Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Barroso: az USA az új EU-tagoknak is adjon vízummentességet

Az Európai Bizottság elnöke pénteken felszólította az Egyesült Államokat, hogy vessen véget vízumpolitikájában az Európai Unió kilenc új tagállamaival szemben alkalmazott megkülönböztetésnek és a kölcsönösség jegyében oldja fel az állampolgáraikat sújtó vízumkötelezettséget.
Az EU valamennyi állampolgárának ugyanolyan jogokat kell biztosítani az Egyesült Államokba való beutazásra - hangoztatta José Manuel Durao Barroso az egyesült államokbeli Pittsburgh városának az egyetemén mondott beszédében.

A bizottság elnöke üdvözölte az eddigi amerikai enyhítéseket, egyúttal azonban a folyamat felgyorsítását sürgette a jelenlegi diszkriminatív gyakorlat megszüntetése érdekében. Rámutatott, hogy 14 millió munkahely függ az Európai Unióban, illetve az Egyesült Államokban a transzatlanti üzleti kapcsolatoktól; így nem csak Európa, de Amerika is sokat veszíthet, ha erősödik a protekcionizmus.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak együtt kell működniük politikai céljaik megvalósításában, így az olyan közös értékek előmozdításában, mint a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok tiszteletben tartása és a törvények uralma. Össze kell fogniuk annak érdekében is, hogy erősítsék a világgazdaságot, nevezetesen a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kereteiben folytatott együttműködéssel, valamint annak érdekében is, hogy felvegyék a harcot a globális felmelegedéssel, és kezelni tudják a természeti katasztrófák következményeit.

Az Egyesült Államok tíz EU-tagországnak ír elő vízumkötelezettséget: valamennyi új EU-tagnak Szlovénia kivételével, valamint Görögországnak.

A vízumvitában az EU-nak tett engedmények egyikével Washington 2006 október 26-ig meghosszabbította a biometriai adatokkal ellátott útlevelek bevezetésének határidejét. Eredetileg tavaly augusztusban járt volna le ez határidő, amelyen túl csak vízummal utazhat az Egyesült Államokba annak az egyébként vízummentességet élvező EU-tagországnak az állampolgára is, akinek az útlevelét a kitűzött határidő után állítják ki, és az nem tartalmazza az előírt biometrikus adatokat.

MTI/eurohirek.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi jelzőrendszer márciustól

Egy budapesti székhelyű cég kapta a megbízást a mosonmagyaróvári jelzőrendszeres házi… Tovább olvasom