Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Bérfőzetés: kevesebb pálinka, nagyobb adóbevétel

Eddig száz liter gyümölcspálinkát főzethetett le kedvezményes adófizetéssel egy termelő, egy háromtagú család ennek a háromszorosát. Az új jövedéki törvény ezt évi 50 literre korlátozza, méghozzá háztartásonként.
Az új jövedéki törvény végrehajtási rendelete értelmében már nem hektoliterfokban, hanem hektoliterben határozzák meg a kedvezményes adóval főzethető gyümölcspálinka mennyiségét. Még mielőtt bonyolult számításokba fognánk, ez annyit jelent, hogy egy bérfőzető egy évben legfeljebb 50 liter pálinkát – 86 térfogatszázalékos gyümölcsszeszt – főzethet. Ha ez nem 86 százalékos, akkor többre jön ki a pálinka mennyisége, aminek kiszámítására egy képletet határoz meg a rendelet.
A bérfőzők már kezdik érteni a rendelet előírásait, ám a főzetők korántsem. A Kisalföldet a győri vámhivatal megbízott alosztályvezetője, Mészáros Adrienn főtörzsőrmester segítette eligazodni a jogszabály útvesztői között.

– A kedvezményezett adó egy bérfőzetőre vonatkozik, s a mennyiség egy háztartásra és nem egy személyre értendő. A főzetőnek különböző adatokról kell nyilatkoznia, így például arról, hogy milyen gyümölcsök vannak a cefrében, az tartalmaz-e cukorból, izocukorból vagy mézből származó alkoholt – sorolta az alosztályvezető.

A főtörzsőrmester elmondta azt is, hogy a vámhivataltól beszerezhető s a szeszfőzdékben megtalálható bérfőzési lapon arról is nyilatkoznia kell a kuncsaftnak, van-e tulajdonában gyümölcsös, illetve a vele egy háztartásban élők mennyi pálinkát főzettek kedvezményes adóval. A lefőzendő gyümölcscefre a saját tulajdona-e, avagy nem.

– Ha a bérfőzető nem nyilatkozik, akkor a főzde nem főzheti le a gyümölcscefrét. A rendelet azt is meghatározza, hogy egy háztartásnak az egy lakásban életszerűen együtt élők számítanak – tette hozzá Mészáros Adrienn.

A kedvezményezett adótétel – literre lebontva – 50 literig 960 forint, felette 1920 forint literenként.
A lefőzetett pálinkát, ahogy eddig sem, ezután sem lehet továbbértékesíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parádés programmal zárt a Mediawave

Az uniós csatlakozással szinte egy időben zárult Győrött a nagy sikerű Mediawave, amelyen sok ezren… Tovább olvasom