Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Belvíz - Jég alatt az elöntött területek Szabolcsban

Jég borítja a belvízzel elöntött területeket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, s a lefagyás miatt változatlan, 290 négyzetkilométernyi a víz alatti határrészek nagysága - tudta meg az MTI a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi központjában vasárnap.

A lefagyott belvizes területekre további hó is hullott szombaton, a Nyírségben és Felső-Szabolcsban átlagosan 12, a beregi tájegységben 13, míg a Tisza-Szamos és a Szamos-Kraszna közben 19 centiméteres a hótakaró - közölte az ügyeletes.

Kató Sándor műszaki igazgató-helyettes tájékoztatása szerint a belvízvédelmi készültségi szintekben sem történt változás a megyében, két felső-szabolcsi körzetben, Tiszabercel és Beszterec környékén harmadfokú, további nyolc öblözetben másodfokú, míg két szakaszon elsőfokú a készenlét.

A védekezésben résztvevőknek a hideg miatt egyre nagyobb feladatot jelent a zsilipek és a szivattyútelepek előtti, az uszadékokat felfogó eszközök folyamatos jegesedésének elhárítása. A véderők - készülve a jövő hét közepétől várható enyhébb időjárásra - a vízszivattyúzás és a vízkormányzás mellett folytatják a vésztározók ürítését, illetve a csatornák kotrását, iszaptalanítását is. A Vajai-főfolyáson kívül előkészítik a szamossályi árapasztó csatorna és a keleti, úgynevezett övcsatorna egyes szakaszainak mederkotrását. Jelenleg 11 szivattyútelep működik a belvízzel elöntött szabolcsi területeken, s a folyamatos műszak során több mint kétmillió köbméter vizet emelnek át a folyókba, csatornákba és tározókba.

A vízügyi igazgatóság mellett két vízgazdálkodási társulat és 29 települési önkormányzat is védekezik jelenleg Szabolcsban, az utóbbiak telepített és hordozható szivattyúkkal emelik át a vizet a veszélyeztetett házak környékéről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Felső-Tiszán már csak Tiszatelek-Rakamaz között van készültség

A Felső-Tisza szakaszán már csak Tiszatelek és Rakamaz között haladja meg az árvízvédelmi… Tovább olvasom