Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Belvíz - Kevés a szakember a rendkívüli belvíz elleni védekezéshez

Rendkívüli belvíz kialakulására számít a vízügyi ágazat. A védekezéshez azonban kevés a szakember, már a nyugdíjas gépészeket is visszahívták, hogy a munkát segítsék - áll a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében.
Már 280 ezer hektárt borít víz Magyarországon, és további nagy mennyiségű esőt jelez a meteorológia. Az előrejelzések szerint az 1999-2000-es nagy belvizet is meghaladó elöntés várható.

Az eddig elöntött területekből 157 ezer hektár vetés, de sokkal több, a 400 ezer hektárt is meghaladja a mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület. A hazai folyók fővédvonalain jelenleg összesen 836 kilométeren van árvízvédelmi készültség - írja a közlemény. (A múlt hét végén 224 ezer, hétfőn már 249 ezer hektárt öntött el a belvíz országosan.)

Az ország 12 vízügyi igazgatóságából 11-nek a területén kellett készültséget elrendelni, 65 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon első-, 42 szakaszon másod-, 11 szakaszon (a Zala, a Kis-Balaton, a Hortobágy-Berettyó és a Körösök mentén) harmadfokon folyik védekezés.

Naponta 28 millió köbméter belvizet emelnek át a befogadókba, ami majdnem egy Velencei-tó nagyságnyi vízmennyiséget jelent. Az igazgatóságok minden gépésze, 261 ember dolgozik a belvízvédekezésen, és a nyugdíjasoknak is munkába kellett állniuk. Nincs utánpótlás, a váltást nehéz megoldani, külső munkaerő bevonása vált szükségessé - hangsúlyozza a VKKI közleménye.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs egyelőre nem kérte a rendkívüli készültség elrendelését, de a várható esők miatt ennek lehetősége továbbra is fennáll. A legnagyobb elöntések a Tiszántúlon vannak, a gyulai, a szegedi, a szolnoki, a debreceni és a nyíregyházi vízügyi igazgatóságok területén.

A csatornákban a vízszintek erőteljesen megemelkedtek. A kritikusabb helyeken, ahol a belvíz belterületeket veszélyeztet, a vízügyi igazgatóságok a belvizeket mezőgazdasági területekre kormányozzák.

A belterületek védelme érdekében a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szegedi és gyulai kirendeltsége növényzetirtást, iszaptalanítást végez az érintett csatornákon. A gyulai vízügyi igazgatóság a gondok enyhítésére tározó kijelölésére kért engedélyt a szaktárcától, ott mezőgazdasági területen hárommillió köbméter belvizet tudnának tárolni.

Jelenleg 147 településen védekeznek a belvíz ellen, Báránd, Földes, Csökmő, Mezősas, Újiráz, Abony, Örményes, Csanádpalota, Csanytelek, Szarvas, Murony, Gyomaendrőd, Kétsoprony, Kamut, Békésszentandrás és Telekgerendás harmadfokú készültséggel.

A folyók tetőztek, kivéve a Tiszát, amely Tokaj alatt árad. A meteorológiai szolgálat ebbe a térségbe mintegy 35 milliméter esőt jelez előre a következő napokra. További áradás várható, de a vízszintek a készültségi szint alatt maradnak.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van 550 kilométeren a Bodrogon, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső szakaszán, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön és a Hármas-Körös felső szakaszán.

Másodfokú árvízvédelmi készültség van 286 kilométeren a Krasznán, a Sajó torkolati szakaszán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán.

A csapadékos idő hatására nőtt a bemosódás a vörösiszap által elöntött területről - mutat rá a közlemény. A Torna-patakon a pH-érték kissé megemelkedett, a kedd reggel 8 órakor mért érték Devecsernél 8,87 volt. A 24 órás mérés alapján hétfőn a víz pH-értéke a Torna-patakon 8,05 és 10,35 között változott. A Torna-patak vize Karakónál világosbarnás, zavaros volt.

A kolontári zagytározó üzemeltetője folyamatosan végzi a kárelhárítást, a savazási pontokon a sósavadagolást kénsavval tervezi helyettesíteni. A korábban megépített védművek állapotát a székesfehérvári vízügy szakemberei fokozottan figyelik. A Dunát továbbra sem éri nehézfémszennyezés, és a pH-értéke sem növekedett a megengedett határérték fölé - zárul a VKKI közleménye.

Olvasóink írták

 • 1. Goldmund 2010. december 08. 11:19
  „Kevés a szakember?
  Hehehehe!
  Túl jól sikerültek az elmúlt évek leépítései, mi?
  Az állam magán kezdte a spórolást?
  Elküldték a sok "semmittevő" köztisztviselőt, akik "kiszolgálták" a kormányokat?
  Növényzetirtás, iszaptalanítás folyik? Mert ugye erre sem volt pénz évek óta, pedig szakmailag indokolt lett volna?

  Hát akkor tessék nézni, hová vezetett mindez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Stockholmban: hamarosan ˝felminősítik˝ Magyarországot

Orbán Viktor szerint a magyar kormány nem a szokványos módszerekkel igyekszik fellendíteni a… Tovább olvasom