Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Békemenet a Parlamentnél, diploma(f)osztó a Várban

Több tízezer ember vonult a a Hősök teréről a Parlamenthez, hogy a kormány mellett demonstráljon. A Várban ezalatt szimbolikusan elvették az államfő doktori címét.
19:10 - Megérkezett kormánypárti demonstrációs menet eleje a Parlament előtti Kossuth térre; a Belügyminisztérium szerint négyszázezer, az egyik főszervező szerint egymillió ember vett részt a megmozduláson.

A Hősök teréről elindult tömeg élén a Békemenet Magyarországért elnevezésű megmozdulás szervezői, mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő és Széles Gábor nagyvállalkozó haladt, egy kifeszített molinót tartva, amelyre magyarul és angolul az van írva, hogy "Nem leszünk gyarmat".

Közben olyan sokan csatlakoztak a résztvevőkhöz, hogy a szervezők a tömeg közepére kerültek. Amikor a menet elérte a Parlament főbejárata előtti teret, a már ott korábban összegyűltek tapssal köszöntötték az érkezőket.

Bencsik András, a Magyar Demokrata című lap főszerkesztője a Parlament előtti Kossuth Lajos téren egy emelvényről szólva a tömeghez azt mondta: egymillióan vesznek részt a megmozduláson. Ezután megköszönte mindenkinek a részvételt, és fantasztikusnak nevezte az összefogást. Jelezte, hogy amikor a menet eleje megérkezett a Parlament előtti térre, a tömeg vége még az Andrássy úton, az Oktogon közelében járt. Bayer Zsolt közíró, a Fidesz alapító tagja a Kossuth téren arról beszélt, hogy tüntetésük azt üzeni: "ez a kormány nincs egyedül". Azt mondta: Magyarország negyven évet várt Európára, de - megismételve az általuk vitt molinó feliratát-, hangsúlyozta: "nem leszünk gyarmat".

Bayer Zsolt az MTI-nek a Kossuth téren azt mondta: szerinte több százezren lehetnek, de nem tudja pontosan megbecsülni, hogy mennyien vehettek részt a megmozduláson, mivel színültig megtelt a tér és az Alkotmány utca, miközben a tömeg vége még az Andrássy úton haladt. Hozzátette: minden várakozását felülmúlta a rendezvény. Nem tervezik, hogy minden héten kivonulnak, de jelezte, "ha ok van rá, akkor újra összegyűlnek".

Bencsik András, a Parlament előtt összezsúfolódott tömeghez szólva jelezve, hogy a békemenet résztvevőinek többsége nem fér el a Kossuth téren és az Alkotmány utcában. Arra kérte az embereket, közösen énekeljék el a Szózatot, majd induljanak haza, hogy a még az Andrássy úton haladók is bejuthassanak a térre.

Széles Gábor nagyvállalkozó, az Echo Tv és a Magyar Hírlap tulajdonosa a televíziójának nyilatkozva azt mondta: ez az évtized legnagyobb megmozdulása, és lehet, hogy 1956 óta nem volt ekkora tüntetés Magyarországon.

A Belügyminisztérium esti közleménye szerint a civilek által szervezett rendezvény befejeződött. "A békés, jó hangulatú eseményen közel négyszázezren vettek részt", rendőri intézkedés nem történt. A menetben ott volt Ágh Péter, a Fidelitas elnöke és Pesti Imre, a Fidesz-KDNP volt országgyűlési képviselője, fővárosi kormánymegbízott is.18:40 - Tulajdonképpen a békemenet is véget ért, bár többen még nem értek oda a Kossuth térre. A tér ugyanis az index.hu tudósítása szerint megtelt, és ahhoz, hogy az Alkotmány utca felől érkezők is elmondhassák, ott voltak a Kossuth téren, ahhoz el kell hagynia a teret a korábban érkezőknek. Beszédet itt nem mond senki, csak Bencsik András köszöni meg a tömegnek a békemeneten való részvételt.
18:10 - A közszolgálati tévében azt mondták be, hogy egymillióan vagyunk - mondta be a hangosbeszélőn a Kossuth téren Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője. (A hirado.hu több tízezer emberről beszél, az mno.hu százezrekről, a magyarhirlap.hu több mint ötszázezerről.) A tömeg ovációval fogadta a bejelentést. Bevárják, míg mindenki odaér, utána eléneklik a Himnuszt.A Békemenet Magyarországért címmel meghirdetett kormánypárti demonstráció résztvevői vonulnak fáklyákkal és nemzetiszínű zászlókkal a fővárosi Hősök teréről az Országházhoz az Andrássy úton. MTI Fotó: Beliczay László

