Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Béremelés vagy elbocsátások?

A banki szektor globális válsága lassan, de biztosan Magyarországot sem kíméli. A kormány a munkaadókkal és a szakszervezetekkel egyeztetett a válság hatásairól, vagyis a bérekről is. Az álláspontok merőben eltérőek.

Az autó- és az építőiparban, valamint a kiskereskedelemben várható a legnagyobb visszaesés. Itt akár több tízezer ember is elveszítheti az állását. Béremelésre pedig végképp nem jut pénz.

Mindenki mást akar

A munkaadók egy része a következő álláspontra helyezkedett: jövőre ne emelkedjen a keresetek összege, még az inflációval sem. A szakszervezetek ennek az ellenkezőjét szeretnék. Szerintük az lenne jó, ha az infláción felüli emelkednének a bérek. A kormány véleménye az, hogy legalább az infláció mértékével kellene emelni a fizetéseket.

Havi nettó átlagkeresetek – 2008. első félév

pénzügyi tevékenység: 236 707
közigazgatás: 149 880
villamosenergia-, gáz-, vízellátás: 146 060
bányászat: 129 197
oktatás: 125 456
egészségügy, szociális ellátás: 110 558
kereskedelem: 109 304
építőipar: 94 161
versenyszféra: 117 499
költségvetési szféra: 130 862

Forrás: KSH

Gyurcsány Ferenc leszögezte: a kormány nem a bérek befagyasztását javasolta a 12 pontban. „A magyar kormány javaslata, hogy a bérek növekedjenek a következő hónapokban, első lépésként az inflációval"- magyarázta a miniszterelnök. Az egyik nagy szakszervezet pedig azt javasolta, hogy mint korábban is, most is több évre állapodjanak meg. Így kompenzálható lesz a legrosszabb első év is.

A parlamenti tárgyaláson a munkaadók egyik képviselője pedig azt mondta: stabilitás érdekében elfogadják azt, ha a kormány elhalasztja az adócsökkentést.

„Megalázóan alacsony bérekért"

A tárgyalásokat pénteken folytatják, a TV 2 Tények című műsora úgy tudja: megegyezés is lehet a bérekről. Hogy mindez valósággá válik-e, hétvége előtt kiderülhet, az mindenesetre biztos, hogy a szakszervezetek erősen kötik a karót az ebhez.

„Az érdekképviseletek ragaszkodnak a több százalékpontos jövő évi béremeléshez" – jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke. Borsik kifejtette: tavaly öt százalékos volt a reálkereset-csökkenés, s az idei első hét hónap 0,4 százalékos emelkedése sem érzékelhető a munkavállalók pénztárcájában. Hozzátette: ráadásul a munkáltatók jelentős része, a dolgozók kiszolgáltatottságával visszaélve, megalázóan alacsony bérekért foglalkoztatja az alkalmazottakat. „Mindezek alapján – folytatta Borsik – elfogadhatatlan, hogy a pénzügyi válságra hivatkozva a kormány legújabb javaslata nem tartalmaz semmilyen emelést, s egy július elsejei változtatást helyez kilátásba.

„Évközi korrekciót még soha nem sikerült elérni, így az életszerűséget teljesen nélkülözi ez a javaslat, s nem is várható változás e téren 2009-ben sem" – zárta szavait az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Utóbbi szervezet szerepe perdöntő lehet az Országos Egyeztető Tanácson (OÉT); ez a szakszervezet tölti be ugyanis október 1. és december 31. között a munkavállalói oldal soros elnöki tisztségét az OÉT-ben.

Játék a számokkal

Gazdásági válság ide vagy oda, az biztos, hogy – különösen a drága magyar megélhetés tükrében – az utóbbi évben a dolgozók a legtöbb szektorban rendkívül alacsony bérekért hajtottak nap mint nap.
Mindez feketén-fehéren kiolvasható a KSH legfrissebb felméréséből. Az idei év első felében a főállásban foglalkoztatott alkalmazottak átlagos havi átlagkeresete nettó 121 ezer forint volt, ami 7,2 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtt mértnél. Ezen belül a költségvetési szerveknél dolgozók jövedelme (131 ezer forint) átlagosan bő 10 százalékkal haladta meg a versenyszférában dolgozókét (117 ezer forint).

