Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Barroso arra számít, hogy az új alkotmány összhangban van

Továbbra is arra számít José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, hogy a hétfőn elfogadott magyar alkotmány összhangban van az Európai Unió alapértékeivel - jelentette ki az Ukrajnában tartózkodó elnök szóvivője kedden Brüsszelben.

Pia Ahrenkilde Hansen hozzátette: a brüsszeli bizottság egyelőre nem kapta meg a végleges szöveget, amelyet még Schmitt Pál köztársasági elnöknek is alá kell írnia.

Az alkotmánnyal kapcsolatban az uniós tagországoknak ráadásul nincsen bejelentési kötelezettségük Brüsszel felé - fejtette ki.

Az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján - egy kérdés kapcsán beszélve - a szóvivő emlékeztetett arra, hogy Barroso a hónap elején, az Európai Parlament plenáris ülésén nyilatkozva egyértelművé tette azt is: az alkotmányozás folyamatának kidolgozása és az alaptörvény tartalmának összeállítása a tagországok illetékessége, összhangban a nemzeti szabályozással, a nemzetközi joggal és az uniós joganyaggal.

A bizottság ezzel együtt figyelemmel követi az alkotmány elfogadásával kapcsolatos fejleményeket - tette hozzá.

Az EP-ben elmondott, említett felszólalásában a bizottsági elnök leszögezte, hogy minden EU-tagország számára kötelezettség a közös uniós értékek tiszteletben tartása. Hozzáfűzte, hogy az unióban nem is látott még olyan alkotmányt, amelynél nem ez lett volna a helyzet.

"Számomra ez olyan téma, amelyről nem is kellene beszélni" - fogalmazott akkor az elnök.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője hétfőn felszólította az Európai Bizottságot, hogy tanulmányozza át az alkotmány szövegét az uniós értékek szempontjából.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Magyar Közút mintegy 37 milliárd forintot tervez útfenntartásra költeni 2011-ben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az alap útüzemeltetési és fenntartási munkáira összesen bruttó 37… Tovább olvasom