18:00 - Megérkezett az időközben mintegy százezresre duzzadt kormánypárti demonstrációs menet eleje a Parlament előtti Kossuth térre - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A Hősök teréről elindult tömeg élén a megmozdulás szervezői, mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő és Széles Gábor nagyvállalkozó haladt, egy kifeszített molinót tartva, amelyre magyarul és angolul az van írva, hogy "Nem leszünk gyarmat".

Közben olyan sokan csatlakoztak a résztvevőkhöz, hogy a szervezők a tömeg közepére kerültek. Amikor a menet elérte a Parlament főbejárata előtti teret, a már ott korábban összegyűlt több ezer, főként idősebb ember tapssal köszöntötte az érkezőket.

Az MTI felvételei.


17:30 - Véget ért a Dísz téren a demonstráció, ahogy a Sándor-palota is előtt is csend honol - írja az index.hu.


Ünnepélyes diploma(f)osztó a Várban - az MTI felvételei


17:20 - Több ezer ember várja a Parlament előtti Kossuth téren a Hősök teréről elindult több tízezres tömeg megérkezését - jelentette az MTI tudósítója szombat délután a helyszínről.

A kormánypárti demonstrációs menet a Himnusz eléneklése után indult el a fővárosi Hősök teréről a Parlamenthez. A több tízezres tömeg teljesen megtöltötte az Andrássy utat a Hősök tere és az Operaház közötti szakaszon, de sok százan várakoznak a Bajcsy Zsilinszky úton és az Andrássy úton is, hogy csatlakozzanak a menethez. A magasba tartott helységnévtáblák tanúsága szerint az ország különböző részei mellett érkeztek résztvevők Erdélyből és a Felvidékről is.

Az MTI tudósítójának beszámolója szerint a Parlament főbejárata előtti téren több ezer, főként idősebb ember várja, hogy megérkezzen a még az Andrássy úton haladó menet a Kossuth térre. Többségük nemzeti színű zászlókat tart a magasba, és narancssárga színű sálat visel.


További fotókért kattintson ide!

17:15 - A Parlament közelében lévő Vértanúk terén szintén kormánypárti demonstrációt tartanak, amelyen mintegy százan vesznek részt.

A megmozdulást szervező Magyarok Szövetsége (MSZ) korábban petíciót adott át a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) munkatársának a Sándor-palotában, amelyben arra kérik az államfőt, tegye világossá a külföld előtt a magyar nép nehéz helyzetét és azt, hogy Magyarország a "monetáris diktatúra, a bankárkaszt" ellen üzent hadat.

17:10 - Szimbolikusan megfosztották a köztársasági elnököt a doktori címéből a Dísz téren. A felszólalók mögött egy transzparens áll "Dr. Schmitt Pál" felirattal, amelyből kivágták a Dr. előtagot - írja az index.hu.


Eközben a Várba... Fotó: Szémann Tamás
Eközben a Várban... Fotó: Szémann Tamás/index.hu

17:10 - Az index.hu helyszíni tudósítói szerint a kormánypárti tüntetésen több tízezer ember vesz részt, de még a százezer sem kizárt, ennél pontosabb becslésre nem merünk vállalkozni. (Ami tény: órákkal a tüntetés kezdete előtt a város legkülönbözőbb pontjain lehetett odaigyekvő kisebb-nagyobb csoportokat látni.)

