Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Befejeződött az állatok megelőző vakcinázása Tiszafüreden

A fertőzést a szakemberek lokalizálták, újabb megbetegedésekkel a továbbiakban nem kell számolni a településen.
A lappangási időket figyelembe véve már nem várhatók újabb megbetegedések a lépfenefertőzés miatt Tiszafüreden vagy a környező településeken – jelentette ki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti főorvos hétfői sajtótájékoztatóján Szolnokon.

Sinkó-Káli Róbert elmondta: Tiszafüred térségében bárki bármit fogyaszthat, a turisták ott tartózkodása nem jár az átlagostól eltérő közegészségügyi kockázattal.

Csak beteg állattal közvetlenül és tartósan foglalkozók, valamint a nyers húsát feldolgozók közül betegedtek meg, illetve esetükben áll fenn ennek gyanúja. A közétkeztetésben sem a kétes hússal érintkezők, sem a belőle készült ételből fogyasztóknál nem jelentkezett semmilyen tünet és panasz – húzta alá.

A debreceni Kenézy kórházban nyolc beteg, illetve megfigyelés alatt álló embert ápolnak, szombat óta nem változott a számuk.

Kérdésre reagálva a tiszti főorvos közölte: mivel az embert kizárólag fertőzött állat képes megbetegíteni, a teljes hazai állatállomány védettsége kiiktatná a lépfene kórokozójának közvetítőjét a fertőzési láncból. Embereknek adható védőoltás létezik a világon, ám Európában ezt egyetlen ország sem használja, mivel aránytalanul nagy az immunizálás kockázata a betegség ritka előfordulásához képest – tette hozzá.

Emlékeztetett: olyan húst használtak fel emberi fogyasztásra, amelyről sejthető volt, hogy "valami nagyon nagy probléma van" vele. Jelezte azt is: a hatóságoknak az eltitkolt ügyben először a biztonságra és az eset részleteinek megismerésére kellett törekedniük, csak utána volt lehetőségük a tájékoztatásra.

Péter István megyei főállatorvos a tájékoztatón arról beszélt, hogy a járványgócban az első vakcinázás megtörtént, és az állatállomány jelenleg forgalmi korlátozás, helyi zárlat és legeltetési tilalom alatt áll. A második vakcinázást az első után tizennégy nappal végzik el, és leghamarabb három hét múlva oldhatják fel a helyi zárlatot.

Kijelentette: a fertőzött állatállományt megnyugtató módon izolálták, a környezetükben lévő összes, több ezer, a fertőzésre fogékony állat vakcinázása is befejeződött, és a kört a továbbiakban igyekeznek tágabb területre is kiterjeszteni. A felfüggesztett konyhák fertőtlenítésével ugyancsak elkészültek, az ott vett minták laboratóriumi vizsgálata még tart.

Nem várható a vakcinázott állatok körében újabb megbetegedés, a huszonegy napos várakozási idő után reményeik szerint a betegséget megszűntté nyilváníthatják – fogalmazott.

Kérdés válaszolva a főállatorvos kifejtette: az utóbbi tizenhárom évben az állati lépfenejárványok évről évre megismétlődtek, a bacilus itt van a környezetünkben. Az állatok vakcinázása az állattartók jogszabályi kötelezettsége: legelőre hajtani jószágot csak akkor lehet, ha ez - évente egyszer - megtörtént. A probléma a gazdák jogkövető magatartásával van, e téren "életszerű és jogos elvárás" a szigorítás - fogalmazott.

A felelősök további sorsáról azt mondta: büntetőeljárás is indult az ügyben, a már feltárt szabálysértések pedig milliós nagyságrendű bírságok kiszabását indokolják, amelyekről a szakhatóság a körülmények pontos tisztázása után határoz majd.

A szükséges laboratóriumi vizsgálatok elvégzése után nincs jogi akadálya annak, hogy ismét kinyissanak azok az éttermek, amelyek vásároltak a fertőzött húsból – húzta alá.

Közölte: a vizsgálatok során nem találtak feldolgozásra váró fertőzött húst, a fagyasztóból előkerült lépfenés marhahúst pedig teljes egészében megsemmisítették.

Korábban írtuk:

Befejezte a fertőző tiszafüredi állományhoz tartozó szarvasmarhák és a környékbeli, veszélyeztetett állatok megelőző vakcinázását az állategészségügyi hatóság – tudatta hétfői közleményében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Szakali Erzsébet tájékoztatása szerint a fertőzést a szakemberek lokalizálták, újabb megbetegedésekkel a továbbiakban nem kell számolni a településen. A helyi zárlatot az előírt, mintegy háromhetes megfigyelési idő letelte után lehet feloldani, mely egyben a betegség megszűntté nyilvánítását is jelenti majd.

A közlemény aláhúzza: az érintett telepen szigorított fertőtlenítést végeztek, a fertőzött szarvasmarha-állományban újabb megbetegedés nem fordult elő, és a kór nem terjedt át a környék állatainak egyikére sem.

A főigazgató emlékeztetett: a lépfene-megbetegedést egy húshasznú szarvasmarha-állományban állapította meg az állategészségügyi hatóság. A betegség kórokozóját két, illegális házi vágás során feldolgozott állat szerveiből mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Nemzeti Referencia Laboratóriuma. A fertőzött állományra a hatóság helyi zárlatot rendelt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pride: bosszúhadjárat indult a rugdosó a biztonsági őrök ellen

A biztonsági őrök arcát közzétették az egyik szélsőjobboldali portálon és vérdíjat tűztek ki a… Tovább olvasom