Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Behajthatatlan uniós bírságok

Körkép - Hiába uniós tagságunk, államközi egyezmények híján a külföldieken szinte behajthatatlan a parkoló- vagy autópályadíj, a közúti szabálysértési vagy a halvédelmi bírság. Mindez – határon túl – a magyarokra is érvényes.

Bár már öt éve az unióban élünk, az egységes szabályozás és tagországok közötti külön megállapodások hiánya miatt a legtöbb bírság máig behajthatatlan a külföldieken. Jegy nélküli parkolás, autópályadíj-bliccelés, gyorshajtás: szinte mindenki megússza, akit nem sikerül még a határokon belül elcsípni. Ez a gyakorlat persze a legtöbb esetben érvényes a külföldön szabálytalankodó magyarokra is.

Mosonmagyaróvárnak az elmúlt években a parkolásnál bliccelő külföldiekkel akadt gondja: elsősorban szlovákokkal és osztrákokkal, hiába bíztak meg egy erre szakosodott londoni céget. Tóth László, a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. parkolási csoportjának vezetője elmondta: a pótdíjak hetven százalékát külföldieknek kellene befizetniük. ˝Ennek sajnos csak kis százalékát tudjuk behajtani. Ausztriában több tartomány nem adja ki állampolgárai adatait: míg a távolabbi Tirolból megkapjuk a dokumentumokat, a számunkra fontosabb Burgenlandból és Bécsből nem. Szlovákiával láthatáron van a megállapodás, miszerint az ottaniak adataiért – hasonló esetben – ők a magyarok címét kaphatják, mivel most még mi sem adjuk ki nekik ezeket.˝

Tirolból megkapjuk a dokumentumokat, a számunkra fontosabb Burgenlandból és Bécsből nem.

A tagországok közötti külön megállapodások hiánya miatt a legtöbb bírság máig behajthatatlan a külföldieken.
A tagországok közötti külön megállapodások hiánya miatt a legtöbb bírság máig behajthatatlan a külföldieken.

Winkler-Virág Andrástól, a Nemzeti Autópálya-kezelő szóvivőjétől azt kérdeztük: bliccelő külföldiek esetén behajtható-e a pályadíj, ha már elhagyták az országot? ˝Nem – hangzott az egyértelmű válasz. – Ez a kérdés nemcsak itthon, hanem egész Európában gondot okoz: nincsenek meg ugyanis azok a szükséges államközi egyezmények, melyek alapján külföldi autósok adatait kiadhatnák.˝ Hozzátette: ˝ráerősítettek˝ a helyszíni ellenőrzésekre, s még határon belül próbálja megfogni a bliccelőket a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A szóvivő elmondta: Ausztriában a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a rendőrség ellenőrizze az autók pályamatricáit. Ha elhagyta országukat a gépkocsi, akkor behajtani már ők sem tudják a hátralékot: igaz, elmentik a jármű adatait, s amikor újra belép, visszamenőleg is kifizettethetik vele tartozását.

A halvédelmi bírság kétezertől százezer forintig terjedhet az eset (és a kifogott halak) súlyától függően. Általában tizenöt-harmincezer forint a büntetés, melyet az illetékes megyei hivatal halászati osztálya szab ki, de a százezres bírság sem ritka. Itt is nehézkes a külföldi behajtás: főként szlovák és osztrák rapsicok buknak le. A mezőgazdasági és szakigazgatási hivataloknak akkor van esélyük, ha a lefoglalt felszerelés értéke messze meghaladja a büntetés mértékét: így ésszerűbb azt inkább befizetni, cserébe visszakapják horgászbotjaikat. A ˝hazai˝ rapsicok esetében a legnagyobb gond, hogy (sokszor alacsony jövedelmű) magánszemélyektől az illetékes jegyzőnek kellene behajtani a büntetést, ami nem is az önkormányzat kasszájába kerülne. Ráadásul a halvédelmi bírság sem közmunkára, sem börtönbüntetésre nem ˝váltható be˝.

Olvasóink írták

 • 3. Imcsi 2009. július 16. 12:03
  „"Jegy nélküli parkolás, autópályadíj-bliccelés, gyorshajtás: szinte mindenki megússza, akit nem sikerül még a határokon belül elcsípni."
  Ebben a mondatban benne van a megoldás. És továbbhaladás csak fizetés után!”
 • 2. 01010 2009. július 16. 11:07
  „ez a cikk lehetne a Főlapon is.E”
 • 1. 01010 2009. július 16. 11:00
  „:( :(
  De :) mert ezek szerint gazdagok vagyunk , mert nem kell "Jogos-jussunk"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végzetes stoptábla: meghalt egy vétlen autós utasa

A helyszínen meghalt annak a személygépkocsinak az utasa, amelybe egy stoptáblával védett… Tovább olvasom