Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Beavatás

Walter Burke (Al Pacino), a CIA öreg rókája maga mellé veszi a legtehetségesebb ügynökpalántát, hogy veszélyes hadigépet faragjon belőle. A tanonc hamar megtanulja az első leckét: ne bízz senkiben!  

Mindenki tudja, hogy manapság már nem a tankok és a hadihajók védenek meg egy országot, hanem a titkosügynökei. A CIA a védelem első vonala; ügynökei napi huszonnégy órás, évi 365 napos riadókészültségben élnek.
James Clayton (Colin Farrell) a kiképzőközpont legkitűnőbb diákja, és Walter Burke (Al Pacino) már túl öreg róka ahhoz, hogy egy ilyen tehetséges kezdőt hagyjon kicsúszni a markából. Ráveszi a srácot, hogy legyen a tanítványa - de ahhoz, hogy teljes jogkörű ügynök lehessen, előbb túl kell élnie a kiképzést, melynek során a zöldfülűekből okos és veszélyes hadigépek válnak.
James lassacskán arra is rájön, hogy az ő kiképzése más, mint a többieké. Amiről azt hitte, iskola, az igazából már az első bevetés. Akikről azt hitte, a társai, talán az ellenségei. Amikor minden bizonytalan, csupán egy valami marad igaz; az első lecke, amit a CIA-nél megtanult: „Ne bízz senkiben! Senki sem az, aminek látszik!"

CIA-titkok a vásznon

Fennállása óta először a CIA megnyitja kapuit, és bepillantást enged működésének néhány olyan részletébe, amelyet eddig hétpecsétes titokként kezelt. Láthatjuk, hogyan toborozza az Ügynökség az újoncokat, és miként tanítja meg őket az életben maradás művészetére a kémek és ügynökök sötét, titkokkal és veszélyekkel terhes világában.

Az alkotók minden eddiginél mélyebben tekinthettek be a CIA életébe, és Chase Brandon CIA szóvivő jóvoltából számos olyan információhoz hozzájutottak, amely eddig államtitoknak számított. Brandon megismertette a filmeseket a CIA felépítésével, módszereivel és azzal az összetett eljárással, amellyel az ügynökség felkutatja, kiválogatja és kiképzi a legalkalmasabb jelölteket.
„Kiképzési módszereink valóban elég különlegesek, és csakugyan van egy terület, ahol a titkos feladatokra készítjük fel a jövendő ügynököket - árulja el Brandon, majd mosolyogva hozzáteszi: - Tudom, hogy a közhiedelem szerint ezt a komplexumot Farmnak hívják, ezt azonban a CIA kedvenc fordulatával élve sem megerősíteni, sem megcáfolni nem áll módomban. De az biztos, hogy a Farm igen találó elvezés, és ha el akarnánk keresztelni valahogy ezt a létesítményt, jobbat keresve sem találhatnánk a számára."

Felkészülés: kémélet és kiejtés

A korlátozott idő ellenére a színészek alapos előtanulmányokat végeztek, hogy felkészüljenek szerepükre. Kézről kézre jártak köztük a volt CIA ügynökök memoárjai és a hírszerzési magazinok. Noha nagy élvezetet leltek a kémek megformálásában, egyikük sem kapott kedvet hozzá, hogy a való életben is kipróbálja ezt a szerepet. „A kémek életéről szóló történetekben az döbbentett meg legjobban, hogy milyen könnyedén hazudnak szerelmet ezek az emberek- magyarázza Bridget Moynahan. - El sem tudom képzelni, hogy kettős életet éljek. Nem vitás, fontos munka a kémeké, de hogy folyamatosan becsapjak bennem bízó, gyanútlan embereket - nos, erre nem lennék képes."

Farrell a forgatásra készülődvén ellátogatott a világhírű Masschusets Institute of Technology-ra, hogy belekóstoljon az egyetemisták életébe, az idő legnagyobb részét azonban kiejtésének csiszolgatásával töltötte. Ebben a munkában Michael Buster volt a segítségére, aki már korábbi öt amerikai filmjében, köztük a Különvéleményben is a nyelvtanára volt. A forgatást megelőző három héten naponta gyakoroltak, hogy Farrell ír akcentusát olyan semleges kiejtéssé formálják, amelyet lehetetlen adott régióhoz kötni. Az eredmény nem maradt el: a forgatáson Farrell mindenkit elkápráztatott azzal a képességével, hogy szinte gombnyomásra tudta ki-be kapcsolgatni vaskos ír akcentusát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy kis pánik (Analyze that)

Paul Vitti, a maffiafőnök meggyógyult, ettől viszont dr. Sobel, a pszichológusa érzi magát… Tovább olvasom