A Dísz téren, ahol ellenzéki civilszervezetek tüntetnek Orbán rendszere ellen, valamint a plágiumgyanúba keveredett Schmitt Pál lemondásáért, nagyjából 4-500-an lehetnek.

A Sándor-palotánál a monetáris diktatúra ellen tüntető bácsik pomtosan 32-en vannak.16:50 - Schmitt Pál lemondását követeli néhány ezer tüntető szombat délután a Magyar Köztársaság Barátai nevű Facebook-csoport felhívására a Budai Várban, a Dísz téren.

Az Ünnepélyes diploma(f)osztó elnevezésű rendezvényre érkezők szerint az államfőnek azért kellene távoznia, mert az őt ért plágiumvád miatt méltatlanná vált hivatalára. A Dísz teret félig betöltő tömeg előtt civil szervezetek képviselői egyebek mellett arra szólították fel Schmitt Pált, hogy oszlassa fel az Országgyűlést, és mondjon le hivataláról.


16:45 - Több tízezer ember részvételével, a Himnusz eléneklése után elindult a fővárosi Hősök teréről a Parlamenthez szombat délután a kormánypárti demonstrációs menet - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A magasba tartott helységnévtáblák tanulsága szerint az ország különböző részei mellett érkeztek résztvevők Erdélyből és a Felvidékről is. A tömegben több fideszes, valamint árpádsávos zászlót is látni lehet, továbbá olyan transzparanseket is hoztak magukkal, amelyekre azt írták: "Rabok legyünk vagy szabadok?!", "Hajrá Orbán Viktor!", illetve "Összefogtunk, véghezvisszük!".

A téren összegyűlt, többségükben kokárdás, nemzeti színű zászlókat lobogtató emberek megtöltik az úttestet az Andrássy úton a Hősök terétől az Oktogonig. Több helyen kisebb-nagyobb csoportok várják a menetet, sokan pedig sorfalat állnak az út mentén.

A résztvevők között van egy olyan diákcsoport is, amelyet két szerzetes kísér. Az egyik diák az MTI tudósítójának azt mondta: az esztergomi Temesvári Perbált gimnáziumból jöttek, és az iskola szervezete az utat, miután többen jelezték, hogy szeretnének részt venni a demonstráción.

A mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő, Bencsik Gábor történész és Széles Gábor nagyvállalkozó által szervezett tüntetésen a résztvevők a Hősök teréről a Kossuth Lajos térre vonulnak, a tervek szerint beszédet senki nem mond majd.

A kormány mellett demonstrálók a korábban közzétett felhívásukban azt írták: szeretnék bemutatni, hogy nem kívánnak mást, "csak békében, egyetértésben, a demokrácia keretei között, másokat tisztelve szabadon élni".

A szervezők azokat várják a megmozdulásra, akik egyetértenek a mozgalom céljaival és akiknek "fontos hazánk függetlensége és fölemelkedése".

Résztvevők a Békemenet Magyarországért címmel meghirdetett kormánypárti demonstráción, a budapesti Hősök terén. MTI Fotó: Beliczay László

16:00 - A Sándor-palota előtt a Magyarok Szövetsége kb. 30 fővel demonstrál a monetáris diktatúra ellen. "Soha nem volt köztársaság" - mondja a bocskais szónok, aki állítása szerint a magyar nemzetet képviseli, és szerinte a királyság működött jobban - áll az index.hu tudósításában.


15:50 - A Zöld Baloldal a Parlament előtt demonstrált jóval azelőtt, hogy a kormánypárti tüntetők egyáltalán elkezdtek volna gyülekezni a Hősök terén - írja az index.hu. A tüntetésén körülbelül húszan jelentek meg, és két aktivista pénzt szórt szét a földön, arra célozva, hogy a fideszes tüntetők nagyon olcsón adták el magukat. A szétszórt pénz főleg egy- és kétforintosokból áll, amiket már kivontak a fogalomból. A pénzzel azonban nem lehet csak úgy dobálózni, a rendőrség ugyanis köztisztasági szabálysértés miatt eljárást indított az aktivisták ellen.

