Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Be kell jelentkezni az eltartott családtagoknak is

Jelentősen megváltozott az egészségbiztosítási szabályozás január 1-jétől. A vállalkozóknak és őstermelőknek az APEH-hez kell bejelentkezniük egészségbiztosítási szolgáltatásra. Áprilistól nem jogosultak ellátásra az eltartott családtagok.
Megváltozott január 1-jétől a munkáltatók, illetve a kifizetők – ide értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket – bejelentési, változásbejelentési kötelezettsége az általuk foglalkoztatott munkavállalók biztosítási jogviszonyával kapcsolatosan. Az új szabályozás szerint a bejelentési kötelezettséget az adóhivatalnak elektronikus úton vagy erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell teljesíteni. Az adóhatóság pedig az adatokat elküldi az illetékes egészségbiztosítási pénztár nyilvántartásának.

A nem munkáltatóknak, illetve kifizetőknek az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot változatlanul az illetékes egészségbiztosítási pénztárakhoz kell bejelenteniük elektronikus úton, az OEP által rendszeresített program felhasználásával.

Március 31-éig ugyancsak a megyei egészségbiztosítási pénztárakhoz kell bejelenteni az eltartott közeli hozzátartozókat az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság érdekében.

Április 1-jétől jelentős változás lesz, hogy megszűnik az eltartott hozzátartozói bejelentésen alapuló egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság. Aki továbbra is térítésmentesen kívánja igénybe venni az egészségügyi szolgáltatást, annak áprilistól be kell jelentkeznie az illetékes adóhatóságnál.

A bejelentési határidők nem változtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

totóeredmények

3. hét: 2, X, 2, 1, 1, X, 1, 1, 1, 1, X, X, 1 + lapzárta után Tovább olvasom