Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Belláné Csík Piroska

Belláné Csík Piroska, a Farádi Általános Iskola tanítónője szeretné „elbűvölni" tanítványait.

Kategória: általános iskolai tanító

Név: Belláné Csík Piroska
farádi Általános Iskola

Belláné Csík Piroska, a Farádi Általános Iskola tanítónője szeretné „elbűvölni" tanítványait. Akkor boldog, ha a kicsik örömmel mennek iskolába, és engedik, hogy a tanító néni megtalálja hozzájuk a „kulcsot". 

Már kisiskolás korában érezte, hogy neki a katedra lesz a munkahelye. A győri tanítóképzőn végzett, utána Csornán a Bodnár-, majd a szanyi iskolában dolgozott. Tizenhét éve Farád meghatározó pedagógusa. Vallja: az iskolának abban kell segíteni, hogy a gyerekek megtalálják helyüket az életben.

– A pedagógus munkája nem mérhető mérleggel, és tevékenységünk eredménye is később érzékelhető – fogalmazta meg gondolatait pályájáról. – Egyfajta jelzés lehet, hogy rám is gondoltak a katedrák kedvencei között. Annak idején várakozással léptem az osztályterembe, bizonytalan voltam, hogy minden gyereket meg tudok-e tanítani arra, ami a feladatom. Nem tudtam, megtalálom-e hozzájuk a megfelelő kulcsot. Sok év után visszatekintve úgy érzem, többnyire sikerült, de rájöttem, hogy valakinél hosszabb időre van szükség, több zárat is nyitogatni, több kulccsal is próbálkozni kell.

Piroska néni szerint a gyerekek sokat változtak első tanórája óta. Úgy látja, a mai tanítványok sokkal nyitottabbak, több ismeretük van, ezáltal több negatív hatás is éri őket.

– Fogékonyabbak a mostani gyerekek, más jellegű információk veszik őket körül. A társadalom nehezen tudja szűrni a hatásokat, nehezebben mutatja meg a helyes utat. És emiatt változott a mi a feladatunk is. Segítséget kell adnunk, hogy a diákok felkészüljenek az életben rájuk váró kihívásokra, a különböző élethelyzetekre. Ehhez más módszerek kellenek, mint korábban. Például már alsó tagozaton drámajátékokat alkalmazunk, az életkornak megfelelően.

A farádi tanítónő szerencsés, hiszen munkája során nagyon sok öröm éri, boldoggá teszi például egy kicsi tanítványmosoly is.

– Amikor a kicsik rám mosolyognak vagy csupán biccentenek, hogy megértették a mondandómat, vagy csak egy rajzot készítenek nekem, mind-mind sokat jelentő pillanat. De elégedett vagyok akkor is, ha jól megy nekik az olvasás, írás, számolás. A legfontosabb viszont az, hogy jól érezzék magukat az iskolában. Szeretem látni rajtuk, hogy szívesen jönnek hozzánk, nem izgulnak, nem félnek és kinyílnak. Az évek távlatából egyre többször jut eszembe egykori gyakorló tanárom, Perlakiné Rózsa néni. Megragadott, ahogy elbűvölte a piciket, akik minden kérést, minden feladatot boldogan teljesítettek. Akkor még csak tetszett ez, de ma már tudom, hogy a módszer követendő, ezért számomra is ez a példa. Ha nekem is sikerül hozzá hasonlóan dolgoznom, boldog vagyok.

Igazgató: Kovács Tamás
– Büszke vagyok, hogy iskolánk jeles pedagógusa részesül az elismerésben. Piroska régi, aktív és meghatározó tagja a tantestületnek. Olyan pedagógus, akinek véleménye van, kritikus, de önkritikát is gyakorol. Magas szintű tudással rendelkezik, aki lelkileg is ráhangolódik a gyerekekre, azaz nagybetűs pedagógus. Munkája nem ér véget a kicsengetéssel, iskola után is foglalkozik a diákokkal. Becsületes és maximálisan lelkiismeretes. Ő az, aki a gyerekek szemével lát, fülével hall, agyával gondolkodik. Minden tanítványban meglátja a jót és ki is hozza belőlük. Nagyon örülök neki, hogy Piroska munkáját a szülők és a tanítványok a Kisalföldön keresztül is elismerik.

Tanítványok:

Hajszán Andrea:
– Nagyon jó alapokat kaptunk Piroska nénitől, szigorú, de kedves pedagógus. Nemcsak iskolai, de magánproblémáinkkal is bátran fordulhattunk hozzá.

Solti Ivett:
– Szeretem Piroska nénit, sokszor bábuk segítségével tanított, de ajándékot is gyakran kaptunk tőle, például Mikulásra, húsvétra. Mindig utánajárt a kérdéseinknek.

Göncz Renáta:
– Sokat viccelődött az órák alatt, ha kihoztuk a sodrából, akkor sem volt mérges, legalábbis nem mutatta. Ha rosszak voltunk, hamar elfelejtette és megbocsátott, s ha bajba kerültünk, mindig mellettünk állt.

Ajánló: Tüske Kitti
– Másodikos tanuló vagyok, rajtam kívül még tizenkét gyereket tanít Piroska néni. Ő avatott be bennünket a számok birodalmába, a betűk rejtelmeibe. Nap mint nap kedves hozzánk, ezért örömmel járunk iskolába. De Piroska nénit azért is jelöltem, mert ő vette észre cukorbetegségem tüneteit, így még időben, mellékhatások nélkül fel tudtuk venni a harcot a kór ellen. Valóban emberi élet múlhat azon, hogy milyen tanítója van a gyerekeknek. Piroska néni nemcsak kitűnő pedagógiai tudásával, hanem emberségével, szeretetével is jelesre vizsgázott. Szüleimmel soha nem tudjuk eléggé megköszönni, meghálálni neki, amit értem tett. Ő valóban jó pedagógus, igazi „kincs".

 

A jelölést támogatók
Bella István Gábor: Mint szakmabeli állíthatom, hogy türelmes és kedves a gyerekekkel. Fogékony a tanítványai problémái iránt és megpróbál mindenben a segítségükre lenni. Emberi és szakmai szemszögből nézve egyaránt megérdemelné "Az év pedagógusa" címet.  

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogyott a türelme, hozta a Kikát

A győri Kika Áruház igazgatója megunta az ingázást, és lakóhelyére hozta munkahelyét, a Kikát.… Tovább olvasom