Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Bankszöv.: Alkotmányellenes az országvédelmi akcióterv?

A Bankszövetség az Ab-hoz fordul, állapítsa meg a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény alkotmányellenességét, és semmisítse meg.
A Magyar Bankszövetség - a köztársasági elnöknek írt levele után - következő lépésként az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul, hogy állapítsa meg a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény alkotmányellenességét, és semmisítse meg azt - közölte a szervezet hétfőn. A közlemény ismerteti: a bankszövetség elnöksége hétfőn megtárgyalta és támogatta a 2011. évi CXXI. törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadvány tervezetét.

Az elnökség döntött a beadvány benyújtásáról, és érintett tagbankjainak javasolja a csatlakozást. A beadvány részletesen kifejti a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény alkotmányellenességét alátámasztó indokokat, mind megalkotásának módjára, mind tartalmi rendelkezéseire vonatkozóan - közölte a bankszövetség, amely a kérdés kiemelt társadalmi jelentőségére tekintettel azt kéri, hogy a beadványt az Ab soron kívül tárgyalja. A bankszövetség korábban levélben arra kérte a köztársasági elnököt, hogy küldje meg a jogszabályt aláírás előtti véleményezésre az Alkotmánybíróságnak.

A szervezet álláspontja szerint ugyanis jóval nagyobb azoknak a száma, akiket a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés negatív hatásai érinthetnek, mint azoké, akik ennek előnyeiből részesülnek, továbbá az intézkedésnek jelentős makrogazdasági, rendszerstabilitási és növekedési kockázatai vannak. A köztársasági elnök nyílt levélben tájékoztatta a szervezetet arról, hogy miért írta alá az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényt. "Arra a megállapításra jutottam, hogy a veszély igen nagy, a bankokat sújtó esetleges hátrányok pedig nem haladják meg azt a mértéket, amelyet a pénzintézeteknek a közös kockázat- és teherviselés jegyében el kell tűrniük" - fogalmazott Schmitt Pál a levélben.

Patai Mihály, a bankszövetség elnöke pénteken, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) budapesti csúcstalálkozóján azt mondta: a devizahitelek végtörlesztési lehetőségének megteremtésével olyan pontra érkeztünk, ahol "a húrt már nem lehet tovább feszíteni". A rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztés múlt csütörtöktől igényelhető, a svájci frankban felvett kölcsönöknél 180 forintos, az euróban felvetteknél 250 forintos, a japán jenben adott hiteleknél pedig 2 forintos árfolyamon. Azok a devizahitelesek élhetnek a lehetőséggel, akiknek a devizahitelük fedezetéül ingatlanalapú jelzálog szolgál.

Ezeknek a devizakölcsönöknek több mint 80 százaléka 10 millió forint alatti, a maradék 20 százalék pedig a 10 és 30 millió forint közötti, 30 millió forint feletti devizaalapú jelzálogkölcsönt mindössze 38-40 ezer család vett fel. A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli kérelmüket ez év december 30-ig kell beadniuk a bankjuknak, és az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük.