A szellemi foglalkozásúak átlagosan 74 százalékkal kerestek többet fizikai munkát végző kollégáiknál (156 ezer kontra 89 ezer forint). Különösen nagy, 100 százalékot meghaladó a különbség a fehér- és kékgallérosok között az ingatlanügyleteknél, a vegyiparban és az élelmiszeriparban. Legkisebb a különbség az egészségügyben és a szociális ellátó szektorban, ahol mindössze 37 százalékkal kapnak többet a szellemi munkakörökben foglalkoztatottak, mint a fizikai munkát végzők.

Szakadék az ágazatok között

Nem meglepő módon továbbra is a pénzügyesek keresik a legtöbbet. Az idei év első felében a szektorban dolgozó főállású alkalmazottak nettó átlagkeresete megközelítette a havi 240 ezer forintot. Bérük 178 százalékkal haladta meg a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban, 166 százalékkal a mezőgazdaságban, 151 százalékkal a mezőgazdaságban foglalkoztatottak jövedelmét. (Vagyis a pénzügyesek több, mint két és félszeresét keresik az itt felsorolt szektorokban működő cégeknél alkalmazottak bérének.) Persze a tényleges jövedelmi különbségek jóval kisebbek lehetnek, mivel feltételezések szerint ez utóbbi szektorokban a legmagasabb az eltitkolt bevételek aránya.

Ahol még feketeipar sincs

Az év elején egyértelműen közszolgának volt a legjobb lenni, mivel az év első hónapjában a 13. havi fizetések miatt a közszférában dolgozók átlagjövedelme (282 ezer forint) több mint 50 százalékkal haladta meg a versenyszféráét, sőt még több volt a pénzügyesekénél is. Ennek köszönhetően az átlagkereset januárban volt a legmagasabb (206 ezer forint). A közigazgatásban dolgozók keresik egyébként is a legtöbbet (durván 150 ezer forintot) a bankárok után.

A feldolgozóipari átlagkereset szinte egy az egyben megegyezik a versenyszféra átlagával, de igen nagy különbségek tapasztalhatók az egyes ágazatok között. A textil, ruházati, bőr- és cipőiparban az átlagkereset (78 ezer forint) még a mezőgazdasági és az idegenforgalmi dolgozók fizetésétől is elmarad, ráadásul itt a fekete gazdaság aránya minimálisnak mondható. Ezzel szemben a vegyiparosok ennek közel dupláját (145 ezer forintot) vitték haza.

