Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Befejeződött a búza aratása

Térségünkben gyakorlatilag befejeződött az aratás. Búzából az átlaghozam 4,3 tonna lett hektáronként, amihez 23–28 ezer forintos felvásárlási ár párosult. Az őszi érésű kukorica viszont jelentős károkat szenvedett.
Különösebb gond nélkül zajlott le idén térségünkben az aratás. A gabonát a tavalyival ellentétben nem támadta meg betegség, összességében jó minőségűnek mondható a termény. Hegykőn nemcsak az aratással, hanem már a talajműveléssel is végeztek. Dr. Szaiff Gyula elnök lapunknak elmondta, a megyei 4,3-es átlaggal ellentétben náluk valamivel rosszabb, 3,8 tonnás lett az átlag, területük mintegy húsz százalékán a magas belvíz miatt mindez a két tonnát sem érte el.
– Igaz, a kevesebb hozamhoz magasabb, 23–28 ezer forint közötti átvételi ár párosult – tette hozzá az elnök. – A repce esetében is jobban jártunk, mint tavaly. Az elmúlt évben az utolsó hónapot leszámítva ideálisak voltak a körülmények a gabona számára. Az utolsó egy hónap csapadékhiánya miatt lett kisebb a hozam. Ez a gabona esetében még nem okozott nagy kiesést, de az őszi érésű kukorica már visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A mostani állapot szerint ősszel öt tonna körüli átlagtermésre számítunk, az előző évi hét-nyolc tonna helyett.
A megkérdezett gazdálkodók szintén óvatosságra intenek. A mezőgazdaságban egyelőre a termények jó fele van a magtárakban. Földben van még a legjövedelmezőbb növény, a cukorrépa. A répának is további csapadékra lenne szüksége, ugyanis az elmúlt napokban lehullott 30–35 milliméter eső csupán átmenetileg oldotta meg a szárazságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemes a mentőszolgálaton spórolni?

Tovább olvasom