Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Bemutatta jelöltjeit és országos listáját a Jobbik

A mostani 43 fős frakcióból nyolcan nem szerepelnek a 116 fős listán, és vannak, akik saját kérésükre biztosan nem befutó helyre kerültek.
Bemutatta az idei országgyűlési választáson induló egyéni képviselőjelöltjeinek névsorát és országos listáját a Jobbik, amely február 15-én tartja országos kampánynyitó rendezvényét.

Vona Gábor pártelnök szerdai sajtótájékoztatóján ismertette: miniszterelnök-jelöltként az országos listát ő vezeti. Kiemelte, hogy Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Mesterházy Attilával, az MSZP vezetőjével ellentétben ő az egyetlen kormányfőjelölt, aki egyéni választókerületben is megméretteti magát. A Jobbik elnöke a gyöngyösi székhelyű Heves megyei 2-es számú választókerületben indul egyéni jelöltként.

Az országos lista első 27 helyéből 26-ot jelenlegi országgyűlési képviselők foglalnak el. Az első öt helyen Vona Gábor után Balczó Zoltán, Volner János, Dúró Dóra és Sneider Tamás neve található. A mostani 43 fős frakcióból nyolcan nem szerepelnek a 116 fős listán, és vannak, akik saját kérésükre biztosan nem befutó helyre kerültek.

Ez utóbbiak közé tartozik Szabó Gábor pártigazgató, aki az utolsó helyet foglalja el a listán, illetve Murányi Levente 1956-os elítélt, aki a szimbolikus 56. helyet kapta az országos listán - ismertette Vona Gábor.

Saját kérésére nem szerepel a listán Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója, emellett nem indul újra Pörzse Sándor sem, aki várhatóan Vona Gábor személyes stábjának lesz a tagja. Szintén nem szerepel a listán Gaudi-Nagy Tamás, aki ugyanakkor a jövőben is szorosan együttműködik a Jobbikkal és egy "európai szintű nemzeti jogvédő iroda felállítását" vezeti majd. Nincs a listán Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője sem, akinek a mozgalmával megmarad a Jobbik szövetsége, "de már nem parlamenti keretek között" - mondta Vona Gábor.

Kérdésre válaszolva nevek említése nélkül ismertette: 2010-ben előfordult, hogy korábbi MSZMP-, vagy SZDSZ-tagok is országgyűlési mandátumhoz jutottak a Jobbik listájáról, mert ezt akkor egyénileg mérlegelték, "de most úgy döntöttek, hogy szigorúbbak lesznek ebből a szempontból, nem vállalják ennek a politikai kockázatát, így a lista jelenleg teljesen tiszta".

Az országos listán a jelenlegi országgyűlési képviselők közül a fentieken kívül Hegedűs Tamás, Korondi Miklós, Nyikos László és Rubi Gergely nem szerepelnek. Az korábban nyilvánosságra került, hogy Hegedűs Tamás az SZDSZ-nek, Korondi Miklós és Nyikos László pedig az MSZMP-nek volt a tagja.

Szerepel ugyanakkor a listán a 46. és az 50. helyek között öt határon túli Jobbik-tag, illetve az 55. helyen Mészáros István, az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya.

Vona Gábor bejelentette: pártja február 15-én szombaton, Miskolcon tartja országos kampánynyitó rendezvényét. Borsod-megyét ismét a Jobbik fellegvárává akarják tenni - mondta a pártelnök-frakcióvezető.

Azt is közölte, az elnökség által készített országos listát már a párt választmánya is jóváhagyta.

Vona Gábor úgy értékelte, a Jobbik a "legerősebb ellenzéki pártként fog nekivágni a kampánynak". Az elmúlt négy évben az LMP ketté, az MSZP pedig háromfelé szakadt, vagyis a Jobbik "egyedüli ellenzéki pártként tudott a kétharmados kormánytöbbséggel szemben egységes maradni" - mondta.

A pártelnök beszélt arról is: az egyéni jelöltek kiválasztása már tavaly ősszel megtörtént és azóta zajlik a felkészítésük is. Indulóik elsősorban személyes kampányra készülnek, amelyben a párt három fő üzenetét képviselik majd: legyen rend, megélhetés és elszámoltatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Czigány Tamás filmrendező

A Balázs Béla-díjas, érdemes művész életének 96. évében hunyt el. Tovább olvasom