Olvasóink írták

 • 20. realista 2008. október 25. 01:00
  „Egy vagyonosodási vizsgálat segítene neki, persze csak rövidtávon. Hosszabbtávon az segítene mindenkinek kifehéríteni a gazdaságot, ha csökkentenék a bérterheket, amik - valljuk be - tényleg irreálisak. Ha nem lenne olyan nagy a korrupció, talán valódi versenyhelyzet lenne, na meg versenyképes körülmények is kellenének és akkor talán elindulhatnánk felfelé a gödörből. Ehhez sok idő és sok pénz kell. Ez egy nehéz út lesz. Talán az sem ártana, ha egyszer el is indulnánk rajta. Most úgy érzem, hogy azon folyik vita, hogy rakétát vagy liftet tervezzünk-e a feljutáshoz, miközben pontosan tudjuk, hogy egyikre sem lesz pénzünk és gyalog fogunk menni. Csak mennénk már... De ez az ország nem így működik. Meg fogjuk tervezni a liftet is és a rakétát is. Aztán be fogjuk látni, hogy a tervek remekek, páran rengeteget kaszáltak a tanulmányok készítésével, a megvalósításukra nincs pénz, és pont ugyanott állunk, ahol évekkel ezelőtt. Ezzel szemben a szomszédok mondjuk már fényévekre vannak tőlünk.”
 • 19. Lacibá 2008. október 16. 17:45
  „Beosztott! Amit irtál az sajnos majdnem mind igaz! Na ilyen és hasonló esetekben kellene a szakszervezeteknek lépni! Na persze félted anyomorult állásodat! Ezen nem csodálkozom! További kitartást! Az ilyen vállalkozót előbb vagy utóbb ugyis utolérik.”
 • 18. beosztott 2008. október 16. 17:33
  „Nem értem! A vállalkozó nullszaldós, adót nem fizet, de a négytagu családdal januárba Franciaországba síelnek két hetet , nyáron hovátországba két hét nyaralás. szórakozás évközben: jetski, hajó qvad, vadászat. Az alkalmazott meg minimálbérre bejelentve 12 óra naponta százhuszezer a zsebbe, és hétvégén is meló!! Szabi nincs , esetleg egy hét, februárban, mikor nincs munka.”
 • 17. Lacibá 2008. október 16. 16:56
  „Ha szegény az állampolgár szegény azállam is! ez egy régi de igaz mondás! Akinek több a pénze feltehető hogy többet is költ! Igy az állam is több bevételhez jutna pld. ÁFA, SZJA,TB járulékok. Magasabb jövedelmek esetén a fentiek %a is csökkenthető lenne!Mellesleg egy munkavállaló elbocsátását szigorubb feltételekhez kötném! pld.minimum három havi munkabér kifizetéséhez.”
 • 16. pont8 2008. október 16. 13:03
  „Bla Bla!
  Szerintem Te rohadt irigy vagy, javaslom legyél köztisztviselő.Én15 éve köztisztviselő vagyok egy vidéki polgármesteri hivatalban.A bérem 83.212.-Ft a 13. havi bérrel együtt.Túlóra van, de nem fizetik ki, jutalom nincsmert örül az önkormányzat ha fenn tudja tartani az intézményeit.Szerinted ez jó fizetés?Úgy gondolom nem vagyok egyedül ezzel a bérrel, persze diplomávalmár más a besorolás, de nem több a közalkalmazotti diplomás bérnél.”
 • 15. sadsdasda 2008. október 16. 12:52
  „Dunakilitin a Veritas KFTnél agressziv létszámleépités van, rengeteg dolgozót elbocsájtottak az uttóbbi 2 hétben, nincs megrendelés, nincs munka.”
 • 14. Kabóca 2008. október 16. 11:30
  „A 10 millió lakosból kb. 500 ezer, aki értékteremtéssel foglalkozik.
  A többi ennek a hasznán osztozkodik, nyilván igazságtalanul.”
 • 13. lolita 2008. október 16. 10:24
  „Szükseg van segedmunkasra,szakmunkasra,ertelmisegiekre ez mind igy igaz,csakhogy nemvagyunk megfizetve ebben az orszagban es ez a legnagyobb gond!”
 • 12. Agent 2008. október 16. 10:11
  „Azért nem olyan egyszerű, hogy "a segédmunkás többet keres mint aki sokat tanult és diplomája van".
  1. Akinek diplomája van, az nem biztos, hogy sokat tanult
  2. Akinek használható diplomája van, az biztosan többet keres mint egy segédmunkás (mondjuk 5-6x)
  3. Akinek manapság is csak annyi esze van, hogy olyan szakra jelentkezik amiből évek óta túlkínálat van a piacon, az ne csodálkozzon, hogy akár több diplomával is csak teszkó árufeltöltő pozícióban vegetál.
  4. Nem feltétlenül szükséges diploma ahhoz, hogy jól keress.
  5. Sokkal többet ér egy jó szakma, mesterlevél, mint egy használhatatlan alibi diploma (pl. könyvtár-művelődésszervező szak, amit nevezhetünk buktacukrozó szaknak is).
  6. Egy- két idegen nyelv ismerete nélkül csak ritkán lehet jól keresni”
 • 11. bvmh 2008. október 16. 09:49
  „egy segédmunkás rengeteget dolgozik”
 • 10. lolita 2008. október 16. 09:42
  „Harom diplomaval a kezeben eleg keveset kap tehat en nem irigylek senkit,söt elvagyok keseredve hogy sok aknal a tudas nincs ertekelve akkor minek tanultam enyit?!Egy gyszerü segedmunkas sokszor többet keres mint aki tanult ,hat hol elünk?”
 • 9. nagyonn 2008. október 16. 09:40
  „na megint egy magyartanár”
 • 8. Nagyon kicsi alföld 2008. október 16. 09:37
  „"... a szakszervezetek nagyon kötik a karót az ebhez..." , mi?
  Nem " ebet a karóhoz"?
  Bocsánat, nem magyar anyanyelvű a t. újságíró?”
 • 7. Pusztai ervin 2008. október 16. 08:52
  „30 év után a (13.havi fizetést 12 hóra bontva)120.000 a bruttóm.Nem a nettóm amit kihoz a statisztika!Téged szórakoztatlak szombaton,vasárnap,karácsonykor és husvétkor is.Te tapsolsz,ha tetszik,nekem meg az ünnepnap,meg a hétvége is szimpla pénz!De ugye irigyeled a majdnem két havi uborka -szezont, a szinésztől miközben évközben nincs szabi!!!Közalkalmazott 30”
 • 6. Komet 2008. október 16. 08:33
  „A vállalkozók nem csalnak hanem eltartanak téged meg a többi ingyenélőt. Erről ennyit.”
 • 5. nane 2008. október 16. 08:32
  „Közalkalmazott vagyok+kórházidolgozó,tehát halmozottan hátrányos helyzetü.120000-t keresek/hó, a 13. havival. A munkaidőm 7. 40 -15. 40ig tartana de rendszersen félórákat elhúzódik.Havonta 4-et ügyelek,de ezzel csak a mínusz óráim száma nő,ezenkívül szétroncsolódott embereket próbálok munkatársaimmal együtt visszahozni az életbe naponta többszöris.Valóban minden más szakma stresszesebb az enyémnél,főként ahol PÉNZRŐL van szó.Tényleg, én csak emberéletekkel dolgozom, az nem olyan fontos.mert ha az lenne megfizetnének godolom.......Na mennem kell visít a mentő....”
 • 4. bla-bla 2008. október 16. 08:19
  „jabjab

