Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Békében öt náció gyermekei

Három földrész öt országának kis-

diákjai tanulnak együtt a győri Vocational Academy első osztályában. Az arab, afrikai, skót, kínai és magyar gyerekek már most észrevétlenül meg-

tanulják azt a toleranciát, amely egész életükre összeköti őket, s maguknak és szüleiknek is hasznos lehet.
Nem véletlen, hogy a Győrben letelepedő és munkát vállaló szülők eljutottak az Ipar úti intézményig, bár kétségkívül segítségükre lehettek azok a győri iskolák, ahol az ideérkező családokat útbaigazították. Utóbbira azért volt szükség, mert a Vocationalben részben angolul folyik az oktatás, ám a minap azt a lurkót sem küldték el, aki csak kínaiul beszél.
A kínai Jing Jing szüleivel együtt március első napjaiban érkezett a távoli Hangzou városából. A kislány édesapja az Árkádban dolgozik, az édesanya még munkát keres. Jing Jing roppant szerencsésnek tartja magát, mert tanítói és társai az első perctől fogva elfogadták és mindenben segítik őt.
– Utóbbira nagy szükség is van, hisz Jing Jing egyelőre csak néhány szót ért és mond magyarul – tudtuk meg Finta Violettától, a kislány egyik tanító nénijétől. – Az apuka viszont beszéli az angolt, így a legfontosabb szavakat, utasításokat néhány oldalon összegyqjtöttük és ennek segítségével próbálunk szót érteni egymással. Jinggel Mohai Honvári Réka kolléganőmmel felváltva pluszban is foglalkozunk, a kortársai közül pedig a mellette ülő Jessica figyel a munkájára és mindenben segíti őt. Reményeink szerint a gyermek év végére a magyar nyelvvel is boldogul majd.
Horváth Réka a Skóciából januárban ide érkezett Larát támogatja, de legalábbis elmagyarázza neki, ha a kislány valamit nem ért. Lara édesanyja pénzügyes szakemberként Európa nagyvárosait járja, az apuka éppen munkát keres, s gondját viseli az elsős kislánynak és másodikos Leanne nővérének.
– A gyerekeket és az osztályomat is szeretem – tudjuk meg angolul Larától, aki a magyar nyelvvel még csak ismerkedik. – A rajz és a matematika a kedvencem, a tanító nénik nagyon kedvesek.
Az arab Karam és az afrikai Faris alapszótárából már nem hiányzik a honi köszönés, a kérés és az iskolában leggyakrabban használatos szavak és mondatok sem.
A kisdiákokkal együtt tanítóiknak is óriási kihívás a helyzet, hisz a húszas osztálylétszámból a legtöbb kisgyermek egyéni foglalkozást és fejlesztést igényel.
Az alapítványi iskolában igaz, térítési díjat kell fizetni, ám van lehetőség a 13 ezer 500 forintos összeg csökkentésére, vagy részbeni elengedésére. Az elkötelezett tantestület tagjai idén maguk is megkapták „bizonyítványukat”: diákjaik jó eredménnyel tanulnak tovább, az angol nyelvvel a többség kitqnően boldogul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcák, nevek,

illa berek

Régi közhely, hogy a demokrácia drága és körülményes. A diktatúrában nem volt semmi gond holmi… Tovább olvasom