Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Betegen, osztrák nyugdíjra várva

Jó néhány évnyi ausztriai munkavállalás után daganatos betegségben szenved a jánossomorjai Toldik Jánosné. Kiderült, munkaadója nem fizetett társadalombiztosítást utána: most bizonyítani szeretné kinn töltött éveit, ám az osztrák hatóságok szerint kérelme elévült, onnan nem kaphat nyugdíjat.
Ötvenezer forintos rokkantsági nyugdíjából él, s az osztrák nyugdíjfolyósítótól is várná pénzét a jánossomorjai Toldik Jánosné, aki 2002-ig az ausztriai Andauban kapott állást. Az asszony 1990 óta özvegy, egyedül nevelte három gyermekét. Negyvenöt évesen újra kellett kezdenie életét, építkezésbe kezdett, hitelt vett fel: aztán jött a betegség, majd – mint mondja – kiderült, munkaadója nem fizetett utána tb-járulékot, így most Ausztriából nem kaphat nyugdíjat.

Hitel után tumor

2000-től külföldi munkáltatói igazolással is lehet Magyarországon banki hitelt kapni, amit Toldikné 2001 augusztusától igénybe is vett. Egy évre rá azonban megbetegedett: tumort találtak szervezetében. Az Országos Onkológiai Intézetben feküdt, s közben osztrák főnöke és felesége is meglátogatta. – Azt azonban elfelejtették közölni velem, hogy nem fizették utánam rendszeresen a tb-járulékot – meséli. – Így most nem kaphatok rokkantsági nyugdíjat Ausztriából, csak ha bebizonyítom, hogy korábban is nála dolgoztam.

Nem tud munkát vállalni

– Most rokkantnyugdíjasként, özvegyi nyugdíjjal együtt Magyarországon alig 50 ezer forintot kapok havonta, ám csak a gyógyszerköltségem hathetente 56 ezer forintba kerül – folytatja az asszony. – Betegségem okán munkát már nem tudok vállalni. Két felnőtt gyermekem támogat anyagilag.
Toldikné az ügyben megkereste többek közt az Osztrák Szakszervezeti Szövetséget, a Mezőgazdasági, Élelmezési és Élvezeti cikkek Szakszervezetét is. Az osztrák nyugdíj-igazgatóságnak írott levelében úgy fogalmaz: „Örülök annak, hogy az én feljelentésem következtében kiderült az igazság, s volt munkaadóm 2004-től a munkajogi törvény szerint jár el munkavállalóival szemben”.

Elévültek a követelések

Dr. Markus Szelinger, a Mezőgazdasági, Élelmezési és Élvezeti cikkek Szakszervezetének jogvédelmi titkára így válaszolt: a 2002. előtti munkaviszonyból származó követelései egy évre rá elévültek. Ezt mondja ki a burgenlandi paraszti gazdaságokra alkalmazandó kollektív szerződés. Az általános elévülési idő is letelt a jánossomorjai asszony esetében, így igénye érvényre juttatása semmiféle módon nem lehetséges. „Sajnos, a munkáltató a kifizetett összeg kivételével elutasítóan válaszolt az igénybejelentésre, így valamennyi jogi eszköz kimerült”. Az asszony hasonló választ kapott a többi helyről is: eszerint a kollektív szerződés 22. paragrafusa alapján a munkaviszonyból származó igények keletkezésük és ismertté válásuk után három hónapon belül elévülnek.
A megyei igazságügyi hivatal jogi segítségnyújtó szolgálata várja Toldik Jánosné megkeresését, s az ügy pontos ismerete után, lehetőség szerint próbálnak segíteni az asszony ügyének megoldásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírság Toroczkainak

A gyülekezési joggal való visszaélés miatt pénzbírsággal sújtotta a Szegedi Rendőrkapitányság… Tovább olvasom