Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Baumag: Hiába várnak pénzükre

A Baumag-károsultak győri és Győr környéki tagjait várták szombaton délelőtt arra a fórumra, ahol az ingatlanfejlesztési szövetkezet felszámolásáról, a vezetők felelősségre vonásának lehetősé- geiről volt szó. Az emberek több- sége úgy érzi, hogy becsapták őket.
A Baumag Stratégia Ingatlanfejlesztési Szövetkezet évekkel ezelőtt az akkori 8–9 százalékos banki kamat helyet 11–13 százalékos hozammal kecsegtetett. Az országban tizennyolcezer ember dőlt be az ígéretnek és összesen 40 milliárd forintot fektettek be, amire – egyelőre úgy tűnik – hiába várnak. Hétvégén több száz csalódott és elkeseredett, zömében nyugdíjas tette fel kérdéseit Patyi Istvánnak, a károsultak vezetőjének a kialakult helyzetről. A téti H. család az összes addigi megtakarítását a Baumagnál kötötte le.

Életük munkája volt benne

A nyugdíj előtt lévő házaspár élete munkáját bízta a szövetkezetre, hogy idős napjaikra legyen mihez hozzányúlni, ha például utazni szeretnének, vagy éppen megbetegednének.
„ Egy ismerősünk dolgozott a Baumagnál, az első perctől fogva bíztunk benne. P sem gondolhatta ezt a gyászos végkifejletet, hiszen azóta munkanélküli. Sajnos, csak halvány reményünk lehet arra, hogy visszakapjuk a pénzünket, ráadásul mi a megélhetésünk, a munkánk miatt nem tudjuk a demonstrációkon való részvételt vállalni. A pénzünk, a biztonságunk odalett, sajnos ezzel nem vagyunk egyedül."
H.-né könnyek között mesélte, hogy az évtizedek alatt összespórolgatott pénzüket aligha látják viszont, hiszen a felszámolás alatt lévő szövetkezet képletes kasszája üres és hiába jelentették fel a cég vezetőit. Érdemben nem történik semmi.

A pluszból mínusz lett

A győri Ring László a pluszmunkákból összerakott pénzét, úgy háromszázezer forintot sajnál most, s érzése szerint a befektetőket magukra hagyta az állam, a felelősöknek pedig bottal üthetik a nyomát.
„ Borzasztó, hogy erre a sorsra jutottunk. Konkrét felelős nincsen, ez olyan, mint a gilisztaügy. Nem mondom, öngyilkos nem leszek miatta, de azért az a kis pénz nagyon hiányzik. Most annyit osztok be, ami van."
Patyi Istvánnak két lakás ára „úszott el" a Baumaggal, a férfi több mint egy éve a szövetkezeti károsultakat képviseli: tárgyal, előad és paroláz.

Patyi szerint „forradalmi helyzet alakult ki", mert úgy tűnik, hiába fordultak segítségért a rendőrséghez, az ombudsmanhoz, illetve az Országgyűléshez. Hétvégenként a Parlament előtt tartott demonstrációik sem találnak meghallgattatásra. „A felszámolás jelenleg egy tőke nélküli cég ellen folyik – a Baumagból vezetőik ugyanis kimentették a pénzt."

Nem történik semmi

Patyi István szerint elképzelhető, hogy a jövőben naponta szerveznek demonstrációt az ország különböző helyein, mert érdemben nem történik semmi, a nyári szünettel pedig két hónapig az ügyészségeken és a bíróságon is hiába kopogtatnak. Hogy mi lesz a károsultak pénzével, továbbra is talány. A fórumon részt vevők többsége mindenesetre a törvényi változtatással együtt még mindig bízik az állami vezetésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a munkanélküli, de kevesen is dolgoznak

Igaz, hogy viszonylag kevés a munkanélküli Magyarországon, de a lakosság arányához mérten kevesebben… Tovább olvasom