A hitelintézeteknek a törvényben rögzített árfolyamokat kötelező alkalmazniuk, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb a törvényben rögzítettnél, és a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést. Emellett a devizahiteleseknek vállalniuk kell az áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás végtörlesztését is, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen. Ha az adós teljesíti ezeket a feltételeket, a pénzintézet nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. dorombolok 2011. október 06. 10:24
  „Bankszöv.: Alkotmányellenes az országvédelmi akcióterv?
  Kit érdekel , majd módosítjuk az alkotmányt!”
 • 22. rommel 2011. október 05. 21:18
  „MIRACLE
  TIPIKUS ANTIMAGYAGYAR BALOS MAGYARÁZAT !!!
  HOLNAP MEG A MUNKÁSSÁG ÉRDEKEIT AKARJÁTOK VÉDENI !!!
  EZ ÉRDEKES ÉS LOGIKÁTLAN !!!
  VAGY CSAK ETIKÁTLAN EGYSZERŰEN !!!”
 • 21. miracle 2011. október 04. 20:56
  „Na megjött CapsLock barátunk is.
  Kedves CapsLock, ugye te nem veszed észre, hogy amit a fidesz művel pont azok a baloldali módszerek, sőt szélső baloldaliak? Ha ezt összeveted a new yorki hírrel, máris megoldódik a rejtély.
  Kb Thürmer papa programja lehet az ilyesmi: a csúnya bankok és nagytőkések sanyargatják a nép egyszeri fiát, le velük.”
 • 20. miracle 2011. október 04. 20:51
  „A forgatókönyv teljesen előrelátható volt én biztos is vagyok benne, hogy a fiókban már a végtörlesztés bejelentése előtt ott lapult a boríték, benne a törvénytervezettel az 5.ponthoz:
  1. Bejelentik a végtörlesztést, és azt is, hogy a Ft-hitel oldalát nem szabályozzák.
  2. A bankok csóválják a fejüket.
  3. A bankok megemelik a Ft-hitelek kamatát.
  4. A fidesz összesküvést lát ebben és figyelmeztetőleg felemeli a mutató ujját a bankok felé.
  5. Figyelmeztetőleg felemeli ismét az ujját, de ezúttal a középsőt.
  Már a 4, nél tartunk.”
 • 19. rommel 2011. október 04. 20:14
  „LÁTOM TI A BANKOK OLDALÁN ÁLLTOK !!!
  EZ A BALOS RETORIKA IGAZSÁG TARTALMA !!!
  SZABADSÁG , EGYENLŐSÉG , TESTVÉRISÉG ??? IGAZ BALOSOK ???
  NEW YORK-BAN A BALOSOK TÜNTETNEK A NAGY TŐKE MEG A BANKOK ELLEN !!!
  TI MEG PONT VELÜK VAGYTOK !!!
  EZ ÁM A SZÉGYEN !
  ÚGY ÉRZEM EZ AZ IGAZSÁG PILLANATA ÉS A "MAGYAR BALOLDAL" SZÉGYENE !!!”
 • 18. pancser 2011. október 04. 19:54
  „Mindannyian fizetjük ezt az őrültséget, az euró árában, a magas forintkamatokban. Rogán Tónika meg szidja a bankokat mindezért, hát inkább álljon a tükör elé ott meglátja kit kell megbillenteni.”
 • 17. miracle 2011. október 04. 18:26
  „Dirac
  "a kormány azok mellett (is) áll, akik önhibájukon kívül lettek adósok (például elvesztették az állásukat)"
  Na ne viccelj! És akinek forinthitele van és elvesztette az állását, az is végtörleszthet? Na látod.
  Contar
  "Mért nem mérték fel, hogy az adós vissza tudja-e fizetni a hitelt?". Felmérték. És megállapították, hogy az autó vagy a ház elég lesz biztosítékul.
  "A bankok fejéhez ki tartott fegyver, hogy minden igénylőnek adjon kölcsönt?"
  A bankok ezért vannak. A zemberek viszont nem azért, hogy ész nélkül hitelt vegyenek fel.
  sabika
  "Kinek lesz rosszabb?"
  Mit gondolsz a bank vesztesége az kinek a vesztesége közvetetten? Segítek, a banknak nincs pénze. A részvényeseknek és a betéteseknek van. Így az fizet helyetted, aki pl betette a pénzét kamatozni oda, és alacsonyabb kamatot kap majd. Persze ez téged nem érdekel, más az szívhat nyugodtan, igaz?. És ha én meg azt mondom, hogy engem nem érdekel, hogy te miből fizeted vissza?”
 • 16. load 2011. október 04. 18:10
  „13. Contar
  "Mért nem mérték fel, hogy az adós vissza tudja-e fizetni a hitelt?"
  Ez mindenek előtt a hitelfelvevő dolga lett volna.
  Hány évig kell pelenkázni valakit, hogy megjöjjön az esze?
  Az már mégiscsak nonszensz, hogy a hitelező banknak kell garantálnia az adós hosszú távú hitelképességét.”
 • 15. machers 2011. október 04. 16:53
  „13. Contar 2011.10.04. 13:01
  Az a gáz, hogy a bank könnyen adta a hitelt, hiszen neki kevés a kockázata. Fedezetnek ott az autó.”
 • 14. pancser 2011. október 04. 13:05
  „Aki alól elment a vállalat az egy másik kérdés, de ha hozzájuk igazodnának nem is szólnék. Megy itt a szöveg 4x-es törlesztésről ami egyszerűen hazugság. Azt meg mindenki tudhatja, tudta is, ha újságot olvasott, hogy az árfolyamok változnak. Ez irányba bölcs kormányunk tett néhány lépést, buta kijelentésekkel meg mással is, le is rontották a forint hitelét, lassan 300 ft lesz, tessék megkérdezni OV-t hogyan is van ez?
  Az meg mintha elsikkadt volna, hogy 90% rendesen fizetett, felelőtlen kb 7%, a tényleg bajba levők akik átmenetileg munka nélkül vannak 2-3%.
  Most majd megnézheti magát több vállalkozás, hogyan kap hitelt, mondjuk a munkabérek kifizetéséhez. Micsoda hangzatos országvédelmi terv, nekem egészen más elnevezés ötlik fel, de nem írom le mert még baja lesz belőle az újságnak meg nekem.”
 • 13. Contar 2011. október 04. 13:01
  „6. pancser!
  A bankok fejéhez ki tartott fegyver, hogy minden igénylőnek adjon kölcsönt? (Autóvásárlásnál személyigazolvánnyal és egy közüzemi számlával már adtak kölcsönt az autó egész árára) Mért nem mérték fel, hogy az adós vissza tudja-e fizetni a hitelt? (hogy akarja-e, az már más téma!)”
 • 12. 290571 2011. október 04. 12:32
  „Kedves hozzászólók!
  Önök szerint kinek/kiknek hozták ezt a jogszabályt?
  Hányan tudnák Önök közül visszafizetni most a hitelüket?
  Kik azok, akik élni tudnak a lehetőséggel?
  .....”
 • 11. hujap70 2011. október 04. 11:30
  „Szerintetek biztosan az állam fogja majd kártalanítani a bankokat, ha majd egyszer az AB vagy inkább az EU elmeszeli a végtörlesztéses jogszabályt? Ha nem, a bankok kin fogják vajon behajtani a veszteségeiket? Segítek: rajtunk kisembereken, azokon, akiknek most valamilyen módon sikerül kilépni a devizahiteléből.”
 • 10. mikvannak 2011. október 04. 10:57
  „pancser: "Fegyvert nyomtak a hátadba, hogy vegyél fel hitelt? Ott rinyáltál pénzért és még neked áll feljebb? Ha az adósságot vissza kell fizetni az sokaknak nehezére esik, most az ilyen emberek kapnak támogatást a kormánytól,"
  Tetszik tudni ez az egy összegben hiteltörlesztés kiknek jó? Hát nem azoknak akik "rinyáltak",nem egymásnak kellene
  hanem elolvasni miről van szó.Amit már olyan sokan megírtak,nem a felvett hitellel van a gond ,hanem a tisztességtelen 4-szeres visszafizetendő összeggel ami időközben duzzadt ilyen szépre.Nem kívánom önnek de lehet
  olyan hitel is amit ugyan tudja hogy van de nem foglalkozik vele most.Gondolok a lakások /bocsomagolásához,ablakcsere stb./felújításához felvett hitelekre,amit majd a tavaszi lakógyűlésen fog hallani vagy akkor sem, csak azt veszi észre ez a hitel nem akar megszűnni.”
 • 9. Dirac 2011. október 04. 10:56
  „6. pancser 2011.10.04. 09:16

