Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Beteges gyógyszerárak

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) hiányolja azt, hogy a szakmát nem vonták be a gyógyszerekkel kapcsolatos új szabályok előkészítésébe. A patikákban tumultus van, eközben pedig újabb fájdalomcsillapítók lesznek vénykötelesek.
A gyógyszergyártók kapkodó intézkedéssorozatot látnak, amelynek eredményeként a költségvetési gyógyszerkiadások egy részét a gyártókra és a lakosságra akarják hárítani. A támogatási rendszer módosítása és az új vényfelírási szabályok alkalmazása miatt a betegek akár havi gyakorisággal is terápiás változtatásra kényszerülnek a legolcsóbb termék függvényében. A legolcsóbb gyógyszer felírási kötelezettsége arra kényszerítheti az orvost, hogy a beteget új készítményekre állítsa át, de ennek többletköltségével a szabályalkotók nem számoltak. Emellett az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) egy korábbi állásfoglalásában leszögezte, a betegek gyógyszerezésének gyakori átállítása hátrányos a gyógykezelés szempontjából.
A szakma szerint Molnár Lajos egészségügyi miniszter 20 százalékos adatával ellentétben Magyarországon termelői áron évente 16 százalékkal emelkedik a gyógyszerköltés, míg Európában ez az arány évi 10 százalék körül van.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a költségvetési törvényben az idei évre a gyógyszergyártók számára előirányzott 45 milliárd forint befizetés teljesül-e, szakemberek kétségüket fejezték ki. Szerintük ez az összeg a gyártók „különadójából” és az orvoslátogatók kötelező regisztrációs díjából tevődik össze.
Mindeközben tájékozatlanság érzékelhető a betegeknél és a gyógyszerészeknél is a gyógyszerárak keddi emelkedésével kapcsolatban – tudta meg több fővárosi és vidéki patika vezetőjétől a távirati iroda. Az egyik patikus szerint „visszás helyzet” alakulhat ki azon rendelet miatt, mely szerint szankcionálják a gyógyszertárakat, ha a drágább készítményt adják ki. Ez egy „mókuskerék”, mivel egyrészt elképzelhető, hogy a gyártótól, vagy a nagykereskedőtől nem lehet beszerezni a szereket, másrészt a pácienseknek is nehéz megmagyarázni, hogy csak az olcsóbb gyógyszert válthatják ki.
Volt, ahol sok beteg nem vette át az olcsóbb gyógyszert kedden a patikákban, mondván, hogy ragaszkodik a több éve használt, jól bevált gyógyszeréhez. Ezért a betegeket visszaküldték az orvoshoz, hogy írassák fel a régi gyógyszerüket. Sokan azzal próbálkoznak, hogy sorra járják a város patikáit, hátha valahol hozzájuthatnak a bevált pirulákhoz.
A szakemberek nagyon későn kapták meg a számokat, hogy minek és hogyan változik az ára. A minisztérium, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján olvasható tájékoztatóhoz képest is sok változás volt. Teljes a bizonytalanság a 100 százalékos támogatású gyógyszereknél, hogy kinek mennyit kell fizetni vagy ki jogosult rá.
Leszűkítették a hozzáférhető gyógyszerek körét, illetve bizonyos betegségeknél azokat csak megfelelő BNO- (betegségek nemzetközi osztályozása) kódokkal írhatják fel az orvosok. Elvileg az OEP honlapján a szakmai információk között megtalálható a költséghatékony gyógyszerfelírást támogató orvosi vényíró és nyomtató program online verziója; ebben elméletileg bárki megnézheti, melyek azok a készítmények, amelyeket az OEP preferál. Ez segítené a beteget, az orvost és a patikát is, de a programba nem lehet belépni. A dobozdíjjal kapcsolatban még mindig akadnak részletek, amelyek nem tisztázottak. Információk szerint a kamara nem tervez a tavaly szeptemberi tiltakozáshoz hasonlót, „a kamara megpróbál jogi úton fellépni”. (mti)
Tizenkilenc fájdalomcsillapító lesz vényköteles, várhatóan február közepétől – közölte az egészségügyi tárca. Ezek közül a szaktárca korábban négy ismert fájdalomcsillapítót, az Algopyrint, a Quarelint, a Demalgont, illetve a Germicidet emelte ki. A 19 készítmény közül ismert továbbá a Meristin. Az amidazofen hatóanyagú készítmények az európai uniós országok közül Magyarországon kívül kizárólag Bulgáriában kaphatók recept nélkül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kistigris az országos kilencedik

Tízezer magyar kis- és középvállalkozást hasonlított össze egy hitelminősítő cég. Három szegedi… Tovább olvasom