Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Beperelte a Pentagont a New York Times

A tekintélyes napilap azért indíttatott eljárást a védelmi minisztérium ellen, mert azt akarja elérni, hogy adják át, illetve hozzák nyilvánosságra a Nemzetbiztonsági Ügynökség belföldi megfigyelési programjának dokumentumait.
Arról a programról van szó, amelynek értelmében az Ügynökség, az Egyesült Államokban hallgatott le telefonbeszélgetéseket, illetve figyelt meg emailes, internetes kapcsolatokat, bírósági felhatalmazás nélkül.

Az egész történetet egyébként éppen a New York Times hozta nyilvánosságra, még tavaly decemberben. Bush elnök akkor szégyenteljes cselekedetnek nevezte a New York-i lap riportját, és az igazságügyi minisztérium vizsgálatot is indított, hogy kiderítse: ki szivárogtatta ki az információkat. A New York Times most, az információ-szabadságra vonatkozó alkotmányos törvényre hivatkozva kéri a dokumentumokat, köztük minden olyan feljegyzést, elektronikus levelet, amely erre a belső megfigyelési, lehallgatási programra vonatkozik. A védelmi minisztérium egyelőre nem reagált a várható perre.

Közben nyilvánosságra hozták tizennyolc, demokrata párti törvényhozó levelét is, amelyben a politikusok arra kérték Bush elnököt, hogy parlamenti különbizottság vizsgáltassa ki az illegális lehallgatások ügyét. A képviselők szerint ugyanis a kormányzat képviselői – beleértve González igazságügyi minisztert –, elfogultak, és inkább védik a lehallgatási programot, mintsem feltárnák a törvénytelenségeket.

Krónika hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.01.

Tovább olvasom