  Nem, a kormány azok mellett (is) áll, akik önhibájukon kívül lettek adósok (például elvesztették az állásukat) és ugye egy csoport felett nem néhány ember felelőtlen döntése miatt ítélkezünk, különben nem leszünk különbek a rasszistáknál.”
 • 8. sabika 2011. október 04. 10:54
  „Mint devizahiteles, tisztában voltam anno az árfolyamkülönbözet kockázatával, szó nélkül, csendben fizettem az eleinte 10-20, majd 60-80, most meg 100 ft-okat frankonként. Miért ne használjam ki ezt a lehetőséget.
  Miről beszél a bankszövetség??? Kinek lesz rosszebb??? Nekem??? Cirka 2 milliót nyerhetek így rajta. Nekik??? Még így is 1-30 ft-ot keresnek minden egyes frankon, vagy eurón.

  Miről beszélünk??

  Amúgy meg már a fletó is megmondta, el lehet innen menni. ez a bankokra is vonatkozik. úgyis annyi van mint a szemét. én meglennék a takszövökkel is bőven. azok legalább Magyarok!”
 • 7. db 2011. október 04. 10:31
  „Ezek hobbit űznek már abból.hogy semmibe veszik a hazai és EU jogszabályokat. Magam is érintett vagyok ilyen ügyben, perelek is, és biztos vagyok benne, hogy megnyerem - szerintem ezzel a fityesz is tisztában van. Ja, hogy majd esetleg egy másik kormánynak kell helytállni a követelésekért kamatostól - az már őket nem érdekli. Ha mégis, akkor megint lehet mutogatni: megint egy adott társadalmi csoport az oka, hogy itt tart az ország. Ezt az összeugrasztást nagyon értik. Igaz másban nem nagyon jeleskednek.”
 • 6. pancser 2011. október 04. 09:16
  „3. "titokgyula" Fegyvert nyomtak a hátadba, hogy vegyél fel hitelt? Ott rinyáltál pénzért és még neked áll feljebb? Ha az adósságot vissza kell fizetni az sokaknak nehezére esik, most az ilyen emberek kapnak támogatást a kormánytól, hová jutottunk? A tisztességesen fizető emberek oldalán a kormány helye, nem ott ahol most áll. Ha bank lennék ebből az országból eltávoznék, Széchenyi forog a sírjában a kései utódok iránt érzett szégyentől.”
 • 5. onem 2011. október 04. 08:53
  „ezután minden becsapott banki hiteles jelentse fel az alkotmánybíróságon az uzsorázó bankokat???”
 • 4. embertelen 2011. október 04. 08:46
  „Mindenki tudja, hogy alkotmányellenes, de vajon a fideszes alkotmánybíróság tudja-e?”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos siklott ki Debrecenben

Kisiklott egy villamosszerelvény Debrecenben a Péterfia utcán hétfő délután - közölte a DKV Zrt.… Tovább olvasom