15:30 - Gyülekeznek a Békemenet Magyarországért elnevezésű szombati kormánypárti demonstráció résztvevői a fővárosban, a Hősök terén.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy folyamatosan érkeznek az emberek, több százan pedig már összegyűltek a téren kevesebb mint egy órával a demonstráció kezdete előtt. Sokan nemzetiszínű zászlóval és helységnévtáblákkal érkeztek; az emberek halkan beszélgetnek egymással.

A környéken - az Andrássy út elejétől kezdve - nagyon jelentős a rendőri készültség; a Hősök tere környékén sok civil ruhás rendőrt is látni. A mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő, Bencsik Gábor történész és Széles Gábor nagyvállalkozó által szervezett tüntetésen - amelyhez a Civil Összefogás Fórum is csatlakozott - a résztvevők a Hősök teréről a Kossuth Lajos térre vonulnak, a tervek szerint beszédet senki nem mond majd.

Az MTI felvételei.
A kormány mellett demonstrálók azt írták: szeretnék bemutatni, hogy nem kívánnak mást, "csak békében, egyetértésben, a demokrácia keretei között, másokat tisztelve szabadon élni". A szervezők azokat várják a megmozdulásra, akik egyetértenek a mozgalom céljaival és akiknek "fontos hazánk függetlensége és fölemelkedése".

Olvasóink írták

324 hozzászólás
 • 324. G.D 2012. január 25. 22:57
  „Különféle körökben mozgok, sok közöttük a teféléd is, (diplomások is, egyszerü emberek is, nagy az otthoni ismeretségi köröm) őket is meghallgatom. Elég öreg vagyok ahhoz, hogy ne lehessen olyan könnyen álverni! Semmiféle "ballib" médiához nincs közöm.
  Én leírtam neked, hogy hol hallottam.(Nem a szomszédoktól!.)
  Talán neked is ki kellene nyitni a csápjaidat más irányba is és nem csak beszigetelve hajhózni az "igazadat"!
  Ha otthon vagyok, akkor meg a saját szemeimmel is látom a szomorú valóságot. Ezzel befejezem a beszélgetést veled és kívánok neked szép életet!”
 • 323. Sagittarius 2012. január 25. 20:49
  „322. G.D 2012.01.24. 20:03 Sagittarius
  "Sok kapcsolatom van Magyarországgal, tehát otthonról is tájékozva vagyok!"

  Értem én, csak éppen ezért az nem mind1, milyen körökben mozogsz, honnét tájékozódsz! Javaslom sürgősen válassz más barátokat és köröket, mert ezek nagyon csúnyán átvernek téged!! Jegyezd meg, ami a ballib médiából kifolyik, az még távolról sem ugatja a valóságot!
  A másik rémisztő dolog, hogy Ti kint, kivétel nélkül mind azt mondjátok ha a rémhíreitek miatt valaki rátok szól, hogy "úgy hallottam" innét-meg onnét... Olyan még csak nyomokban sem lelhető fel köztetek, aki azt mondja, személyes tapasztalatból tudom! ....és itt a "TUDOM" szó a lényeg, nem a "hiszem" és a "hallottam valakitől"!!!”
 • 322. G.D 2012. január 24. 20:03
  „Sagittarius
  Ez nem az én agyszüleményem, hanem a hírekben (ARD,ZDF) hallom.!!
  Nincs okom jajveszékelni, vagy kiabálni, arra éppen nektek lehetne okotok.
  Sok kapcsolatom van Magyarországgal, tehát otthonról is tájékozva vagyok!”
 • 321. Sagittarius 2012. január 24. 18:24
  „320. G.D 2012.01.23. 18:13
  "Itt az a hír járja, hogy Orbán Viktor elszigeteli Magyarországot a politikájával!!"

