Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Beszélgetés az oktatási reformról

Két éve készül a felsőoktatási törvény, amelyről két felsőoktatási vezetővel beszélgettünk.

Két éve készül a felsőoktatási törvény. 2004 decemberében született meg az a változata, melyet a szakma nagy része elfogadhatónak ítélt. Dr. Cseh Sándort, a Nyugat-Magyarországi Egyetem  Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola főigazgatóját és dr. Czinege Imrét, a Széchenyi István Egyetem rektorát kérdeztük a tervezetről.

Dr. Czinege Imre
A „Tanulás egy életen át" elv szellemében a felsőoktatási törvényjavaslat az uniós elvárásoknak is megfelelve, a közoktatás, a szakoktatás és az egyetemi, főiskolai képzés összhangját kívánja megteremteni. A felsőoktatásban a törvényjavaslat az angolszász oktatási rendszer mintájára egy többciklusos modellt kíván bevezetni, ez a sokat emlegetett „bolognai folyamat". A lényege: három lépcsőben történne a felsőfokú képzés; 3–3,5 éves alapképzést (BSc) követően a hallgató választhat, elhagyja az intézményt, vagy tovább tanul és mesteri (MSc), illetve doktori (PhD) címet szerez. Az új modell egységessé tenné az ország egyetemein és Európa egyetemein is az oktatási rendszert, így teljes átjárhatóságot és átláthatóságot eredményezne. A hazai felsőoktatás ezáltal versenyképessé válna Európában, nemcsak az oktatás, de a kutatás, fejlesztés területén is.

Változik a képzési idő

Dr. Cseh Sándor
Dr. Cseh Sándor: „A tanítóképzés ebből a folyamatból pozitívan jön ki, ez az egy szak, ami megmarad négyévesnek és a képzési ciklus végén pedagógusi szakképzettséget kap a tanító. A tanítónak lehetősége lesz továbblépni mesteri fokozatra; jelenleg pedagógiai, pszichológiai területen van erre lehetőség. A szociálpedagógus-képzés, az idegenforgalom–vendéglátás szak három, a gyógypedagógia szak 3 és fél éves lesz a jövőben. A művelődésszervező szak országos szinten változtatás alatt áll. A tantervi változtatások elkészültek, intézményünkben párhuzamosan a régi és az új rendszer indítható. A törvény elfogadása esetén 2005 szeptemberében indul az utolsó hagyományos képzés."

Dr. Czinege Imre: „Teljes mértékben naprakészek vagyunk. Az akkreditációs bizottság létrehozta a szakokat, vagyis a képzési követelményeket meghatározta, s ott a módosítások már megtörténtek. A mérnöki alapképzés 3 és fél, a közgazdasági három, a nemzetközi kapcsolatok és nemzetközi kommunikáció szakok három és fél évesek lesznek. A felsőfokú szakképzést a jövőben összehangoljuk az alapképzéssel. Aki nem áll munkába, az a főiskolai alapképzés másodévére átléphet."

Egyetemi autonómia

Sarkalatos pontja a tervezetnek a gazdasági önállóság iskolánkénti megteremtése. Az egyetemek saját bevételeikkel szabadon gazdálkodnának, a központi költségvetésből származó bevétel is az intézményé maradna. Magántőke bevonására lehetőségük lenne a kutatás és a fejlesztés területén is.

Jogszabály garantálná a normatívák értékállóságát és a törvény szabályozná a költségvetésből származó, pályázattal elnyerhető, megállapodás alapján kifizethető támogatásokat.
Dr. Cseh Sándor: „Az önállóság mindenképpen segítség a mai finanszírozási helyzetben. A magántőke bevonása akkor elfogadható, ha az intézmény tevékenységét hosszú távon meg tudja valósítani és erre garanciák is rendelkezésre állnak. Túlzottan pénzorientált lett a felsőoktatás, szakok szűnnek meg és tűnnek el, nem a minőség dönt!"
Dr. Czinege Imre: „Két intézmény nem támogatta a magántőke bevonását a felsőoktatásba, az egyik mi voltunk. A magántőke profitot akar kivenni a befektetéséért és ez hosszú távon a tandíjak és a költségtérítéses képzések számának növekedését eredményezi."

Tiltakozás

Szakemberek véleménye szerint a kiépülő új modell nem más, mint egy piramisrendszer. A hároméves alapképzés nagyszámú hallgatót fogad majd be, míg tanulmányait csak 30–40 százalék folytathatja mesteri és 5 százalék doktori fokozaton. A jövőben így szabályoznák a felsőoktatást. További regula a 12 félév tanulást követően, automatikusan költségtérítéses formára váltó képzés. A törvénytervezet ezen pontja ellen a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége is felszólalt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terhes Britney cigifüstben

Britney Spears férje, Kevin Federline várandós felesége társaságában is dohányzik. Tovább olvasom