Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Bemutatták a pápa legújabb szépirodalmi alkotását

A krakkói érseki kúria épületében csütörtökön megtartották II. János Pál pápa legújabb szépirodalmi művének, Római triptichon című verses meditációjának lengyelországi bemutatóját.
A promóción lengyel egyházi személyiségek és Józef Kovalczyk lengyelországi pápai nuncius mellett jelen voltak az állami hatóságok képviselői, a kultúra, a sajtó, a művelődés számos jeles alakja, köztük Czeslaw Milosz Nobel-díjas lengyel költő. A művet Franciszek Macharski bíboros, a pápa krakkói érsek-utóda mutatta be a nagyközönségnek. Részleteket olvasott fel a műből Krzysztof Globisz, a krakkói Stary Teatr művésze; a könyvhöz mellékelt CD-n is az ő eladásában hallható a pápa poémája.

A Római triptichon világpremierjét egy időben rendezték meg Krakkóban és a Vatikánban.

A tízegynéhány oldalas poémát a Szent Szaniszló krakkói érseki kiadó jelentette meg 300 ezer példányban, kemény és puha fedeles változatban. Ez a kis műhely adja ki Lengyelországban hagyományosan II. János Pál pápa műveit: enciklikáit, vallásos buzdításait és lengyelországi zarándoklatai alkalmával elmondott szentbeszédeit. Emellett a pápa életével, munkásságával foglalkozó művek sora is itt látott napvilágot.

A könyv iránt óriási az érdeklődés, a példányszám csaknem 90 százaléka már elővételben elkelt. A Lengyelországon kívüli kiadás szerzői jogai a Libreria Editrice Vaticana kiadót illetik, amely már több - angol, német, francia, spanyol - nyelvre lefordíttatta a poémát. Az olasz kiadás elkészült.

A Római triptichon (háromosztatú szárnyas oltár) három részből áll. Az első az Áramlat címet viseli, melyben a szentatya Istenhez fűződő viszonyáról, a másodikban a Sixtus-kápolna Michelangelo-freskóiról, a harmadikban az ószövetségi Ábrahám vándorlásáról elmélkedik. Ez a pápa első szépirodalmi alkotása 1978-as trónra lépése óta. Castel Gandolfóban írta tavaly nyári vakációja idején.

II. János Pál - eredeti nevén Karol Wojtyla -, mielőtt 1978-ban pápává választották, Krakkó bíboros érseke volt. Trónra lépése után felhagyott szépirodalmi tevékenységével. Több nagy sikerű kötet is megjelent viszont azóta a vele folytatott beszélgetések alapján.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden, amit a kert kíván(na)

Erősen érződik a mezőgazdasági szaküzletek forgalmán, hogy megkésett a tavasz. Pedig alaposan… Tovább olvasom