Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

´Be kell zárni a Paksi Atomerőművet, a stresszteszt semmit sem ér´

Nem lesznek képesek érdemben javítani az európai atomerőművek biztonságán a most induló nukleáris stressztesztek, ezért számos más tagállam erőművei között a Paksi Atomerőművet is le kellene állítani - állítja a Bolgár Nukleáris Biztonsági Hatóság előző vezetője.
A japán földrengés nyomán bekövetkezett fukusimai nukleáris baleset után úgy látszott, Európa összezár az atombiztonság kérdésében. A kontinensen ugyanis máig nemzeti alapon szabályozzák és ellenőrzik az atomerőműveket, s ez rendkívül eltérő biztonsági szabványokhoz vezet.

A tagállamok a katasztrófa nyomán tanácsi határozatban állapodtak meg, hogy átfogó kockázati és biztonsági elemzésnek vetik alá Európa 143 atomerőművét, s ennek részeként az emberi mulasztás veszélyeit is számba veszik. Hiába bízták azonban meg az Európai Bizottságot a katasztrófák, balesetek és egyéb nem várt események nyomán fellépő veszélyek megbecslésének koordinálásával és kiértékelésével, az atomenergia terén nincs olyan közös jogalap, amely az unió végrehajtó testületének hatáskörébe adná a teszteken elbukó reaktorok bezáratását.

A most induló stresszteszteknek ezért több tonna dokumentum előállításán túl semmilyen érdemi hatása nem lesz - állítja Georgi Kastchiev fizikus, a Bécsi Tudományos Egyetem Biztonsági és Kockázati Intézetének munkatársa. Az 1997 és 2011 között a Bolgár Nukleáris Biztonsági Hatóság vezetőjeként dolgozó szakember szerint az önkéntes alapon, a nemzeti hatóságok által elvégzendő tesztek nem fognak hozzájárulni a nukleáris biztonság javításához - írja a hvg.hu.
 
A fizikus a fentiek okán az összes brit első generációs gázhűtésű MAGNOX reaktor, az összes belső biztonsági burok és kiégett fűtőelem-tároló medence nélkül működő egység (így a WWER-440/V-213 típusú magyar, szlovák és cseh reaktorok), valamint a régi német, spanyol, svéd és finn forralóvizes reaktorok leállítására szólít. Emellett a kivitelezés alatt álló bulgáriai Belene, a szlovák Mochovce 3-és és 4-es reaktorának és a romániai Cernavoda 3-as és 4-es blokkjainak engedélyezési felülvizsgálatát javasolja. Az atomtudós a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség japán baleset utáni fellépését is hibásnak tartja, mert az szerinte hallgatásba burkolózott és ezzel megtévesztette a nyilvánosságot a katasztrófa valódi léptékét illetően.

Kastchiev Günter Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosához címzett levelében azzal érvel, hogy nem várható el, hogy azok a nemzeti szakemberek, akik gyakran évtizedek óta felügyelik, üzemeltetik vagy építik az atomreaktorokat, objektíven vizsgálják felül azok biztonságosságát.

A hvg.hu cikkét olvassa el itt.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Contar 2011. május 15. 17:44
  „"Természetes hogy az a dolga hogy aláirja, ezért fizetik."
  Az aláíráshoz meg annyi is elég, hogy ne legyen analfabéta! Tehát még gimnázium sem kell hozzá!”
 • 31. elemér 2011. május 14. 13:25
  „Mennyire biztonságos az a Paksi erömü ? Minden erömü amit engedélyeznek biztonságos. Ezt mindig állitják a sajtónak, plána nagy baleset után. Japánban azon vakarják a fejüket, hogy ki fogja fizetni a károkat. Ámerikában biztositva vannak az atomerömüvek. Biztosittó küldi az ellenört aki átnézi a dokumentumokat és azokat aláirja. Én a fönök irodája mellet voltam, mikor a biztosittó megjelent. Fönököm kiabált, arra lettem figyelmes. Micsoda, nem irod alá, akkor telefonálok hogy küldjenek ide mást. Természetes hogy az a dolga hogy aláirja, ezért fizetik.”
 • 30. elemér 2011. május 13. 22:26
  „Jó hogy eszembe jutott, manapság minden a youtube-n van. Régebben modellokat épitettek, ami kész volt mielött a teljes terv. Nem kellet rajta mutatni a felesleges apróságokat. Aszongya általában 4 láb vasbeton a reaktor épület (containment) burkolatja. Ezt a kupolát messziröl fel lehet ismerni. Pakson ilyen nincs. Manapság olcsób és biztonságosabb egy atomerömü. Ebben van valami, tudnillik adnak egy árat amit 3-szor kell beszorozni és ez lessz az aktuális ár mire elkészül.

