Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Bérben nincs igazság: miért keresnek kevesebbet a hölgyek?

Magyarországon a nők átlagosan 13 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak - közölte a Merces bérinformációs portál.

A Merces eredményei szerint a magyarországi nők férfiakhoz viszonyított helyzete kedvezőbb, mint a szlovákoké vagy a cseheké, mivel északi szomszédunknál 19, Csehországban pedig 22 százalék a nők hátránya a munkaerő-piaci átlagjövedelmeket tekintve.

Legnagyobb bérkülönbség a bankszektorban mutatkozik

A felmérés 106 ezer magyar résztvevő adatainak elemzésével, továbbá 35 500 önéletrajzban közölt elvárt havi bérek egybevetése alapján készült.

Az adatokból kiderül, hogy legnagyobb bérkülönbség a bankszektorban mutatkozik; egy fiók férfi vezetője 51 százalékkal magasabb fizetést is kaphat, mint egy nő.

Ugyanakkor a rendőrségen belül ez a különbség alig 1 százalék, egy iskolaigazgató nő pedig 1 százalékkal többet keres átlagosan, mint férfi kollégája.

A PR- és a reklámszakmában szintén kiegyenlítettek a bérek, hiszen a két nem fizetése között mindössze 5 százaléknyi különbség tapasztalható a férfiak javára, recepciósként viszont egy nő akár 10 százalékkal is többet kereshet.

Jelentős a nők hátránya

A kereskedelemben, a könyvelés, könyvvizsgálás területén viszont jelentős az eltérés, mert a férfiak átlagjövedelme mintegy 25 százalékkal több, mint kolléganőiké.

Jelentős a nők hátránya a vendéglátásban is, szakácsként például a férfiak átlagosan 40 százalékkal magasabb bérért dolgoznak.

A felmérés kitért a végzettség szerinti fizetéskülönbségekre is, e szerint az alapfokú végzettséggel ellátható munkakörökben dolgozó férfi munkavállalók bére átlagosan 34 százalékkal több, mint a női alkalmazottaké.

Ennél is jelentősebb, sőt a legnagyobb a különbség a középfokú végzettségű, érettségivel nem rendelkezők között: 40 százalékkal magasabb a férfiak jövedelme ebben a kategóriában - átlagosan bruttó 152 ezer forint, míg a nőké 109 ezer forint.

A diplomásoknál sem jobb helyzet

A diplomás álláskeresőket összehasonlítva ez a különbség főiskolai végzettség esetében 21, egyetemi diplomával rendelkezőknél 16, míg a posztgraduális végzettségűeknél 15 százalék a férfiak javára.

A pályán eltöltött szakmai évek számát tekintve - idővel -, egyre csökken a különbség: átlagosan 16 százalékkal keresnek többet pályájuk első három évében a férfi munkavállalók, míg az ugyanabban a pozícióban 10 évnél több tapasztalattal rendelkezők között ez az eltérés átlagosan 11 százalékra csökken.

A legnagyobb igazságtalanság a szomszédban van

Földrajzi adatokat tekintve a Budapesten dolgozó nők közelítik meg leginkább a férfiakat, az átlagbérek közötti különbség itt ugyanis csak 14 százalék.

A legnagyobb eltérés Komárom-Esztergom megyében figyelhető meg, itt 30 százalékkal több a férfi munkavállalók átlagjövedelme, mint a nőké.

