Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Bencés ünnep boráldással

Folytatás az 1. oldalról.

A bazilikában Várszegi Asztrik köszöntötte a hagyományos Szent Márton-nap vendégeit, majd megemlékezett védőszentjükről, a franciaországi Tours egykori püspökéről, aki megtérése előtt katonaként szolgált Pannó-

niában. A főapát hangsúlyozta: a szent krisztusi elkötelezettsége, a szegények, jogfosztottak iránti fogékonysága és tettrekészsége példa és kihívás lehet a ma élők számára is.
– Ha Márton arcára tekintünk, a szeretet mellett ott látható a béke is. Lelkünknek szüksége van békességre, csendjében hallhatjuk csak meg a másik ember hangját, szavakon túli szándékát. És ha értjük, felfogjuk, akkor talán nyugalmat, békességet közvetít a válaszunk. Próbáljuk ki egymás között otthon, a munkahelyen!
„ Békességben hallgassuk meg egymást és csak azután válaszoljunk a másik szavaira, kérdéseire!”
Várszegi Asztrik szavai után Pergolesi „Stabat Mater”-ét Catherine Bott és Robin Blaze adta elő a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével.
Az emelkedett muzsikát Udvardy György ünnepi beszéde követte. Az esztergom–budapesti segédpüspök felhívta a figyelmet arra az igazságot szolgáló szeretetre, amit Márton katonaként és püspökként is képviselt. Szavai után adták át a Szent Márton-díjat, amit idén Szokolay Sándor vehetett át a pannonhalmi főapáttól. Várszegi Asztrik laudációjában kiemelte, hogy a Sopronban élő zeneszerző művészete több szállal kapcsolódik Szent Márton hegyéhez. Így többek között a „Missa Pannonica” című hatszólamú miséjét Korzenszky Richárdnak ajánlva komponálta. Szokolay Sándor meghatottan köszönte meg az elismerést. Megemlékezett pannonhalmi látogatásairól, bencés tanítványáról, tours-i élményeiről, a szentek fontosságáról, majd arról elmélkedett, hogy mint evangélikus zeneszerzőnek a „katolikus” neki „egyetemes”-t jelent. Beszélt arról is, hogy azért foglalkozik szakrális zenével, mert az olyan vigasztaló erő, amin Isten áldása pihen.
A bazilikában tartott ünnepség után a monostor barokk ebédlőjébe vonultak a vendégek, ahol Várszegi Asztrik megáldotta az újbort és az új terményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsává vált kötényében a kenyér

Hétszázhetvenöt éve, 1231. november 17-én halt meg Árpád-házi Szent Erzsébet (Türingiai Szent… Tovább olvasom