Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Befejezték a viri bontásokat

Horvát sajtóforrás szerint néhány napon belül dönt a Zára (Zadar) megyei bíróság azoknak a magyaroknak az ügyében, akik Vir szigetén lebontott ingatlanjaik miatt perelték be a horvát államot. A horvát hatóságok közben befejezték a magyar tulajdonban lévő, bontásra ítélt Vir szigeti házak lerombolását.
A Vecernji List című horvát napilap hétfőn emlékeztetett arra, hogy a múlt hét végén nyújtottak be keresetet magyarok a Horvát Köztársaság ellen, azt kérve a bíróságtól, hogy nyilvánítsa törvénytelennek a viri bontásokat, és állítsa le a szigeten a további rombolást. Marijan Bitanga, a Zára megyei bíróság elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a magyar panaszok ügyében néhány napon belül születik döntés. Már hétfőn összeült azonban a bíróság kollégiuma, hogy egységes gyakorlatot alakítson ki, mert el akarják kerülni, hogy hasonló ügyeket eltérő módon közelítsenek meg.
Egy bírói döntés azonban már született a Vir szigetén végrehajtott házlebontásokkal kapcsolatban. Büntetőfeljelentést tettek az 58 éves Niko Maros ellen, aki azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a házát, ha annak lebontásához hozzákezdenek. A férfi ellen mások életének a veszélyeztetése és közveszélyokozás miatt tettek feljelentést – erősítette meg a rendőrség. A zágrábi környezetvédelmi, területrendezési és építésügyi minisztérium hétfőn a nagy közérdeklődésre hivatkozva adott hírt arról, hogy a fenyegetőző nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy Vir szigetén felépített kétemeletes háza az egyetlen ingatlanja neki és a családjának. A minisztérium szerint így nincs ok arra, hogy megváltoztassák az építés-ellenőrzési hatóság operatív tervét, ami feltehetően azt jelzi, hogy a fenyegetőző házát is le fogják bontani. (mti)
A horvát hatóságok befejezték a magyar tulajdonban lévő, bontásra ítélt Vir szigeti házak lerombolását, és ezt a helyszínen közölték Dunai Péter zágrábi magyar konzullal. Az adriai-tengeri szigeten építési szabálytalanság miatt 50 házat ítéltek bontásra, és ezekből 18 volt magyar tulajdonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél külföldön turistaként?

Tovább olvasom