Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Békamentő terelőfal

Először hasznosították az idén azt a békamentő védelmi rendszert, amelyet a Fertő – Hanság Nemzeti Park építtetett meg a Fertő tó menti út egy szakaszán. A kora tavasszal és ősszel itt átvonuló kétéltűeket és hüllőket korábban fóliakerítéssel próbálták elterelni a forgalmas út irányából.
Ez a megoldás kevésbé volt sikeres, mert sok állat átjutott rajta, melyek többségét az autók eltaposták. Az új védelmi rendszer megbízható, mert az út menti árok dőlt falát függőlegesre építették és új burkolattal látták el, ezeken az állatok már nem képesek átjutni. Megmentésük érdekében az út alatt keresztben húzódó átereszeket hoztak létre.
Pellinger Attila, a Fertő – Hanság Nemzeti Park zoológusa elmondása szerint a korábbi években sok ezer eltaposott állat maradványait találták meg az aszfalton. Hiszen a védett kétéltűek és hüllők ezen az útszakaszon próbáltak átkelni erdei telelőhelyükről a tóhoz, ahol szaporodnak. Kecskebékák, leveli és mocsári békák ezreinek életét óvják meg ezzel a módszerrel. Gondoskodnak olyan fajokról is, mint az ásóbékák, barnavarangyok, tarajos és pettyes gőték, valamint vízisiklók.
Még a tél beállta előtt visszafelé indulnak az állatok a Hidegség és Fertőboz közötti erdős dombvidékre, amikor ugyancsak bejutnak az új védelmi rendszerbe. Ezúttal is megmenekülnek, ami annál is fontosabb, mert az évek óta tartó aszályos időjárás nem kedvez szaporodásuknak, az alacsony vízállás miatt pangó, oxigénhiányos vízben gyakran elpusztulnak a petékből kikelő ebihalak és lárvák. A békamentő védelmi rendszer kiépítésére kilencmillió forintot költött pályázati forrásokból a nemzeti park. A szakemberek szeretnék tovább építeni az alagutat, amihez a támogatást pályázatok útján kívánják megszerezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosítási díjak - drágán adják az életet

A nyári főszezont megelőző hónapokban valamennyi biztosító, átlagosan 6-8 százalékkal emelte díjait.… Tovább olvasom