Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Berényi Apolló, a bárzongorista

Van miről mesélnie annak a zenésznek, aki magát hivatásos bárzongoristának tartja. Az ötvenhat éves Berényi Apolló közéjük tartozik, a szórakoztatást életcéljának tekinti. Fél Szeged ismeri, fél Szeged számára Apolló neve és zenéje a fiatalságot jelenti.
Aki a keresztségben az Apolló nevet kapta, arról már születése pillanatában úgy döntöttek az égiek: a művészvilágban a helye. Berényi Apolló sorsa tehát ennek megfelelően alakult. Tizenhét évesen – ahogy ő fogalmazott – megszakította kapcsolatát a Tisza-parti gimnáziummal, és vendéglátózni kezdett a Jegesben, vagyis a Jégkunyhóban. Ahová azonban este bemehetett, hogy tízkor a zongora mögé üljön, oda vendégként nem tehette be a lábát, mert csak tizennyolc éven felülieket engedtek be. (A fiatalabb korosztály kedvéért annyit jegyzünk itt meg zárójelben: egyrészt ilyen időket éltünk 1968-ban, másrészt a Jeges a fiatalkorúak számára nem ajánlott, rossz hírű helynek számított.)
Berényi Apolló az azóta eltelt csaknem negyven esztendőben hol zenekarban játszott, hol szólózott, hol mindkét formációban szórakoztatta a szegedieket. Ma az Apolló Trió egyik tagja a dobos, Bodó József és a basszusgitáros, Szabácsi Tibor mellett. Örökzöldeket játszanak rendezvényeken, bálokon, partikon, az 50-es, 60-as évek zenéjét.

Mindörökké zene

Azzal kapcsolatban, hogyan tervezi elkövetkező éveit a már szívinfarktuson is átesett rokkantnyugdíjas zenész, azt a választ kaptuk: még sokat szeretne zongorázni, és gondoskodni tizenhét éves lánya, Zsófi jövőjéről. Ebben segíti felszolgáló felesége, Éva, akivel 29 éve él együtt, és aki őt képes volt tolerálni. Első házasságából származó harminchárom éves fia, Berényi Attila a Sláger rádió hírigazgatója.

Kissé nagyot ugrottunk a legendás 1968-as esztendőtől, a vendéglátózás és a hivatásos zenészség kezdetétől, amikor is a mai örökzöldek még friss és modern slágereknek számítottak. Visszalapozva a történésekben: az elkövetkező húsz évben fél Szeged szerzett fiatalkori élményeket Apolló fellépésein az Éva presszótól a Szeged bárig, az Annától a Szőke Tiszáig, az akkoriban a focisták törzshelyeként emlegetett Palánktól a Tisza presszóig. A Szeged bárban eltöltött összesen tíz év alatt Komár Lászlóval, Poór Péterrel, Cserháti Zsuzsával, Medveczky Ilonával, Nagy Bandó Andrással együtt emelte az est fényét. Amikor beszélgettünk, eszébe jutott az is, hogy a 70-es években, a Szeged bárban jutott hozzá élete első Ray Ban napszemüvegéhez: egy amerikai belsőépítész ajándékozta neki virágos jókedvében.

Berényi Apolló Ausztriában, Finnországban és Jugoszlá-
viában is zongorázott és énekelt, akkori zenekarával lépett fel itthoni viszonylatban mesés honoráriumokért. Majd jött a rendszerváltás és a 90-es évek, amelyek a bárzongorista számára már nem a lehetőségek tárházát kínálták. A most ötvenhat éves Apolló szerint felhígult a vendéglátóipar és a zenei szakma: az egyik oldalon megjelentek a hozzá nem értő tulajdonosok, a másikon az önmagukat bárzenésznek tituláló hangszertulajdonosok, azok a „gépkezelők", akik helyett a hangszer játszik. „Magnóból és villanycsengőből van diplomájuk, mégis szépen megélnek" – jegyezte meg keserűen a korosodó rocker.

Az élet nagy kalandját jelenti számára, hogy 2002 óta zongorázhat a kis Orient expresszen, vagyis az angol turistákat hosszabb-rövidebb utakra szállító Royal Hungarian Express elnevezésű luxusvonaton. A nosztalgiavonat útvonala változatos, hol Isztambul, hol Krakkó, hol Berlin, hol Bukarest a célállomás. Egyszer az igazi Orienten is zenélt, amikor egy svéd zongoristát kellett helyettesítenie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa lakossága a legidősebb a világon

Ezen a kontinensen az emberek 21 százaléka 60 évesnél idősebb. A jelenlegi születési tendenciák… Tovább olvasom