Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Belvíz-árvíz - Nőtt az elöntött területek nagysága

Nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága az ország északi, keleti és déli részén több tízezer hektár szántó- és vetésterület van víz alatt. Áradnak a Körösök és a Betettyó.

Az Alsó-Tisza vidékén szerdán csak 25 ezer hektárt borított belvíz, a vízzel borított terület nagysága péntekre megközelítette az 50 ezer hektárt, szombatra pedig elérte a 71 ezer hektárt - közölte az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) központi védelemvezetője.

A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Körkövizig) arról számolt be, hogy a tíz belvízvédelmi szakaszból immár ötben a legmagasabb, további ötben pedig másodfok mellett védekeznek. A megye 75 településéből már 27-ben rendeltek el az önkormányzatok belvízvédelmi készültséget.

A legmagasabb szinten Murony, Telekgerendás, Mezőberény, Kétsoprony, Gyomaendrőd, Kamut, Szarvas és Körösladány önkormányzata küzd az elöntések ellen. Árad a Berettyó és áradnak a Körösök is. A Berettyó áradása miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a folyó teljes hosszában az országhatár és Szeghalom között szombaton a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig). A Hortobágy-Berettyón másodfokúra növelték a készültséget Bucsa és Nádudvar között, a folyó a bal partján. Szombat reggel Pocsajnál 455, Berettyóújfalu térségében 344, Szeghalomnál 328, Borznál pedig 313 centiméteres vízállást mértek.

A Körösök hegyvidéki vízgyűjtőterületein ismét jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezért tovább áradnak a folyók; a Fekete-Körösön szombat hajnalban másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A tájékoztatás szerint a Fekete-Körös vízállása szombaton hajnalban Antnál elérte a 603 centimétert, ezért elrendelték a másodfokú készültséget. Azóta a folyó óránként öt centimétert áradt, s tetőzésére szombaton, a déli órákban lehet számítani.

Árad a Fehér-Körös is, elsősorban a Fekete-Körös visszaduzzasztó hatása miatt, vízszintje azonban csaknem egy méterrel alacsonyabb 350 centiméternél, ezért a folyó vízszintje nem biztos, hogy eléri az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges magasságot. A mellékfolyói áradása miatt emelkedik a Hármas-Körös vízszintje is. Gyománál hétfőn, Szarvasnál pedig kedden érheti el a vízoszlop magassága az elsőfokú készültségi szintet. Az árhullám levonulása zavartalan, védekezési beavatkozásra ott eddig nem volt szükség.

Olvasóink írták

  • 1. Sikloernyos 2010. december 05. 13:48
    „egyszer mar volt egy Pannon-Tenger a mai Magyarorszag teruleten... majd lesz most is egy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és joker… Tovább olvasom