Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Beszélni magyar? - Több száz panasz a nyelviskolákra

Több száz nyelviskola van a piacon, de gond mindössze néhánnyal van, mégis tömegével érkeznek hozzájuk a panaszok a szakmai egyesülethez.

A csaló nyelviskolák ellen, úgy tűnik, esélytelenek a bíróságon a becsapott hallgatók, ezért a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete jogsegélyszolgálatot indított, hogy támogatást adjon a kiszolgáltatott diákoknak - írta a Népszabadság.

A lap szerdai számában Sipos Júlia, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára azt mondta: tömegével érkeznek hozzájuk a panaszok az ügyfeleiket becsapó nyelviskolákról. Ugyanakkor megjegyezte: több száz nyelviskola van a piacon, de gond mindössze néhánnyal van.

A leendő tanulóknak érdemes már a szerződéskötéskor résen lenniük, ugyanis a csaló nyelviskolák megtévesztő eljárásainak több közös vonása van - tanácsolja a szakember.

A főtitkár ilyennek tartja, hogy jellemző módon, ügynökökön keresztül értékesítik a tanfolyamokat. Az ügynökök lehengerlő stílusban, gondolkodásra időt sem hagyva igyekeznek meggyőzni az érintetteket.

Nem csupán hiányosan tájékoztatják az érdeklődőket a tanfolyam lényegéről, de a legtöbb esetben az érintetteket félretájékoztatják, áttekinthetetlen, szabad szemmel rosszul látható apró betűs kiegészítésekkel ellátott „szerződést" íratnak alá. Az aláírást azonnal előlegfizetés követi, amellyel a rászedett „azonnali és visszavonhatatlan" megrendelést adott a nyelviskolának, így vissza már nem léphet, és hónapokon keresztül jönnek a több tízezres számlák, akármi történjék is.

Sipos Júlia néhány példát is ismertetett ilyen esetekre, például, amikor egy özvegyen maradt feleséget köteleztek a szerencsétlenül járt férje által el sem kezdett tanfolyam teljes árának kifizetésére; vagy amikor, valaki haladó nyelvtanfolyamra szeretett volna járni, és az első órán kiderült, hogy a kezdők közé ültették, mégis ki kellett fizetnie a teljes 224 ezer forintos tanfolyami díjat.

Olvasóink írták

 • 3. Roly 2010. december 29. 21:14
  „Na pont ezért járok privátba nyelvtanárhoz!
  1, Mert nem csap be
  2, A saját (nekem megfelelő ) tempóban tudunk haladni a tanulással
  3, Alkalmazkodik hozzám”
 • 2. CsabaKiraly 2010. december 29. 08:45
  „A nevedrol itelve te is ugy nezel ki mint aki 8 elemibol hetet az elsoben toltott. :-)”
 • 1. megmindiggyöri 2010. december 29. 08:35
  „"mégis tömegével érkeznek hozzájuk a panaszok a szakmai egyesülethez." - javaslom, h. aki ezt írta, keressen fel egy jó nyelviskolát, és végezzen el egy kezdő magyar tanfolyamot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változatlan az elektronikai hulladékok kötelező begyűjtési aránya

A kormány az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételére 2010-re… Tovább olvasom