Olvasóink írták

 • 19. ASHER 2009. április 10. 09:18
  „lehet!!
  de; mint a cikk fotoja is mutatja,talan ha a holgyek is ugy es annyit gurcolnenek mint egy ferfi!!!!!!
  mert az irodai "traccspartik"-ert miert is jarjon ugyanannyi fieztes mint............!!!!!???”
 • 18. knifemaster 2009. április 10. 07:34
  „17.
  ASHER,
  meg az is bizonyított tény ,hogy agykapacitásunknak csak pár szátalékát használjuk ki ténylegesen.Akkor meg nem tök mindegy ki mekkora tököt hord a nyakán?
  Mert azt még nem tudják szűrni,hogy kinél mekkora a tényleges agykapacitás...bár itt a kisalföld oldalán azért lehet hozzávetőlegesen saccolni. :D :D”
 • 17. ASHER 2009. április 09. 16:58
  „8/H.Gabi!
  es a zsuri elnoke is,a musorvezeto is veletlenul eppen egy no volt!!!a nyertes is??mero veletlen mi??
  biologiailag bizonyitott teny hogy a nosteny koponya urtartalma kisebb mint a hime!!
  ez az ember esteben is igy van!!!!”
 • 16. dr73 2009. április 09. 16:35
  „A nőknek otthon kéne maradni és rendet tartani,főzni,gyereket nevelni stb...!
  Nem normális,hogy otthon kupi van,étteremben eszik a család a gyerek meg menzán cseperedik.
  Anyunak nincs türelme , nem tanul és foglalkozik a gyerekkel.
  Ezért tart itt a világ,legalábbis nálunk.
  Nézzük csak meg a mai utca nevelte kulcsos cseperedőket...
  Persze nem a nők ellen beszélek,hanem a család mellett.”
 • 15. H.Gabi 2009. április 09. 12:00
  „Ezért nem szabad általánosítani.Hozzáállás kérdése!Én nő létemre simán kimegyek ásózni, vagy éppen cipelem az 50 literes virágföldes zsákot és nem nyavajgok:))”
 • 14. knifemaster 2009. április 09. 11:40
  „11.
  A rába szerszámüzemében,még 3 évvel ezelőtt is akadt jópár nő aki forgácsoló szakmában olgozott.
  Mégis kevesebbet keresett mint a férfiak,pedig azok helyett is a marógép avagy az eszterga dolgozott,és nem számított a fizikai erő előnye.Továbbá nem volt lényeges a női etye petye,mert a gép attól még dolgozott.
  Aztán mikor szóvá tette(még a kisalföld is írt róla jajám),meg állt a bál.”
 • 13. Kimi74 2009. április 09. 11:40
  „Azért van olyan üzem is,ahol férfiak,és nők együtt dolgoznak.
  Nem irodai munkára gondolok!
  Sokszor a nők azon sírnak,én ezt nem csinálom,ez férfi munka.
  Esetleg lecseréli a főnök egy másik nőszemélyre,az simán ,nyavalygás nélkül tud dolgozni.
  Azért függ a hozzáállástól is!
  Viszont azt elismerem,hogy egy nőnek sokkal többet kell dolgoznia,mert a család,a házimunka is rá vár:)”
 • 12. H.Gabi 2009. április 09. 11:22
  „streber, igazad van, próbálkoztam már több dologgal is, és most már tisztább a helyzet.Egy másik dologban is egyezik a véleményünk: a kibeszélés, fúrás és irígység.Előző helyemen tapasztaltam (5 nő volt egy irodában), hogy nagyon sokszor arról szólt egyes nők munkája, hogy hogyan beszéljük ki a másikat és hogyan ártsunk neki.Ezt én elítélem.

