Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Belvíz: készülnek a felmelegedésre Újfehértón

A város adományként újabb három szivattyút kapott, így már tizenegyre nőtt a mentesítésben bevethető gépek száma - közölte Nagy Sándor független polgármester szerdán az MTI-vel.

Mint mondta, az előrejelzések szerint felmelegedésre és mintegy 10 milliméter csapadékra lehet számítani a hét vége felé, s ez újra nehezíti majd a helyzetet. Jelenleg három szivattyútelep dolgozik az elöntéssel érintett településrészeken, több utcaszakaszt pedig még mindig lezárva tartanak.

A polgármester tájékoztatása szerint a szivattyúk mellett homokzsákok is érkeznek majd Újfehértóra, gondot elsősorban a védekezésben bevethető, a közcélú foglalkoztatásban részt vevők hiánya okozza. Az önkormányzat jelenleg azt vizsgálja, hogyan lehetne a közmunkások négyórás foglalkoztatását meghosszabbítani, így ők valóban érdemi segítséget jelenthetnének a mentesítésben - tette hozzá Nagy Sándor.

A településen a jövő héten kezdődnek el azok az egyeztetések, amelyeken - a térségi vízügyi igazgatóság és felügyelet, valamint a szomszédos Hajdúhadház és Téglás polgármesterei bevonásával - megvitatják az újfehértói belvízhelyzet végleges vagy legalábbis hosszabb távra szóló megoldási lehetőségeit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a korábbi 38-ról 36-ra csökkent a belvízi készültséget fenntartó önkormányzatok száma - tájékoztatta a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékese az MTI-t. Kató Sándor védelemvezető-helyettes közlése szerint a tizenkét belvízvédelmi szakasz közül nyolcban van érvényben másodfokú belvízvédelmi készültség, az elöntött területek nagysága még mindig meghaladja a 400 négyzetkilométert.
Az igazgatóság az önkormányzati és társulati védműveken kotrási és karbantartási munkálatokat végez, így segíti elő az olvadásból keletkező vizek levezetését - tette hozzá a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöltek egy beteget a kórházban

Egy többszörösen kezelt, kisebb bűncselekményeket is elkövető drogbeteg férfi támadott meg egy 68 éves beteget. Tovább olvasom