Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Békefenntartók Libanonban?

Izrael kész elfogadni egy NATO- irányítású nemzetközi békefenn- tartó erőt – közölte Amír Perec védelmi miniszter. Közben a hét- végén is folytatódtak a kölcsönös támadások, tegnap egy menekülő libanoniakat szállító kisbuszba csapódott be izraeli rakéta.
Izrael kész elfogadni egy ideiglenes nemzetközi békefenntartó erőt, lehetőleg NATO-irányítás alatt a libanoni határ mentén, hogy távol tartsa a Hezbollah síita szervezet fegyvereseit – közölte tegnap Amír Perec védelmi miniszter. A politikus kijelentését a német külügyminiszterrel, Frank- Walter Steinmeierrel folytatott zárt ajtók mögött tartott megbeszélésén tette. Izrael korábban elutasította, hogy békefenntartókat küldjenek a térségbe. A miniszter azt is mondta azonban, hogy Izrael folytatja libanoni offenzíváját, amíg ki nem szorítja a Hezbollah fegyvereseit a határ térségéből. Közben az izraeli hadsereg szóvivője kijelentette: a főparancsnok még nem döntötte el, megindítják-e a szárazföldi támadást. Szíria viszont közölte, hogy beavatkozik a konfliktusba, ha az izraeli szárazföldi erők libanoni területre lépnek és megközelítik a szíriai határt.
Egy dél-libanoni faluból menekülő libanoniakat szállító kisbuszba csapódott be tegnap egy izraeli rakéta, a támadásban hárman meghaltak, tizenhárman megsebesültek. Egy izraeli vadászgép rakétákkal lőtt egy síita mecsetet is. Egy ENSZ-megfigyelő, egy olasz százados megsebesült vasárnap a Hezbollah fegyvereseinek tüzétől, akik izraeli katonákkal vívtak tűzpárbajt Libanon déli részén. Rakéták csapódtak be Haifa észak-izraeli városban is, szemtanúk szerint legalább egytucatnyi.
A Hezbollah, amely július 12-én foglyul ejtett két izraeli katonát, beleegyezett, hogy a libanoni kormány egy közvetítő harmadik fél révén tárgyaljon a fogolycseréről Izraellel – közölte Nabih Berri, a libanoni parlament elnöke. Fauzi Szallúh libanoni külügyminiszter ezt megelőzően felhívást intézett „az ENSZ-hez vagy más harmadik félhez”, hogy fontolják meg a közvetítés lehetőségét az Izraelben fogságban tartott libanoniak és a két elfogott izraeli katona kicserélésének ügyében.
Azonnali tűzszünetre szólította fel vasárnap újólag a Közel-Keleten szemben álló feleket az Alpoknál fekvő rezidenciában vakációzó XVI. Benedek pápa is.
Jan Egeland, az ENSZ-főtitkár emberiességi ügyekben illetékes helyettese szerint Izrael megsértette az emberi jogokat azzal, hogy bombázta Bejrút zsúfolt lakónegyedeit. A tisztviselő, aki vasárnap bejárta a libanoni főváros déli, síita muzulmánok lakta területeit, közölte: az ENSZ átfogó segélyakciót szervez, de előbb véget kell vetni a bombázásoknak.
Az Egyesült Államok hallgatólagosan beleegyezett, hogy a Hezbollah ellen indított izraeli offenzíva még egy hétig elhúzódjon – vélte vasárnap egy izraeli napilap. A Háárec szerint Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kétszer is Izraelbe utazik a következő nyolc nap alatt. A második útján, július 30-án jelenti be a tűzszünetet.
Folytatódik Libanonból a külföldiek ezreinek kimenekítése Ciprusra, ahová tegnap és ma 14 hajót várnak, miközben Izrael is kiürítette északi területeinek felét. Izraeli tisztviselők becslése szerint az ország északi területe lakosságának egyharmada-fele menekült el a térségből a Hezbollah síita szervezet rakétatámadásai miatt – írta a Háárec. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeresd a tested!

Nincs olyan nő, aki tökéletesen elégedett lenne az alakjával. Ám hiába szeretnél keskenyebb csípőt,… Tovább olvasom