Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Barokk freskók régi pompában

Két és fél évszázaddal ezelőtt Paul Troger, a bécsi akadémia vezető mestere három hónap alatt készült el a győri Szent Ignác – a köztudatban bencés – templom mennyezeti freskóival. Az idén húsvétkor kezdődött restaurációs munkák legalább két évet vesznek igénybe.
Néhány apróbb javítást kivéve az elmúlt 250 évben nem nyúltak a templom freskóihoz, így azok „érintetlenségükben", messzi idők nyomát magukon hordva elporosodtak, elsötétedtek. A beázások miatt az alkotás több helyen súlyosan károsodott, sőt, állványozáskor kiderült, hogy a bencés templom mennyezetén golyóütötte „sebek" is találhatók. Csóka Gáspár atya, a bencés gimnázium igazgatója elmondta: tíz évvel ezelőtt merült fel a templombelső restaurálásának gondolata. A tényleges munkát felmérések hosszú sora, alapos előkészítés előzte meg. Tavaly sikerült megegyezniük azzal a Lente István vezette restaurátor-művész csoporttal, akik 2002 tavaszán teljes szakmai odaadással kezdtek bele a munkába. Hozzáállásukat, alaposságukat bizonyítja, hogy még Altenburgba is elmentek, ahol a legtöbb helyreállított Troger-freskó látható. Gáspár atya szerint: „jó volt látni a mester iránti tiszteletüket-lelkesedésüket, ahogy részletről részletre felfedezték a templom értékeit".

– A felújítás legszükségesebbnek a kórus felőli oldalon látszott, a beázások miatt ott voltak a legsérültebb falfelületek. A művész-restaurátorok keze nyomán így az elmúlt hét közepére templomunk első harmada a földszinttől a mennyezetig megszépült, ötvenszázalékosan kész a mennyezet további része. A napokban ezeket a munkálatokat – elismerő szavak kíséretében – ellenőrizte és átvette a szakértő zsűri.
Csóka Gáspár elmondta: terveik szerint a jövő év elején folytatják a felújítást. Legnagyobb feladat 2003-ban a faszobrász-restaurátorokra vár, hiszen ebben a templomrészben van a szószék, ami, ahogy az atya fogalmazott: „rangos alkotásként nagyon gondos munkát igényel". Ezután következne az utolsó nagy szakasz: a szentély a főoltárral.
– Két esztendő beállványozás után tegnap kezdték meg a mesterien megépített szerkezet egy részének lebontását. Az elkészült részek szabadon teljesen más látványt kínálnak a betérőknek. A hívek türelmét pedig az dicséri, hogy az állványerdő ellenére is kitartottak templomunk mellett.
A restaurálás kezdetekor létrejött egy alapítvány, amely a magánszemélyektől, cégektől, vállalkozóktól összegyűlt pénzből tudta finanszírozni az eddigi munkálatokat. Az alapítványi forrás jövőre kevésnek bizonyul, így mindenképpen pályázati megoldásra is szükség lesz a templombelső újjászületéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

törölt tartalom

Tovább olvasom