  De, pontosan 12-szer kapom meg. Ugyanis az a112 a 13. havi fizetésem 12 hónapra lebontott hányadaival együtt 112... Semmiféle kedvezményt nem kapok, leszámítva a 12 alkalomra szoló 50%-os utazási kedvezményt. Sem prémium, sem étkezési hozzájárulás, sem év végi jutalom, sem gázártámogatás, sem albérlethozzájárulás, vagy hasonlók... Igen, van ilyenis. De nem fogom ezt bizonygatni. Számtalan vállalkozó, meg ki tudja micsoda lop, csal, hazudik... helyette én és a hozzám hasonlók, akik hülye módon becsületesen dolgoznak, és persze becsületesen fizetik a járuklékokat, mi fizetjük meg azt, amit ők példának okáért elcsalnak.

  Tudjátok Ti egyáltalán kik dolgoznak közalkalmazottként? Miért kell keverni a szezont a fazonnal? Nyilván egy köztisztviselő az én végzettségemmel nettó 70-100e Ft-tal visz többet haza havonta, és ők zsebreteszik a kedvezményeket, jutalmakat is... Tudom, hiszen sok ismerősöm dolgozik abban a szférában.

  A közalkalmazott ebben a rendszerben az, aki szeinte a legnagyobbat szívja... Lehet ezen vitatkozni, de őszintén szólva nem érdekel, hogy olyanok mit gondolnak, akik nem ismerik a szitut, csak hallottak olyanokról, akikenek a nygamamájának az unokahúgának a nagybátyja látott már messziről olyasvalakit, akiről azt hitte, az ami ;)

  Én elírtam a véleményemet, nem szentírás, de igaz.”
 • 3. jabjab 2008. október 16. 08:04
  „bla-bla, és azt a 112e ft-t hányszor kapod meg egy évben? nem 12szer, ugye? meg a többi kedvezmény...”
 • 2. bla-bla 2008. október 16. 07:47
  „Kedves Putyilov!

  nem tudom, mire alapozod, hogy a közalkalmazottak olyan irreálisan sokat keresnének. A köztisztviselői szféra más, azzal nem vitatkozom. De én közalkalmazottként dolgozom lassan 20 éve, és három diplomával, a szakmámban dolgozva sem keresek többet havi nettó 112e Ft-nál... Nem értem, ezen mi a sok? Nem a közalkalmazottak okozzák a problémát, hanem a vezetők irreálisan magas, és sokszor szerintem teljességgel érdemtelenül kapott jutalmai, prémiumai. És még sorolhatnám... Ráadásul évek óta szinte egy fillért sem moccant a bérünk, maximum a járulékok emelkedésével lefelé... Ennek ellenére nekem is annyiért adják a boltban a tejet és a kenyeret, mint az OTP vezérigazgatójának... Ezen kéne kicsit elgondolkodni.”
 • 1. Putyilov 2008. október 16. 06:49
  „Amíg a közalkalmazottak és köztisztviselők bére magasabb,mint azoké,akik kitermelik nekik,addig nem is lesz itt rend soha.
  Meg mintha kicsit sokan lennének. Ausztria lakossága 80%-a Magarországnak,a közszférában dolgozók száma viszont csak kb.1/3-a. Mégis működőképesek??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnik a Plus

A Plusból Spar lesz: a Plus-diszkontlánc akvizícióját követően sem áll le a Spar: az idén… Tovább olvasom