Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Befektetési tanácsik április végére

A világ devizapiacai az elmúlt héten egy gyors dollárgyengülés utáni – szintén viharos – korrekciót éltek meg.

A választások két fordulója között megnyugodni látszik a piac, mivel – a jelenlegi állás szerint – a kormányváltás elmarad, így a gazdaságpolitika területén sem várható váltás, a jelenleg fennálló kockázatokat pedig már korábban beárazta a piac. 
 
A nyugalom csak látszólagos, mert a jelenlegi gazdaságpolitika kockázatai – a kiigazítás a szeptemberi önkormányzati választások után következhet – mellett is tovább gyengülhet a forint, illetve emelkedhetnek a hozamok. A BÉT viszont érdekesen mozog az utóbbi időben, a 24 000 pontot ostromolja a BUX, miközben a forgalom is élénk kereskedésről tanúskodik időnként. A forgalom átlagos szintje azonban így sem teremti meg a további emelkedés bázisát, ezért nem árt az óvatosság a részvénybefektetések terén.

Devizapiac. A világ devizapiacai az elmúlt héten egy gyors dollárgyengülés utáni – szintén viharos – korrekciót éltek meg, de alapvetően a trend nem változott, ismét 1,20-1,22 közötti szinteken áll a jegyzés. A dollár – lassú, hosszútávon érvényesülő – trendje azonban kezd kirajzolódni, így a továbbiakra nézve sem hasznos a dollár vétele euróval szemben.

A hazai piacon a megnyugvás jeleit láthatja a felületes szemlélő, de az államháztartás legfrissebb tényszámai ismeretében a befektetők egy pillanatig sem lehetnek nyugodtak, ha hosszú pozícióik vannak forintban. Az éves hiányterv 50 százalékának túllépése az első negyedévben rossz üzenet a külföldi befektetők számára.

A gyengülő trend ugyan megtört, de ez csak a gyengülés ütemének csökkenését jelenti, nem a hazai fizetőeszköz későbbi erősödését vetíti előre. De a mai helyzetben (a választások körüli bizonytalanság) inkább a kivárást javasoljuk, hiszen a korábbiakban – még a 250-es EUR/HUF szintek közelében – ajánlott devizaalapú befektetések jó hozamokat biztosítanak a forint gyengülése idején.

Ennek ellenére – a hazai viszonyok ismeretében – továbbra sem ajánlható az egy éves futamidőknél hosszabb lejárati idejű kötvények vásárlása, így ajánlásunk – immár több hete – változatlan a piac ezen szegmensében. Gondoljuk ezt annak tudatában, hogy a kisebb hozamcsökkenések is csak nagy lejáratok újra-befektetése által generált (belső-) keresletnek tudható be és nem a frissen beáramló külföldi tőkének.

Részvénypiac. A hazai részvénypiac jól teljesít az utóbbi időszakban, de tartósan magas forgalmat nem képes generálni a BÉT, mivel a piaci kockázat (ország-kockázat) itt is rányomja bélyegét a kereskedésre. A nagy kapitalizációjú részvények közül egyedül az OTP árazásában van még tartalék, ha a visszatekintő eredményeket vizsgáljuk, így a pénzintézet részvényeinek vásárlása jó befektetésnek tűnik. Kérdés persze, hogy a negyedéves számok alátámasztják-e a várakozásainkat. A Mol már-már túlárazottnak tűnik, annak ellenére, hogy az olaj világpiaci ára ismét csúcsokat döntöget, mivel a magasabb árra épülő magasabb finomítói marzsokon elért extraprofitot a kereslet – magas üzemanyag árak miatti – visszaesése csökkentheti a jövőben, ezért itt eladást javaslunk.

A gyógyszer-gyártók részvényei szintén csúcsokon, vagy csúcs közelben vannak, így itt sem árt az óvatosság, de itt még van esély a további emelkedésre, így itt tartásra adunk javaslatot. Az áramszolgáltatók részvényei továbbra is jó befektetésnek tűnnek, de - az osztalék alapú árazásra negatívan ható hozamemelkedés miatt – itt is tartást javasolunk. A kisebb részvények tekintetében is kivárást tudunk javasolni, mert egy esetleges korrekció ezeknél a papíroknál válthatja ki a legnagyobb áresést.

Ajánlás


Állampapír piac:

- állampapírok:

- vétel: max. 1 év

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás

- USA részvények: eladás

- Orosz részvények: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás

Befektetési alapok:

- ingatlan alapok, euróban denominált alapok vétele

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nívódíjas szakkönyv a gazdáknak

Népszerű a mezőgazdasági szakkönyv, hiszen ahhoz, hogy eladható terméket kínáljon a gazdálkodó,… Tovább olvasom