Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Beszámíthatatlan, ezért nem bűnös a katona, aki lelőtte Bogdán Tibort

Beszámíthatatlansága miatt nem találta bűnösnek a hadbíróság azt az amerikai katonát, aki Irakban 2009-ben lelőtt egy magyart szanitermunkást - értesítette szombaton a tárgyalás helyszínéül szolgáló texasi Fort Hood katonai bázis sajtószolgálata az MTI-t.
A bíróság elrendelte, hogy Carl T. Stovall tizedest, aki az iraki Camp Tajiban lelőtte az általa terroristának képzelt Bogdán Tibort, az úgynevezett tárgyalás utáni meghallgatásig - november 10-ig - vessék alá további pszichológiai és pszichiátriai vizsgálatnak. Stovallról az amerikai hadsereg elmeszakértői azt állapították meg, hogy paranoiás tudathasadásban szenved.

Az öt napig tartó tárgyalás során kiderült, hogy a katonatársai is féltek a dühkitörésekre hajlamos Stovalltól, aki viszont attól rettegett, hogy azok meg fogják gyilkolni őt. A környezetében azt fontolgatták, hogy elveszik tőle az éles lőszert, vagy kiveszik fegyveréből az ütőszeget. Egyik felettese a katonai pszichiátriára is elvitte, és az egység parancsnokságán jelezte, hogy a tizedesnél nincs minden rendben, de Stovallt ennek ellenére is kivezényelték Irakba.

Stovall, aki már harmadik alkalommal szolgált a közép-keleti országban, 2009. március 26-án lőtte fejbe az amerikai bázison földmunkát végző Bogdán Tibort. A gyilkosság után, a helyszínről elmenekülve, több helikopterre is fel akart szállni, s az egyikre azután kapaszkodott fel, hogy az már elemelkedett a talajról.

A tizedes kihallgatóinak több verzióval is előállt a történtekről. Állította az is, hogy véletlenül tüzelt, mint ahogy azt, hogy az incidens előtt felkereste őt egy "kis ember", aki a légierő alezredesévé léptette elő, és ő azért végzett a magyar férfival, akinek az oldalán "valamit" látott, mert terroristának nézte, és bizonyítani akarta, hogy méltó az új rendfokozatára. Stovall azt állította, hogy azért akart helikopterre szállni, hogy a Pentagonba menjen.

David M. Benedek ezredes, törvényszéki elmeorvos, aki vizsgálatok sorozatát végezte el Stovallon, elmondta, hogy praxisában a tizedes az első paranoiás tudathasadásos katona, aki szerinte nem felelős a tettéért. A tárgyaláson a vád és a védelem szakérői között vita bontakozott ki arról, hogy vajon Stovall nem az enyhébb ítélet reményében manipulálta-e a vallomásait. Arról is eltértek a vélemények, hogy vajon a katona akkor is beszámíthatatlan volt, amikor az emberölést elkövette.

Benedek doktor azt mondta: a vádlott nem képes ilyen kifinomult félrevezetésre, és tettének elkövetésekor "nagyon beteg" volt, mint ahogy most is az. A pszichiáter szerint a tizedesnél gyerekkorában figyelemhiányos rendellenesség mutatkozott, később krónikus kábítószerezővé vált, és tizenéves korában egy autóbaleset következtében súlyos agysérülést szenvedett.

A tárgyaláson elhangzott, hogy ha Carl Stovall idejében megkapta volna a megfelelő elmeszakértőin segítséget, Bogdán Tibor még mindig élhetne.

Olvasóink írták

  • 1. GD 2011. október 02. 16:43
    „Na ez szép! Egy agyilag zokni kezébe fegyvert adni feleötlenség. Másrészt ha egy magyar lőtt volna le ott egy amerikait akkor már másnap partra szálltak volna Siófoknál.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közvélemény-kutatók a népszámlálásra alapoznak

A KSH szerint jóformán ellehetetlenülnének a közvélemény-kutató cégek, ha nem volnának 10 évente összeírások. Tovább olvasom