Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Behajtási ünnepet tartottak a Hortobágyon - fotók

A pásztorok védőszentje, Dömötör napján véget ért az idei legeltetési szezon a Hortobágyon: szombaton látványos behajtási ünnep keretében terelték be az állatokat a téli szálláshelyekre.
A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek: az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a "havat hazahozta a hátán", vagyis már nem talált táplálékot a határban - idézte a hagyományokat a behajtási ünnepen Szabó Csaba, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Utalt rá, hogy a behajtásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza. Ehhez az eseményhez kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és a bérfizetés is.

Fotók
A behajtás népszokása elevenedett meg szombaton a Kilenclyukú híd lábánál, amikor az állatokat - a rackajuhokat, a szürke marhákat, a nóniusz lovakat és a bivalyokat - áthajtották a hídon, majd a pásztorok elszámoltak az év során rájuk bízott jószágokkal.

A behajtást csikósok bemutatója, valamint díjnyertes tenyészállatok bemutatása kísérte szombaton a Hortobágyon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön nyert? Íme az ötös lottó nyerőszámai

A 43. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki. Tovább olvasom