Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Beindult a vadászidény

Kapitális bikát lőttek a soproni Széchenyi István Vadásztársaság területén a napokban. A több mint 11 kilogramm súlyú trófea 1,2 millió forintot ér.

A vadászati szezon – azon belül is a szarvasbőgés – kezdetén a soproni Széchenyi-vadásztársaság külföldi vendégvadászai Pereszteg, Sopronkövesd és Nagycenk környékén már négy szarvasbikát ejtettek el. A Szigetközben az árvíz után a hullámtérből kiszorult vadak kilövése is megkezdődött.

 A legnagyobb agancs a trófeabíráló bizottság tegnapi, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási Intézetében megtartott véleményezés szerint arany-, a másik kettő ezüst- és a negyedik bronzérmet érdemelt ki.
Turbucz Mihály, a vadásztársaság vadászmestere elmondta: noha a vadászati évad hivatalosan szeptember elsejével indul, a soproni régióban a szarvasbőgés általában szeptember tizedike körül kezdődik. A társaság történetében még nem fordult elő, hogy vadászterületeiken a bőgés kezdete után alig pár nap alatt négy gímszarvasbikát ejtsenek el. A mostani trófeák legtekintélyesebbjéhez, a 11,1 kilogramm súlyú agancshoz hasonló pedig – a tavalyi 11 kilogrammost leszámítva – náluk harminc éve nem került terítékre. Megyei viszonylatban a többi három agancs is említést érdemel, nyolc és fél, nyolc, illetve hat kilogramm súlyúak.

Nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó– A megyében idén eddig ez a legkapitálisabb trófea – említi Budai Tamás megyei vadászati felügyelő. – Az agancs szárhossza 112 centiméter, nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó. Az aranyérmes agancs igen szép, arányos, formáját tekintve igazi, golyóérett bikát lőtt a szerencsés osztrák vadász.
A trófea terpesztése a hetven centimétert is meghaladja. Az agancstőn lévő rózsa körmérete 28 centiméter, amely szintén kiválónak mondható. Az agancs értéke eléri az 1,2 millió forintot. (A másik három trófea nagyságrendekkel kevesebbet ér.) Tavaly a megyénkben szeptembertől január végéig mintegy 1700 szarvast – a tarvadak (tehén, ünő, borjú) mellett hatszáz bikát – lőttek ki a vadászok, ezek közül mindössze három trófeát minősítettek aranyérmesnek. Az ezüstérmes agancsok száma nem haladta meg a harmincat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalánydíjas WAP a Pannon GSM-nél

A Pannon GSM szeptember 18-tól igénybe vehető szolgáltatása átalánydíjas WAP-használatot tesz… Tovább olvasom