Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Baráti munkahelyek

Bár még nem általános, egyre munkahelyen veszik figyelembe a beosztottak családi kötelezettségeit is. A cégek idén is pályázhatnak a „Családbarát Munkahely” címre, melyet a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium írt ki.

A családi és a munkahelyi élet összehangolása nem csak a nőknek jelent problémát. Ki kell váltani a gyerek gyógyszerét, el kell rohanni a bankba a lakáshitel miatt, de a bank csak ötig van nyitva, ráadásul a főnök állandóan figyel az asztala mögül… Ugye, ismerős probléma? Bosszantó, különösen, ha tudjuk: egy kis odafigyeléssel meg tudnánk szervezni a munkánkat, hogy a „kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon". Bár még nem általános, egyre több az olyan munkahely, ahol figyelembe veszik a beosztottak családi kötelezettségeit is.

Táppénz helyett mobil munkaidő

Egyre népszerűbb

A Családbarát Munkahely Díj egyre nagyobb népszerűségnek örvend: 2000-ben például
még csak 49, 2001-ben pedig már 133 cég indult az elismerésért. Köztük hat fős
kisvállalkozás éppúgy akadt, mint 2750 embert foglalkoztató nagyvállalat, nem beszélve több polgármesteri hivatalról,
rendőrkapitányságról és kórházról. A pályázatok értékelésénél döntő szempont,
hogy a vállalat mennyire tartja általános szempontnak a dolgozók egyéni
elkötelezettségeinek figyelembevételét. Minél
több területet és alkalmazottat érintenek az intézkedések, minél több van közülük írásban
is lefektetve, annál valószínűbb, hogy az egész munkahelyet áthatja a családbarát filozófia.
A családbarát légkör szinte teljesen a cég vezetésén, a főnök elkötelezettségén múlik. Az intézkedések nem jelentenek tetemes költséget, „mindössze" odafigyelést és stratégiát igényelnek. Sajnos a legtöbb cégnél még mindig tekintélyelvű, merev vezetés működik, sok vezető attól fél, hogy ha engedményeket tesz – netán kiderül, hogy ő is „emberből" van – lazul a munkafegyelem, és a beosztottak ellógják a munkaidőt. A felmérések azonban azt bizonyítják, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. Ha ugyanis másképp nem megy, sokan betegszabadságot vesznek ki, hogy elintézzék munkahelyen kívüli teendőiket, például a fogorvosi vizitet vagy hivatalos ügyeik intézését. A rugalmas vagy mobil munkaidő, amely megoldja ezt a problémát, megállapodás arról, hogy a munkaórák felosztásánál mindkét fél érdekeit figyelembe veszik. Léteznek fix idősávok, amikor az alkalmazottnak mindenképpen bent kell lennie a munkahelyén, ezen túl azonban ő maga oszthatja be az idejét.

A megfelelő hozzáállásnak egyéb haszna is van. Nem kell sokat gondolkodnunk, hogy belássuk: sokkal lojálisabbak, hűségesebbek vagyunk egy olyan céghez, amely nem gépként, hanem érző emberként kezeli az alkalmazottait – ez pedig a főnöknek sem utolsó szempont, ha meg akarja tartani a dolgozóit. Külföldi és hazai példák sokasága bizonyítja, hogy azok a munkavállalók, akiknek lehetőségük van a magánélet és a munka összehangolására, több motivációval és nagyobb felelősséggel teljesítik a feladataikat. Elég, ha csak a stressz csökkenésére gondolunk, hiszen nem könnyű úgy koncentrálni a munkára, ha közben azon aggódunk, vajon odaérünk-e a gyerek szülői
értekezletére…

A „Családbarát Munkahely 2003" pályázat
adatlapja és részletes tájékoztatás letölthető a
www.fmm.gov.hu internetcímről, illetve igényelhető postán, faxon vagy e-mailben, a Visions Communications Kft-nél, Herpai Dórától. Telefon: 1/457-8190; fax: 1/457-8196; e-mail:
dora.herpai@visioncom.hu. A pályázat beadási határideje: április 25.
Győri cég: kétszer nyert

A 18 embert foglalkoztató győri Blaskovics Autószalon Kft. először 2000-ben, majd tavaly is különdíjat nyert a pályázaton. A nevezés ötlete Tóth Györgyné pénzügyi munkatárs ötlete volt, aki büszke a cégnél kialakult kollektívára.
– Összetartó, jó csapat alakult ki, hála a kellemes légkörnek. A szigorú
főnök-beosztott viszony helyett segítünk egymásnak, családi rendezvényeket szervezünk, megtartjuk a névnapokat, ünnepeket, s a cégvezetés a munkaidő tekintetében is rugalmas: ha például valakinek elintéznivalója akad, lehetőséget biztosítunk neki, hogy a munkáját ennek megfelelően szervezze meg, és a szabadságolásnál is figyelembe vesszük az iskolai, óvodai szüneteket. A családias légkör egyáltalán nem megy sem a munka, sem a fegyelem rovására, sőt. Nem véletlen, hogy minimális a cserélődés a munkatársak között.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyák napjára: virágkosár

Az emberek többsége virággal lepi meg édesanyját május első vasárnapján, a szokásos egy szál rózsa… Tovább olvasom