nem is lehet beteg? Szégyellje magát!”
 • 3. dr.Rémay Roberto László 2008. július 16. 23:35
  „Kedves Betegek! Vegyük le az egészségügy vállairól a terheket, s künnyítsünk a szervezési problémákon! Miért nem használja az Egészséges Reggelit? Van-e Önnek túlsúlya? Milyen egészségügyi panaszai vannak? Ne is sorolja, szinte kívülről tudom.Ez a betegszállítási mizéria könnyen megoldható, ha egy iciri-piciri felelősséget vállalna mindenki saját magáért. Többet kell tennie mindenkinek a saját egészségének a védelmében, ne várjuk az államtól a megoldást. Egyszerű a módszer: ha szeretne fogyni, ugorjon fel a www.fogyasakademia.hu oldalra és nézze meg a www.fogyasakademia.info hírarzenálunkat. Nagyon szívesen segítek a megyénk szállítási problémáiban. Ha nincs beteg, nincs kit szállítani!!!! dr.Roberto Rémay László tel: 30-272-1448”
 • 2. Németh Miklós 2008. július 16. 20:20
  „Mérgező pókcsípés szövődménye miatt a duzzadt nyirokmirigyemet vágták fel a soproni sebészeten jún. 9-én. Aznap derült ki a baj és este már operált dr. Hajdú Kristóf. Semmilyen késedelmet nem tapasztaltam és nagyon meg voltam elégedve az orvossal és a sebészeti osztály dolgozóinak munkájával, beleértve a betegszállítást is.”
 • 1. Aaa 2008. július 16. 14:34
  „és ehhez még hozzátartozik, hogy az is, hogy a háziorvos az egyedül mozogni képtelen beteget akarja kontrollra küldetni győrbe betegszállítóval... Olyat, akit csak az tud mozgatni aki ismeri a "technikát".
  És emiatt útiköltség - utalványt sem ad, mikor visszautasítjuk, hogy ne kerüljön kiszolgáltatott helyzetbe...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felgyújtott lány szülei beszéltek Muki anyjával

Szembenézett és hosszasan beszélgetett egymással tegnap délután a két éve szörnyű bűncselekmény… Tovább olvasom