  http://www.youtube.com/watch?v=kamQlCpiIXI

  http://www.youtube.com/watch?v=4aX0YO3a7aM&feature=related”
 • 29. SC 2011. május 13. 20:57
  „eli mér?!-nek:
  Kaksi atomerőmű:
  http://www.youtube.com/watch?v=xMzO_RTuISg”
 • 28. elemér 2011. május 13. 17:49
  „Erömü tervezést a korhoz szabják. Ma 4 generáció létezik és a Paksi erömü az egy elsö ruszki generációs. Nemlátok én ott "Containment" reaktor épületet ami egy alapbiztonság. Természetes hogy kép megvan a net-n és megnéztem. Az egy vasbeton épület és ugy néz ki mint egy zsinagoga. Levan zárva az atmoszféra légnyomástol. Van benne szürö a szellözö szisztémán. Pakson ilyesmi nincs. Az 5-ik generácio még csak terv. Magyarul én nem foglalkozom ilyesmivel. Ha egyáltalán létezik Magyarul info. ezt én meghagyom az okoskodóknak. Goldmund énekeld el nékem a bigicsunájt. ;))”
 • 27. elemér 2011. május 13. 16:05
  „22. h.sz. Goldmund
  "Elképzelni sem tudom, milyen beosztásban dolgoztál ott, de hogy a paksi erőműről semmit nem tudsz, az biztos. Kedves Elemér: nem "ruszki" (szovjet), hanem finn terv!"

  Na nemondd ! A paksi atomerőműben alkalmazott reaktorok nyomottvizes rendszerűek, típusszámuk VVER-440 / 213. Ez egy ruszki alkotmány és a finnek is ezt kapták 1977-ben. Különbség hogy ehhez náluk nyugati müszerek vannak és reaktor épület (containment) Ilyen biztonsági épületet ruszkikat nem érdekelte és nem használlták. Felfogásuk az volt hogy felesleges, mert az orosz orák pontossan müködnek.

  Én beosztásom a tervezés és ellenörzés volt az atomerömüveken. Nagyon jó beosztás volt, mert piszkosul fizettek, pláne szerzödésben. Minden erömü az USA-ban 3-szorosa volt az eredeti tervnek. Ez pedig azért volt, mert igy lehetett nagyob dijakat kapni az áram szogáltatás után. Mellesleg az uj Finn atomerömü is ezen az uton halad. Az atomerömü projectot Teller Ede kezdeményezte. Több mint 50 erömü épült az USA-ban. Sokat dolgoztam Bechtell-nek, mert az egyik legnagyobb épitészmérnöki cég a világon. Mo.-n az embernek csak korlátozott lehetöségei vannak. Remélem ezzel segitettem.;))”
 • 26. calico 2011. május 13. 10:58
  „A szél mint lehetséges alternatíva magyarországi térhódítását előmozdítandó már vagy kétszer írtunk az Greenpeace-nek. Céljaink nemesek, terveink pedig nagyok: szeretnénk elfogadtatni az Európai Bizottságnál egy törvénytervezetet, melynek lényege, hogy Magyarországon 80 m magasságban 24 órából legalább 23 órán át konstans 15 m/s sebességű, igény szerint mindkét irányba 10 m/s nagyságban szabályozható szél legyen köteles fújni. A napenergia-imádóknak pedig javaslok egy görögországi vagy egyiptomi nyaralást.”
 • 25. Contar 2011. május 13. 10:53
  „A szélerőművel az volt a bajuk, hogy megzavarja a madarak vonulását! És az itt honos túzok költését is zavarja a zúgás!”
 • 24. Bo9903 2011. május 13. 10:14
  „23, Na jó, a víz kevés. A bősi erőművel kapcsolatban igazad van. De a szélenergiával lehetne mit kezdeni, meg a napenergiával is.”
 • 23. Contar 2011. május 13. 09:35
  „21. Bo9903!
  "A víz?"
  Szigetköziként ez egy kicsit fájt! Tudod, a Bősi- (Gabcikovoi)- erőmű, ami nagylelkűen átengedtünk szomszédunknak, "hála" érte a nagy természetvédőknek!”
 • 22. Goldmund 2011. május 13. 08:33
  „11. elemér
  "betiltják a kiégett fűtőelemek reprocesszálását és lelassítják a breeder reaktorok fejlesztését. Ezen a terven én dolgoztam annak idején."
  14. elemér
  "Olyant mint a Paksi pedig sehol nem engedélyeznek. Biztonsági szempontbol az egy régi ruszki xar terv."

