Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Benyújthatók a földalapú támogatásigénylések

A napokban megjelentek a 2007. évi mezőgazdasági földterülethez kötött támogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek. Ezek alapján a támogatási kérelmeket már be lehet nyújtani – május 15-ig – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) területileg illetékes megyei kirendeltségeihez.
200 ezer címzettnek

postázva
Soproni Horváth Lajos, a hivatal sajtófőnöke lapunkkal ismertette: az MVH az elmúlt hetekben jóval több mint 200 ezer címzettnek postázta a 2007. évi területalapú támogatások igénylésére szolgáló qrlapokat, térképeket és a kitöltési útmutatót tartalmazó borítékokat.
A nyomtatványok mind formájukat, mind tartalmukat tekintve különböznek a tavalyiaktól.
Egyaránt szolgálnak ugyanis az egységes területalapú támogatás (SAPS), valamint az ehhez kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatások (TopUP), az energianövények támogatása, továbbá a kedvezőtlen adottságú területek (KAT) után járó és az agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG) támogatások igényléséhez.
A kedvezőtlen adottságú területek támogatása esetében a kifizetés igénylésének már nem feltétele a korábban megkapott támogatási határozat.
Kérelmüket mindazok benyújthatják, akik a lehatárolt KAT-területen megfelelő növényt termesztenek és vállalják, hogy öt évig kedvezőtlen adottságú területen gazdálkodnak.
A kérelemcsomagban

egy levelet is találtak
Az AKG-támogatásra azok a gazdálkodók jogosultak, akik már 2004-ben benyújtották a támogatási igényüket és az MVH-tól helyt adó vagy részben helyt adó határozatot kaptak. Ők a személyre szabott kérelemcsomagjukban egy levelet is találtak, hogy megtudják, melyek a támogatásra jogosult területek, ami a blokkazonosító-váltás miatt fontos információ. Azon termelők, akik energetikai felhasználásra szánt energianövényt termesztenek, szintén a területalapú támogatási kérelemmel igényelhetik, de a kiegészítő támogatás elnyeréséhez a gazdálkodónak termeltetési, illetve szállítási szerződést kell kötnie az MVH honlapján április 16-án megjelent listán szereplő elismert felvásárlóval vagy feldolgozóval.
Felújította parcella-

azonosító rendszer
Az FVM-rendeletek előírásainak megfelelően az MVH az elmúlt évben felújította a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszert (MePAR). Az ország teljes területéről új légi felvételek készültek, ezek alapján frissített, a tényleges hasznosítást jobban követő fizikaiblokk-rendszert állítottak össze, így a blokkazonosítókban is változások történtek. Előfordulhat, hogy néhány fizikai blokk esetleg több új blokkra (utódblokkra) bomlott. Nem minden esetben lehet könnyen meghatározni, hogy az új blokkba mekkora területek kerültek, ezért a kifizetési kérelem kitöltése előtt fokozott figyelem, a lehető legnagyobb pontosság ajánlott a parcellák azonosításához, berajzolásához. Aki nem boldogulna e feladattal, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hiva-

tal munkatársaitól segítséget

kérhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neonáci tüntetőkkel csapott össze a cseh rendőrség

A dél-morvaországi metropolis polgármesteri hivatala által korábban engedélyezett akció keretében a… Tovább olvasom