  Na, látod, ez itt a durva nagy probléma!! Ott kint, halovány fingotok sincsen róla, hogy mi történik itthon!! Olyanok vagytok mint a piaci kofák, egy kitalál valamit aljas indokkal aztán ti pedig jajjveszékelve kiabáltok farkast. Ez nem más, mint rémhírkeltés! Akár ahogy az alkotmányról is olyanok nyitnak vitát, akik el sem olvasták, sőt gőzük sincsen róla, hogy mi van benne. Valamit hall valakitől, aztán lila fejjel üvölti világgá. Ennyit tudtok!”
 • 320. G.D 2012. január 23. 18:13
  „Sorry, hogy hosszú idö után belekotyogok a dolgaitokba.
  A német hírekben nem említették ezt a "békemenetet"!-- Illetve szóra "nem" méltatták, csak alul jelent meg a futtatásnál, hogy 100 000. ember tüntetett a jelenlegi kormány mellett!!!---Említették azonban azt, hogy több ezren tüntettek Magyarországon a Club-rádió március 1.-i bezárása miatt.
  Örömmel olvasom még mindig így csendben gjozsi88, Load, pancser (még vagytok többen is) hozzászólásait. ----- Ébredjetek emberek!!---
  Itt az a hír járja, hogy Orbán Viktor elszigeteli Magyarországot a politikájával!!”
 • 319. pancser 2012. január 23. 17:40
  „Ennek a doolgnak jelentősége nincsen a tárgyalásokon, helyesebben lehet, akkor, ha Orbán úgy gondolja, hogy most erősebb lehet a tárgyalásokon. Nem lehet erősebb, a tüntetést a helyén értékelik, vagyis nem hatja meg az Uniót sem meg az IMF-et sem!”
 • 318. gjozsi88 2012. január 23. 17:32
  „297. nonnobis

  Az adózási morál azóta sem változott....az egy kulcsos adó a kisember adójóváirását vitte el!!!!
  Ettől csökkent a belső fogyasztás!!!
  Ja......ez okozta az 500 milliárdos lyukat!!!!
  Mi az amit nem tudtak??????

  Megemelték a barmok a játékgépek adóját és 50 milliárd többlet bevételt terveztek.......mivel a legtöbb gépet leállitották, nem hogy többlet nem lett, az eddigi is csökkent!
  Újabb lyuk!
  Megemelték az üzemanyagok jövedéki adóját 13 ft-al.....ez 3%,,,.....közben 5% felett esett vissza a fogyasztás, miközben ez inflációt gerjeszt!!!!
  Azaz újabb lyuk, pedig többletbevételt vártak!!!!!”
 • 317. load 2012. január 23. 15:20
  „311. pozdorja
  Ez nem békemenet volt.
  Fidesz Pride.
  Ezzel is úgy van az ember, mint a másikkal.
  Nem baj, ha csinálják, csak ne tegyék kötelezővé.”
 • 316. öszödiböszme 2012. január 23. 13:42
  „315. drKotász 2012.01.23. 13:35
  Hát sajnálattal közlöm nem vagyok rajta. Úgy hogy profeszzor úr, ez bukta.”
 • 315. drKotász 2012. január 23. 13:35
  „313. öszödiböszme
  Azért mert te az vagy , nem mindenki facebook függő.”
 • 314. Plakátmagány 2012. január 23. 13:05
  „Egyébként meg Fricz Tamást itt nem politológusnak titulálnám, nem is abban a minőségében szólalt meg. Nem független, objektív meg, bocsánat, de soha se volt.”
 • 313. öszödiböszme 2012. január 23. 11:37
  „A fészbukon csak ezren lájkolták ezt u.n békemenetet. Ez nem hasracsapó adat beto! Hát elég elgondolkoztató. Mind egy sokan voltak, biztos szervezetten. Mennyibe került ez nekünk? Hát.....”
 • 312. mindigatutit 2012. január 23. 11:34
  „nagyon rossz irányba megyünk ,mert nagyon kezd ez egész orbán személyi kultusza kialakulni!!és ez sehol nem vezetett jóra:(”
 • 311. pozdorja 2012. január 23. 11:27
  „Ezzel a "Békemenet"-el azt üzente a nép Orbánnak, hogy hagyjon fel a háborúzásaival minden ellen?
  Vagy mi az hogy békemenet?
  Mindenesetre az látszik hogy a párt propaganda osztálya hibátlanul működik. Mindenki megkapta a csini fáklyát. :)”
 • 310. VargaP 2012. január 23. 11:09
  „re:147. jocó1234 2012.01.21. 23:45