  Elképzelni sem tudom, milyen beosztásban dolgoztál ott, de hogy a paksi erőműről semmit nem tudsz, az biztos.
  Kedves Elemér: nem "ruszki" (szovjet), hanem finn terv!
  :-))))))))))))))))
  Nem kell mindenhez érteni, csak amihez nem ért az ember, abban legyen kicsit szerényebb.”
 • 21. Bo9903 2011. május 13. 07:38
  „ÉN is bezáratnám. Üzenem 1120-nak, a a 13. hozzászólónak, hogy az ő kertje végébe rakatnám le az összes kiégett fűtőelemet. És mi az hogy nincs más alternatíva? A szélenergia? A nap? A víz?
  Le a nukleáris energiával!!!!!”
 • 20. imre1964 2011. május 13. 07:34
  „A kormány szerint biztonságos . Ha az lenne akkor nem kellene hangsúlyozni hogy minden szép és jó.
  Már megszoktuk hogy hazudna nincs ez másképp most sem.”
 • 19. bugyortudor 2011. május 13. 07:30
  „A főoldalon a kis bevezetőben "erőműv mellett" szerepel. Nagyot nevettem rajta, de azért ilyen hibát elkövetni. :-)))))))))))))))))))
  B.”
 • 18. CsabaKiraly 2011. május 13. 06:18
  „Mit tud ez a bulgar-kertesz-bol lett atom fizikus.
  Annak idejen a mi Teller Edenk 20 perc alatt megallapitotta, hogy a paksi eromu teljesen biztonsagos. Es meg arra is volt ideje, hogy egy par kepet is csinaljon az unokaknak amint mosolyogva a kemenynek tamaszokodott.
  Ede a kiraly :-)”
 • 17. Cloeon_dipterum 2011. május 13. 00:56
  „Inkább életet, mint áramot! Kezdhettek spórolni vele! :)”
 • 16. zsukov 2011. május 12. 23:48
  „Ja azt honnan veszel áramot <moderálva>?????”
 • 15. Komissar 2011. május 12. 21:20
  „kiss ammmcsiiii ..... az a xar ruszki reaktor még most is működik, meg fog is, viszont a tökéletes amcsi űrrepülőknek lőttek.
  na ezt magyarázzad meg <moderálva..>”
 • 14. elemér 2011. május 12. 20:05
  „Sürgősen most senki nem épithet, mert nem engedélyezik. Olyant mint a Paksi pedig sehol nem engedélyeznek. Biztonsági szempontbol az egy régi ruszki xar terv.”
 • 13. 1120 2011. május 12. 17:01
  „Először is ez nevetséges...főként egy bolgár szájából, ui. az ő atomerőművük (Kozloduj) a legrozogább egész Európában! Nem hogy be kell zárni a paksit, de sürgősen meg kell építeni még egyet. Más (komoly) alternatíva ugyanis egyszerűen nincs!”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerleszállás a Liszt Ferenc repülőtéren

Kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép a Liszt Ferenc repülőtéren csütörtök reggel - közölte… Tovább olvasom