  lőddög: egységes bérezést, egyforma munkáért.A betonozás nem női munka:))))”
 • 11. lőddög 2009. április 09. 11:10
  „Egységes bérezést szeretnének a nők? Nálam jelentkezzenek nyugodtan!
  Megyünk betonozni.:)
  Viccet félre téve Jockey-nak igaza van.”
 • 10. streber 2009. április 09. 11:07
  „Gabi, ha vezetőként nem jelzed munkatársaiknak, hogy probléma van a munkájukkal, akkor továbbra is neked kell azokat helyrehozni. Ez ilyen.
  Hét kolleginával és egy kollégával dolgozom egy csapatban (előző munkahelyemen is nők voltak többségben), innen a tapasztalat. Sok a traccsparti, "pasiproblémák" munkahelyen történő levezetése, ami bizony a munka rovására megy. Az egyéb csoportbeli nők (sőt néha egymás!) fúrásáról, kibeszéléséről, gyakran szidásáról ne is beszéljünk! A férfi kollégák dolgozni járnak a céghez, és dolgoznak is. A magánbeszélgetéseket megoldjuk havi két pénteki sörözéssel.
  Sajnálom, hogy így van, de én ezt tapasztaltam, tapasztalom.”
 • 9. jockey 2009. április 09. 11:02
  „Viszont a pornószakmában a női szereplők többet keresnek, mint a férfiak. Akkor most mi van? Komolyra fordítva a szót, előző munkahelyemen azonos beosztásban egy nő és egy férfi forintra ugyanannyit kapott, csak éppen minden sz@r munkát a férfiaknak kellett megcsinálni, a nők meg vakarták, ahol viszketett. Ez igazságos?”
 • 8. H.Gabi 2009. április 09. 11:02
  „ASHER, ezt cáfolom...A Széf nevű műsorban, volt ez a kérdés és az volt a helyes válasz, hogy a nőknek nagyobb az agyuk, mint a férfiaknak:-)”
 • 7. ASHER 2009. április 09. 10:50
  „mert!!!!!!!!!!
  kulonben is!!kissebb az agyuk!!!!”
 • 6. H.Gabi 2009. április 09. 10:34
  „Kedves osztógép, nem az én véleményemet írtam le, hanem amit a főnökeim és munkatársaim mondanak rólam.
  Szép osztást, mára is;)”
 • 5. osztógép 2009. április 09. 10:22
  „H.Gabi:
  és még szerény is vagy mi? :-)”
 • 4. H.Gabi 2009. április 09. 09:53
  „Én irodavezetőként, 3 férfi vezető munkáját vagy nem munkáját segítem és nagyon jól működik a cég, amióta itt dolgozom ( és ezt nem én mondtam).Szóval, hol van a férfiak sokkal hatékonyabb munkaereje??
  Pont a 3 férfi miatt van több dolgom, mert nem figyelnek a részletekre, papírmunkára és ezeket mind én oldom meg, mégsem vagyok agyonfizetve.”
 • 3. streber 2009. április 09. 08:40
  „Minden tiszteletem a hölgyeké, de tapasztaltam, hogy egy férfi (főleg csapatban) lényegesen hatékonyabb munkaerő. Lehetséges, hogy csak ennyi lenne az oka a bérkülönbségeknek?”
 • 2. Zaraki_Kenpachi 2009. április 09. 07:57
  „Nem kell őket félteni. Ismerek olyan céget, ahol a hölgyek minden praktikát elkövetnek, hogy az új kollégák, főleg, ha azok férfiak ne érhessék el az ő bérszintjüket. Az irigység és a féltékenység jobban dominál bennük. Hány főkönyvelő asszony van, aki még akkor szerezte végzettségét, mikor boldog-boldogtalan járhatott képzésekre és bekerült egy zsíros állásba? Másrészt meg ne hagyjuk figyelmenkívül azokat a nőket, akik direkt azért utaznak magas bérrel kecsegtető posztokra, hogy mihamarabb elhúzhassanak szülni. Sajnos sokan nem csodaként, hanem ingyenélési lehetőségként tekintenek erre, amit a munkáltatók éreznek.”
 • 1. elemér 2009. április 09. 06:58
  „Azért keresnek kevesebbet, mert a családfő és kenyérkereső az a férj. Ez a teoria már régen elavult, de ez a magyarázat alapja. Valójában azért keresnek kevesebbet mert ez elfogadható és megengedett. Másképp ez nem menne. Remélem ezzel segitettem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen kérnek fizetési könnyítést

Régió - A gazdasági válság miatt egyre többen kerülnek fizetési nehézségbe, ez érződik az… Tovább olvasom