Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Békére szólította fel a szudáni harcolókat az ENSZ BT

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) felszólította a szudáni kormányt és a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban harcoló felkelőket, hogy április 30-ig kössenek békét, a világszervezet katonai szakértőit pedig utasította a szudáni békefenntartó művelet megtervezésére.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) felszólította a szudáni kormányt és a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban harcoló felkelőket, hogy április 30-ig kössenek békét, a világszervezet katonai szakértőit pedig utasította a szudáni békefenntartó művelet megtervezésére. A BT a világszervezet New York-i székhelyén ismertetett politikai nyilatkozatában támogatásáról biztosította a korábban az Afrikai Unió (AU) által a békekötésre április harmincadikáig kitűzött határidőt. Az AU vezetésével a szudáni kormányzat és a dárfúri lázadók a nigériai Abujában tárgyalnak a megbékélés feltételeiről, bár a megbeszélések sikere egyelőre bizonytalannak tűnik.

Dárfúrban évek óta tart a polgárháború, amelyben eddig több százezer személy vesztette életét, s 2 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A Franciaországhoz hasonló nagyságú körzetben az Afrikai Unió próbálja fenntartani a rendet, de sikertelenül, hiszen mindössze 7800 katonával rendelkezik.

Az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok és az Európai Unió is nyomást gyakorolt, hogy az AU-erőket az ENSZ békefenntartói váltsák fel, jóval nagyobb létszámmal (a tervek legalább 12, de még inkább 15 ezer katonáról szólnak.)

A szudáni vezetés eleinte ezt ellenezte, de márciusban bizonyos feltételekkel elfogadta a kezdeményezést, az Afrikai Unió pedig abba ment bele, hogy saját akcióját szeptember végéig meghosszabbítja, s ezt követően veheti át az irányítást az ENSZ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros küzdelemre számított a választáson?

Tovább olvasom