Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Berberek földjén járva

Ha sivatagról esik szó, mindenkinek süppedő homokdűnék, araszoló tevekaravánok és burnuszos tuaregek – esetleg Rejtő Jenő halhatatlan légiósai – jutnak az eszébe. Ma már nem csak a dúsgazdagoknak adatik meg, hogy személyesen járjanak utána, valóban olyan-e a filmbéli táj, mint a mozivásznon.

 Marokkóba utazóknak
- A marokkói emberek barátságosak, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a turistákból
élnek. Ha le szeretnénk fényképezni őket, azt csak némi apró, 20-30 dirham (1 dirham kb. 25 Ft) fejében tehetjük meg.

- Az iszlám vallásúak féltve őrzik otthonuk békéjét, ritkán engednek betekintést házaikba, erre utalnak a kis ablakok, a sűrű rácsok is. Legyünk tekintettel erre!

- Marokkóban a nemzeti ital a forró mentatea, amely furcsa módon kiválóan frissít és hűsít.
Kínálják üzletekben, műemlékeknél, magánházakban, s a szíves invitálást illik
elfogadni.

- Ne térjünk haza egzotikus fűszerek nélkül! A curry, a chili és a menta mellett érdemes
vásárolni a ritka sáfrányból is, amelyet a sivatagban kis üzletekben árulnak.

- Bárhol vásárolunk, alkudjunk bátran! Ez nemcsak hasznos, de szinte kötelező is, s nemritkán az eredeti ár harmadáért juthatunk
hozzá az áhított „zsákmányhoz". Kivételt csak a fix áras ajándéküzletek jelentenek, de ezt mindig feltüntetik. A szukh, azaz a bazár egész napos elfoglaltságot és néznivalót
kínál, itt az ajándéktárgyak mellett életre szóló élményeket is szerezhetünk.
-
Angolul mindenhol megértethetjük magunkat, de a franciát is szinte mindenki beszéli.
Arábiai Lawrence, Asterix és Obelix, A hetedik tekercs, Kleopátra – mi a közös bennük? Ha csak néhány jelenet erejéig is, de mindegyik filmben feltűnik a kopár sivatag. Azt már csak kevesen tudják, hogy mindegyiket a marokkói sivatag szívében, Quarzazate-ban forgatták.
 
Afrikai Hollywood

Az „afrikai Holywoodnak" is nevezett Atlas Filmstúdió ma nemcsak világsztároknak ad helyet, hanem sűrűn látogatott turistalátványosság is, ahová ezrével járnak a George Clooney lába nyomát érinteni kívánó turisták, reménykedve, hátha belebotlanak egy éppen ott forgató világsztárba. Sajnos ez viszonylag ritkán fordul elő, a forgatások idejére ugyanis a helyszínt lezárják, de a látottak bőségesen kárpótolnak: a sivatag közepén számos film díszletei között kóborolhatunk, s néhány percre akár Kleopátrának is képzelhetjük magunkat, amint végigsétálunk az egyiptomi palota oszlopai között (feltéve, ha sikerül túltennünk magunkat a tényen, hogy márvány helyett gipszkartonból készültek.)
A negyvenhektáros filmstúdió álszfinxei, mű vályogkunyhói és makett-palotái között helybéli, arab idegenvezető kalauzol, aki vidám „jonapot" felkiáltással üdvözöl, miután villámgyorsan kiszúrja, hogy magyarok vagyunk. Ugyanezt tudja még vagy negyven másik nyelven, a marokkói „bennszülöttek" ugyanis hihetetlen nyelvérzékkel rendelkeznek. A huszonéves fiú közben kis büszkeséggel a hangjában megjegyzi: szerencsénk van, hogy bejutottunk, nemrég utazott el ugyanis Orlando Bloom, aki éppen befejezte Ridley Scott legújabb, keresztes hadjáratokról szóló filmjének forgatását.
 
Nincs kétpúpú, csak dromedár

A filmstúdióban dolgozni olyan kiváltság, ami csak keveseknek adatik meg. A marokkói sivatag legtöbb lakója nyomorúságos körülmények között, sziklába vájt vagy vályogkunyhókban él, gyakorlatilag ugyanúgy, ahogy őseik néhány száz évvel korábban. A köves homokdűnék között keverednek a sivatag népei: arabok, tuaregek, berberek békességben megférnek egymás mellett, s bár a megszálló franciák annak idején megpróbálták szétválasztani az egyes őslakos népeket, nem jártak sikerrel.

A berberek, a szaharai nomád törzsek leszármazottai abból élnek, amit mi terméketlen pusztaságnak látunk; a kopár pusztákon mégis megél néhány gyümölcs és zöldség, a gyér növényzet pedig jóllakatja az igénytelen kecskéket. Gazdáiknak sincsenek nagy igényeik: a jellegzetes, vörös falak között bútor sincsen, az éjszakai lehűléstől vastag gyapjúszőnyegek védik az itt élőket. A védelemre sokáig más téren is szükség volt. A törzsek közti összetűzésekre ma már csak a kasbah-k, a masszív sivatagi erődítmények emlékeztetnek, melyeknek falai között nemcsak az ellenséges támadók, hanem a hőség elől is menedékre leltek lakóik.

A kasbah-k körül régen valóságos kis erődvárosok épültek, ma azonban már csak kevesen laknak itt, ők is a turistákból élnek, akik néhány dirhamért megvásárolják festményeiket, edényeiket, vagy lefényképezik őket tevéikkel. Utóbbiak szigorúan egypúpúak, Marokkóban ugyanis szinte csak dromedárok vannak. A derék négylábúak nem véletlenül érdemelték ki a „sivatag hajója" nevet: széles, párnázott patájuk miatt nem süppednek bele a homokba, s akár három hétig is kibírják víz nélkül. (Amikor viszont hozzájutnak, tíz perc alatt száz litert szívnak fel.) Aki igazán emlékezetes látványra vágyik, a perzselő homokban állva nézzen fel a sivatag szélén húzódó Atlasz hóval fedett csúcsaira, s képzelje el, hogy az afrikai hegyek között felkapott síparadicsomok rejtőznek!
 
Berber marketing

A sanyarú körülmények ellenére az élelmes berberek megtalálták azt a tevékenységet, amely megismertette kultúrájukat az egész világgal: kézzel szövött, gyönyörű szőnyegeik világhírűvé tették őket. A selyemből, teveszőrből vagy birkagyapjúból szőtt darabok mindegyike egyedi; élénk, vibráló színüket olyan természetes anyagok adják, mint a pipacs, a sáfrány, a henna vagy a menta. A nemegyszer hónapokig készülő szőnyegeket családi manufaktúrákban tárják a turisták elé egy pohárka elmaradhatatlan, hűsítő mentatea kíséretében, s ha esetleg aggódnánk, hogyan visszük haza frissen beszerzett büszkeségünket, hamar a tudomásunkra adják, hogy nomád élet ide vagy oda, a marketingre ők is rá vannak kényszerítve: a világ bármely tájára készségesen házhoz szállítják a megvásárolt árut.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stepfordi feleségek (The Stepford Wives)

A felszínen Joanna élete egyszerűen tökéletes... egészen addig a katasztrofális napig, amikor minden… Tovább olvasom