Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Benyovszky tudományos emlékülés

Benyovszky Móric születésének és halálának évfordulója idén először kerül a kiemelt nemzeti évfordulók sorába.
A XVIII. század egyik legismertebb magyar utazójára, a földrajzi felfedezőre, a katonára emlékeznek idén, születésének 265. és halálának 225. évfordulóján.

A Benyovszky Emléknapot a Benyovszky Móric emlékére alakult Magyar-Madagaszkári Társaság szervezi, szakmai partnerek: Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Országos Levéltár, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Földrajzi Társaság, Magyar Földrajzi Múzeum, Magyar-Afrikai Társaság, Kossuth Klub, Kossuth Kiadó.
A tudományos eseményen részt vesznek a budapesti Lengyel Intézet, a Szlovák Kulturális Intézet és a Francia Intézet.

Az előadók sorában prof. Dr. Voigt Vilmos, dr. Lugosi Győző, dr. Szádeczky-Kardoss Irma, dr. Csáky Imre, Reisz T. Csaba, Cséke Zsolt, Rákóczi István, Czigány István, Radnóti Klára valamint szlovák, lengyel és francia szónokok tartanak előadásokat. Jelen lesznek Benyovszky Móric családjának leszármazottai. Kiemelt médiapartnerek: The Explorer és a BBC History.Az eseményt megnyitja, a Külügyminisztérium nevében, Dr. Hóvári János, a globális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A budapesti Benyovszky Emléktársaság helyezte el a neves magyar utazó egykori állomáshelyén, Maroantsetrában az első magyar emlékszobrot, valamint egy háromnyelvű táblát Antananarivóban, Madagaszkár fővárosának Benyovszkyról elnevezett utcájában. Kezdeményezésükre és támogatásukkal jelent meg 2004-ben Benyovszky madagaszkári naplója, a Prootcolle Du Régiment des Volontaire de Benyowszky az OSZK és a Kossuth Kiadó gondozásában francia, angol és magyar nyelven.

2011. szeptember 30. péntek, 9.30 órai kezdettel a Budavári Palotában található Országos Széchényi Könyvtár dísztermébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hajléktalanokat is összeírják a népszámláláskor

A hajléktalanokat is összeírják az október 1. és 31. között tartandó népszámlálás során, erre Budapesten és a nagyvárosokban különösen nagy hangsúlyt fektetnek. Tovább olvasom