Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

BAROKK TÖRTÉNELMI JÁTÉKOK

Immár hagyomány, hogy a korabeli barokk szokások szerint fogad örök hűséget egymásnak egy jegyespár, több ezer néző előtt. A háromnapos történelmi fesztiválon rengeteg program várja a nézőket, a barokk ügyességi játékoktól a korhű játszóházakig.

Augusztus 13. péntek

20.30  Toborzás Győr város utcáin – ceremóniamesterrel, dobosokkal, zászlóforgatókkal az esti szerenádra

21.00  Barokk Szerenád
a menyasszony köszöntésére fáklyák fényében
Műsor: W. A. Mozart: Bastien és Bastienne – daljáték egy felvonásban.   
Mozart 12 éves korában írta a kis pásztorjátékot, bemutatója 1768-ban volt Bécsben. Bastien és Bastienne szerelmi cívódását Colas mester, a falu varázslója szünteti meg, segítségével a fiatal pár révbe ér a daljáték végére. Helyszín: Zichy-palota udvara (Esőhelyszín: Zichy-palota házasságkötő terem)

Augusztus 14. szombat

10.00 Vásári forgatag  kezdődik a Széchenyi  téren
Játszóházak gyermekeknek ( szalma-, textil-, csuhé baba, népi hangszerek, virágszőnyeg szövés, kőre leppencs sütés, ólomkatona öntés, barlangfestmény, fakard, krumpli puska, csontamulett, must készítés), ötpróba gyermekeknek egész nap

10.30 „Szelek szárnyán, várak ormán" – A Bátorkő, bakonyi vár vidám története, Mátyás  királyról és a csalafinta udvari bolondról. A Maszk Bábszínpad bábos-élőszereplős  előadása, valamint játszóháza gyermekeknek.

11.30  Az Egri Vitézlő Oskola programja – Széchenyi tér.
Az Egri Vitézlő Oskola 1996 őszén alakult a törökkori katonai hagyományok felélesztésére. Az egyesület a Dobó István Vármúzeumban működik, 2001-től tagja a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek. Az egyesület a bemutatók kidolgozásánál nagy hangsúlyt fektet a hitelességre, biztonságra. A bemutatókon használ fegyverek XVI. századi minták alapján készültek. A technikai lehetőségek szabta határok között igyekeznek rekonstruálni a magyar (hajdú), illetve a török ( janicsár) gyalogság harcmodorát, fegyverhasználatát.
         
16.00 Középkori bíráskodás - Vásári Komédia
– Győri Nemzeti Színháza Stúdiója. Helyszín: Széchenyi tér

Egyéb programok

• Gasztronómiai élményt kínálnak a korabeli ételek, rétessütés, borkóstoló.
Rétessütés - Augusztus 14-én, szombaton 10 órától egész napos rétesvásár a Baross úton, este 18 órától látványsütés. A program szervezője a Győri Nők Független Szervezete, a bevétel a halmozottan hátrányos gyermekeket segíti a Hétszín Virág Alapítványon keresztül.
• Hintós utazás a történelmi belvárosban. A hintó a Vastuskós Ház (Széchenyi tér) elől indul.
• Történelmi filmhét a Lloyd Moziban. (Augusztus 12-18-ig, 14.30 Meztelen Maya, 16.00 Egy hölgy és a herceg – francia kosztümös film, 21.30 Meztelen Maya– spanyol-francia-olasz film kerül vetítésre) 

17.00  „A furfangos csodadoktorok" – az előadás egy mulatságos, vásári hangulatot mesél el  Huszt várának cseles elfoglalásáról, Amely természetesen a kurucok diadalával végződik.  A Maszk Bábszínpad előadása gyermekeknek.
 
18.00 Kakaskukorékoló verseny
A Kakaskukorékoló Verseny ötlete a hajdani legendára épül, miszerint a törökök úgy  tartották, csak akkor lesz ismét magyaroké a győri vár, ha a bástyán álló érckakas  megszólal. A vár visszavételéért zajló csata során egy fiatal fiú felmászott a toronyba a  sötétség leple alatt és harsány kukorékolásba kezdett. Erre a törökök fejvesztve menekülni  kezdtek, s így a csata a keresztények javára dőlt el. Ennek emlékére kerül megrendezése  hagyományteremtő szándékkal a Kakaskukorékoló Verseny, ahol értékes díjak várják a  nagyhangúakat.

19.00 Táncházi muzsika a Szigony Zenekar közreműködésével
Helyszín: Széchenyi tér 

19.30 Santhal Hastánc csoport műsora; Helyszín: Széchenyi tér

20.00 Ünnepi köszöntőt mond Dr. Schmidt Péter, Győr alpolgármestere          

20.00 Barokk Ügyességi Torna, Győr város csapatának és a testvérvárosok csapatainak – Erfurt, Brassó és Sindelfingen   részvételével.
A  Barokk Esküvő párjának tiszteletére Barokk Ügyességi Tornán méri össze tudását négy lelkes csapat Győr és testvérvárosai képviseletében. Szakavatott játékmester vezetésével korabeli jelmezekben, testi erőt is próbára tevő látványos versenyszámokban mérkőznek meg, melyek Győr történetének pillanatait idézik fel. A versenyszámok végén a „Tanács" dönt a győztesről, almákkal jutalmazza teljesítményüket.        
Helyszín: Széchenyi tér

22.00   Magyar Verbunk és magyar táncház a szanyi Bokréta Néptáncegyüttessel. Helyszín: Széchenyi tér

Augusztus 15. vasárnap

10.00 Vásári forgatag  kezdődik a Széchenyi  téren
Játszóházak gyerekeknek ( szalma-, textil-, csuhé baba, népi hangszerek, virágszőnyeg szövés, kőre leppencs sütés, ólomkatona öntés, barlangfestmény, fakard, krumpli puska, csontamulett, must készítés)
Ötpróba gyermekeknek egész nap

10.30 Táncházi muzsika a Szigony Zenekar közreműködésével
Helyszín: Széchenyi tér 

11.00  Az Egri Vitézlő Oskola programja. Helyszín: Széchenyi tér
     
11.30   Középkori bíráskodás – Vásári Komédia  - Győri Nemzeti Színház Stúdiója. Helyszín: Széchenyi tér

16.30  Zászlóforgatás; közreműködik a Fresco Ballo Együttes. Helyszín: Széchenyi tér
            
18.00  Díszes barokk esküvői menet indul
a Városház térről. A menet végigvonul Győr belvárosának utcáin (Megyeháza előtti tér, Csónakos szobor, Bécsi kapu tér, Király utca, Széchenyi tér)

18.40 Barokk Esküvő - a Széchenyi téren kezdődik az esküvői ceremónia
Az esküvő, ahol örök hűséget fogad egymásnak egy igazi jegyespár – több ezer néző előtt zajlik. Virágos hintók sora vonul végig a belváros utcáin, zeng a muzsika, látványosak az öltözékek. A díszes sátorban a fiatalok térden állva, kézcsókkal búcsúznak a szülői háztól. Végül röptetik a boldogság madarait, a galambokat. (Esőhelyszín: Bartók Béla Megyei Művelődési Központ)

19.30 Barokk Táncház. Tánctanár: Ruppert László

Kb. 20.15 Magyar táncház a dunaszerdahelyi Pántlika Együttessel

A Történelmi Ünnepi Játékok rendezvényei díjmentesen látogathatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyönyörű mocsokságok (Dirty Pretty Things)

Az illegális bevándorló, Okwe nappal taxizik, éjszaka portás egy hotelben. Ugyanitt szobalány a… Tovább olvasom