  Anno a szép "békeidőben" hangzott el, hogy: "Fiataloké a jövő, de addig kuss" Ezt a KISZ-ben hirdették, most a Fidesz ugyan ezt mondja, sajnos.”
 • 309. LAZA 2012. január 23. 10:55
  „Hát persze nekik semmi sem drága!
  A stefkáknak,a bayerzsoltoknak a széleseknek,a jóarcu tehetőseknek(akik többsége őnkormányzati ill állami pénzekből gazdagodik)Vannak sajnos elegen!
  A kedvezményezettek!
  Igen a végtörlesztés spekuláns nyertesei,az egykúlcsos adó kedvezményezettji vagy egyszerüen csak viktorímádók!
  Sztálin halálakor milliók vonultak az utcára és taposták egymást halálra.Bánatukban.
  Vagy most láttuk É Koreában a kedves vezér halálakor mi történt.
  Tudjuk,hogy nem lez könnyü legyözni őket mert rendkívül szervezettek.
  Erre van pénz van parípa!
  Lehet hozni Erdélyből a megtévesztetteket.
  Egy jó kirándulás egy kis kaja zsebpénz.
  Az ám de mi a cél és legfőképpen mi az eredmény?
  Az egyik:Ez gaz eu amég gazabb imf meg a komcsik.
  Mi nagyon jól csinálunk mindent,nálunk a többség igenis elégedett.(még azok is akiknek éppen az utolsó falatkáit lopják le az asztalaikról)
  Kiváló szakembereink vannak sohanem látott és tapasztalt demokrácia!
  Ezért jöttek,hogy ezt elmondják,hogy ezt megmutassák a világnak!
  Ám tüntessenek akár millióan is a kormányuk mellett az eredmény sajnos akkor is csak úgyanaz:
  BÓVLIORSZÁG lettünk!”
 • 308. mindigatutit 2012. január 23. 10:45
  „A Szózat és a székely himnusz eléneklésével véget ért az Orbán-kormányt támogató békemenet a Kossuth téren-hát nincs nekünk magyar himnuszunk ???????????????????vérlázító!!!!!”
 • 307. mindigatutit 2012. január 23. 10:43
  „túra
  "A jövedéki adóemelés valóban rossz döntés volt, de a pénzügyi hiányt
  valahogyan pótolni kellett. Jó gazdasági helyzetben egyik kormány sem ostoba, hogy maga ellen
  lépjen, illl. a nép kárára. Ez egy szükséges rossz lépés volt a részükről, ez tény"-csak azt mondd meg,hogy orbánék miért ágálltak minden ellen??ugye ,ugye ezért mondom,hogy orbán egy köpönyegforgató <moderálva>!”
 • 306. blaze 2012. január 23. 10:19
  „Miért is kellett kérni a résztvevőket, hogy a legszebb ruhájukat vegyék fel? Talán a szervezők ismerték a beszervezettek minőségét?
  Pancser te meg már hagyd ezt agyrém csecsenezést, mert falramászok ettől <moderálva>!”
 • 305. Plakátmagány 2012. január 23. 10:09
  „Kétségem sem volt, hogy a kormány mögött tömegek állnak. Nem emlékszem, hogy ezt bárki megkérdőjelezte volna, vagy inkább bárki - pl. Brüsszelben - ezt kérdőjelezte volna meg. Mindenesetre ügyes, de olcsó húzás volt.”
324 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: a kormány szinte mindenkit az út szélén hagy

Az LMP szerint a semmiből 468 milliárdot előkerítő, a vártnál messze jobb helyzetű végtörlesztőkön… Tovább olvasom