Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Békés megye: nincs vevő búzára, kukoricára és a napraforgóra

Békés megyében sem a búzára, sem a kukoricára, sem a napraforgóra nincs vevő az aratás után - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalának vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Szabó István elmondta: egyelőre nem mozdul a piac, így a gazdák tárolókban helyezték el a 108 ezer hektárról begyűjtött idei termést.

Hírek ugyan vannak "minimális kötésekről", ám az árak az étkezési búza esetében tonnánként 27-28 ezer forint körül alakulnak, míg a takarmánybúzáért 23-24 ezer forintot ajánlanak a kereskedők. Ezek az árak azonban lényegesen alacsonyabbak a korábbi évekhez képest.
A napraforgóért sem akarnak fizetni Békésben. A szerződött állományt még csak-csak átveszik 46-47 ezer forintért tonnánként, ám az e fölötti termés átvétele a piaci körülmények függvénye. Békésben 55 ezer hektáron vetettek napraforgót, ahol hektáronként termés alapján 2,2-2,3 tonnára számíthatnak a termelők, ami - tekintettel a tavaszi aszályos időszakra - jónak minősíthető.

A napraforgó felvásárlási ára - már ha van egyáltalán vevő -, a tavalyi felére csökkent, vagyis 46-47 ezer forintot kínálnak érte.

A kukorica betakarítása során Békésben, ahol a megyék sorrendjében a második legnagyobb a termőterület, szintén nem sok jóra számíthatnak a gazdák. A megyében 103 ezer hektáron kezdték meg az aratást, és a termés negyedének levágása alapján átlagosan hektáronként 6,5 tonnára számíthatnak, a tavalyi 6,5 tonna és a 2005-ös 7,2 tonna után, de az időjárási viszonyokat figyelembe véve mégis jónak tekinthető. Azonban a kukoricáért sem akar fizetni senki.

A főigazgató elmondása szerint a nyáron még arra számítottak a termesztők, hogy legalább 30 ezer forintot kapnak a termésért tonnánként, ám azóta a felvásárlási ár 21-22,5 ezer forintra csökkent tonnánként.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2009. szeptember 22. 06:18
  „Köztudott, hogy nagyon jó energia a magyar mezőgazdasági termék! Mivel a külföldön bányászott szén legolcsóbb ára 3300,-Ft/q így el lehet adni tüzelőként is! Még a drága gáz árát is le lehet vele törni . Persze szervezés kérdése, mint mindenhol ebbe az országban!Igaz ahhoz nem pancserrok kellenek!”
 • 3. pancser 2009. szeptember 21. 23:50
  „1! Ha hallgatsz okosabb maradtál volna. Hiszen éppen az a baj hogy alacsonyak az árak, még az önköltség sem térül meg!”
 • 2. fióka 2009. szeptember 21. 22:41
  „ááááá majd jön izrael megveszi ezt is potom pénzért és megint elhitetik a néppel,hogy ez így helyes ennyi pénzt senki nem ad érte mondván. Itthol meg itatyák a néppel a tejporos tejnek nevezett lötyel.”
 • 1. janika 2009. szeptember 21. 19:48
  „E miatt nehogy golfpályát és kaszinókat csináljanak a termőföldekből Olcsóbban kell adni a terményeket a hazai piacon és lesz rá vevő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Magyar Rádió zenekara is a Rádiós ősz fesztiválon

Az MR Szimfonikusok (a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara) is fellép a Rádiós ősz elnevezésű első… Tovább olvasom