Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Barbárok a kapuk előtt (Les Invasions barbares)

Sébastien mindent elkövet, hogy könnyítsen az apjára váró szenvedéseken. Még az Rémy életében egykor oly fontos vidám bandát is összehívja: rokonok, barátok, egykori szeretők jönnek össze Rémy betegágya körül. Vajon mi lett belőlük mára, ebben a barbárok uralta korban?
rendező: Denys Arcand

forgatókönyvíró: Denys Arcand
operatőr: Guy Dufaux
jelmeztervező: Denis Sperdouklis
zene: Pierre Aviat
látványtervező: François Séguin
vágó: Isabelle Dedieu

szereplő(k):
Rémy Girard (Rémy)
Stéphane Rousseau (Sébastien)
Louise Portal (Diane)
Yves Jacques (Claude)
Denis Bouchard (Duhamel)

A film sztorija

Rémy (Rémy Girard), az ötvenes évei elején járó, elvált férfi kórházba kerül. Volt felesége, Louise (Dorothée Berryman), arra kéri a jelenleg Londonban élő fiukat, Sébastient (Stéphane Rousseau), hogy jöjjön haza haldokló apját meglátogatni. Sébastien húzódozik, hisz hosszú évek óta nem volt az apjával kapcsolata: nem volt mondanivalójuk egymás számára. Végül mégis enged a kérésnek, és Montrealba repül, hogy segítsen az anyjának, és apja támasza legyen a nehéz helyzetben.

Amint megérkezik, Sébastien minden követ megmozgat, minden összeköttetését mozgósítja, és minden lehetséges módszert bevet annak érdekében, hogy könnyítsen a Rémy-re váró szenvedéseken. Még az apja életében egykor oly fontos vidám bandát is összehívja: rokonok, barátok, egykori szeretők jönnek össze Rémy betegágya körül. Vajon mi lett belőlük mára, ebben a barbárok uralta korban? Megvan-e még bennük a tekintélynek fittyet hányó tiszteletlenség, a barátság, és az egykori féktelen vadság? Ott van-e még álmaikban a humor, az élvezetek hajhászása és a vágyakozás? www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - Kubiszyn Viktor

"Aki a nosztalgia és a szentimentál helyett inkább karcos, költői és
kemény halál-filmre vágyik (és a Távol-Keleten jár), az nézze meg Ichikawa Jun Dying at Hospital című elmúlástörténetét. Az például többet mutat az elmúlás hideg tragédiájából, bár egy olyan nemzettől, ahol a mai napig erény a rituális öngyilkosság, talán el is lehet várni, hogy értsen a halálhoz. Aki pedig az élet-halál metafizikai dimenzióit keresi, jobb, ha körülnéz itthon: Fliegauf Benedek Dealer című filmje tokkal-vonóval hozza a halálmezsgye extázisát, kevéssé humoros, kevéssé giccses, inkább költői és filozofikus – ilyen szeretne lenni a Barbárok a kapuk előtt is valahol, csakhát nem megy.

Világfilmes összehasonlításban tehát a Denys Arcand munkája egy a sok közül, viselhető és kedves kis halál-szatori, europizált értelmiségi köntösben. Az amerikai mainstreamhez képest persze maga az érzelmek és árnyalatok fellegvára – de azt azért jegyezzük meg, hogy ha ezek után a Dealer nem kap Oscar-t, akkor a Filmakadémia nyugodtan kitörölheti a díjaival. Mint ahogy egyébként is."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen jegyeket a Gálvölgyi portréra

A Kisalföld Online játékán most jegyeket nyerhet a Győri Nyár egyik programjára, a… Tovább olvasom