Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Beköszöntött a hideg, figyeljünk egymásra!

Már idén is szedte áldozatait a hideg. Minden évben többen meghalnak a baleseti lehűlés következtében, mely nemcsak a hajléktalanokat, de az otthonukban egyedül élő, beteg, idős embereket is érintheti. Egy kis odafigyeléssel emberéletek lennének megmenthetőek!
Az emberi test hőmérséklete 37°C körül mozog. A baleseti lehűlés azt jelenti, hogy a beteg hosszú ideig tartósan alacsony hőmérsékleten tartózkodott, energia-tartalékai kimerültek és ezért a test hőmérséklete csökken.

Tünetek: lelassult mozgás, zavartság, aluszékonyság, zavaros beszéd, majd később eszméletlenség, légzési elégtelenség, szívritmuszavar. Ha nem segítünk a beteg meghal!

Beköszöntött a hideg, gondoljunk azokra, akiknek nincs fedél a fejük fölött!

Mit tehetünk?

Először is legyünk érzékenyek ezekre az esetekre, vegyük észre, ha valaki bajban van és azt is, ha jót tettünk, milyen felemelő érzés. A lehűlt beteget fokozatosan kell melegíteni, nem szabad forró vízben fürdetni, elegendő, ha megszabadítjuk nedves hideg ruházatától és száraz ruhát adunk rá. Alkoholt ne itassunk a beteggel! Meleg itallal viszont csodát művelhetünk. Ha a beteg problémája nem oldódik meg, hívjunk mentőt. A téli hónapokban a beteg élete múlhat rajta!

Ha a betegünk eszméletlen, stabil oldalfekvő helyzetbe kell fordítani és azonnal értesítsük a mentőt, hisz az ilyen állapotban lévő betegek ellátása orvosi feladat. Megérkezésükig, ha van lehetőségünk, a beteg alá és fölé tegyünk takarót.

Bár leggyakrabban a hideg külső hőmérséklet hatására alakul ki lehűlés, sajnos fontos megemlíteni, hogy nemcsak a hajléktalanok, hanem az egyedül élő, beteg, elesett idős emberek is gyakran kerülnek ilyen helyzetbe. Sokszor egyéb betegségeik szövődményeként elvesztik eszméletüket és a tartós eszméletlenség mellett alakul ki lehűlés. Előfordulhat, hogy a beteg nem eszméletlen, hanem például mozgásában akadályozza egy sérülés (pl. combnyaktörés) és a tartós fekvés, mozdulatlanság vezet kihűléshez.

Figyeljünk szeretteinkre, sokszor akár egy telefon is elég lehet, hisz ha időben észleljük a bajt, a segítség is könnyebb!


Dr. Lóczi Gerda
Az S.O.S.24 szakmai vezetője, mentőszakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres kísérleti atomrobbantást hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA… Tovább olvasom