Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Befejeződött a késői szüret

A szokásosnál két-három héttel később kezdődött megyénkben a szüret. A termelők elégedettek lehetnek.
A tradíciók szerint Szent Márton napja a szőlő feldolgozásának végét, a hordók megtelését jelzi. Ilyenkor az újbor már „megmutatja magát". Így van ez idén is, annak ellenére, hogy a szokásosnál két-három héttel később kezdődött megyénkben a szüret.

A pannonhalmi borvidéken pár napja ért véget a szüret, így Márton mai ünnepe épp megfelelő az összegzésre. Dr. Vaszari László, a hegyközségi tanács elnöke elmondta, hogy a házikertekkel együtt 900 hektárnyi a szőlőültetvények összterülete Pannonhalma környékén. A tavalyinál tíz százalékkal jobb most a termésátlag, átlagosan 80 mázsát szüreteltek hektáronként a gazdák, így összesen több mint 70 ezer mázsa a szőlőtermés.

A termelők elégedettek lehetnek a mennyiséggel és a minőséggel is. A korai és a középérésű fajták kimondottan ígéretesek, a késői érésűek közepesnek minősíthetők. Főleg azok érlelnek szép nedűket, akik sikeresen védekeztek a peronoszpóra, a lisztharmat ellen és egészséges szőlőt szüreteltek. Az átvételi árak alacsonyak. Fajtától függően 35–70 forintot kínáltak a szőlő kilójáért, de a borvidékről kevés került felvásárlókhoz. Csupán az össztermés mintegy 20 százaléka, mert a szőlő nagy részét helyben dolgozzák fel.

– Az idei a fehérbor éve. Aggódtunk a termésért a hűvösebb időjárás miatt, de feleslegesen. Különlegesen aromásnak, finom, gyümölcsös ízűnek, illatúnak ígérkeznek a borok, épp olyannak, ami mostanában divatosnak számít – szögezte le az elnök.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet idén szüretelt először saját telepítésű ültetvényekben, mióta újjáélesztette szőlő- és bortermelését. Összesen 1100 mázsa szőlő került a borházba. A pincében már kierjedtek a borok a késői szüretelésű fajták kivételével. A kék szőlőből kipréselt nedű is már hordóban van. Liptai Zsolt borásztól megtudtuk: szép a termés, a cukorfok és a savtartalom is megfelelő. Az apátság újbora pedig már megkóstolható. Ugyanis a pincészet, akárcsak tavaly, a Szent Martinus cuvée-t idén is Szent Márton napjára palackokba töltötte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mariah Carey visszatér

Kétévi szünet után decemberben Say Something címmel új kislemezzel jelentkezik a vonzó… Tovább olvasom